Top 10 veelgemaakte fouten tijdens een traineeship en hoe je ze vermijdt | Tips & Advies
Een traineeship is een geweldige kans om je carrière te lanceren, maar er zijn ook valkuilen waar je als trainee in kunt trappen. Door je bewust te zijn van de meest voorkomende fouten, kun je deze voorkomen en het meeste uit je traineeship halen. Hieronder vind je de top 10 fouten die vaak gemaakt worden tijdens een traineeship en hoe je ze kunt vermijden.
1. Niet om hulp vragen als je vastloopt
Het is verleidelijk om alles zelf te willen oplossen, vooral als je een goede indruk wilt maken. Maar vastlopen en geen hulp vragen kan je voortgang vertragen. Tijdens een traineeship wordt er van je verwacht dat je leert en fouten maakt, maar ook dat je hulp zoekt wanneer je iets niet begrijpt. Vraag tijdig om advies of begeleiding als je vastzit. Collega’s en mentoren zijn er juist om je te helpen, en door vragen te stellen laat je zien dat je gemotiveerd bent om te leren en beter te worden.
2. Te weinig netwerken binnen de organisatie
Veel trainees beperken hun contacten tot hun directe team of afdeling, maar dit is een gemiste kans. Het opbouwen van een breed netwerk binnen de organisatie kan je later helpen om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en je zichtbaarheid te vergroten. Zorg dat je jezelf voorstelt aan collega’s in verschillende afdelingen, en wees aanwezig bij netwerkbijeenkomsten of informele koffiemomenten. Hoe meer mensen je kent, hoe beter je een overzicht krijgt van de bedrijfscultuur en de verschillende kansen binnen het bedrijf. Tips nodig om jezelf voor te stellen? klik hier.
3. Niet actief feedback vragen
Feedback is essentieel voor je groei tijdens een traineeship. Wacht niet tot je manager zelf feedback geeft, maar vraag er actief om. Door regelmatig feedback te vragen, leer je sneller wat er goed gaat en wat je kunt verbeteren. Bovendien toont het dat je bereid bent om te leren en openstaat voor groei. Dit maakt je niet alleen een betere trainee, maar vergroot ook je kansen op een eventuele vaste aanstelling. Plan regelmatig feedbacksessies in met je leidinggevende of mentor en reflecteer op de verbeterpunten.
4. Gebrek aan zelfreflectie over je voortgang
Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij je eigen ontwikkeling. Zelfreflectie helpt je om te zien welke stappen je hebt gezet en waar je nog kunt groeien. Zonder zelfreflectie loop je het risico om vast te blijven zitten in routines, zonder dat je daadwerkelijk progressie boekt. Neem aan het einde van elke week de tijd om terug te kijken op wat je hebt geleerd, waar je tegenaan bent gelopen, en wat je kunt verbeteren. Deze gewoonte helpt je om bewuster met je leerproces om te gaan en sneller vooruitgang te boeken.
5. Grenzen niet aangeven en overwerken
Tijdens een traineeship wil je jezelf graag bewijzen, maar dit betekent niet dat je altijd moet overwerken of je eigen grenzen moet overschrijden. Langdurig overwerken kan leiden tot stress en vermoeidheid, wat uiteindelijk je prestaties en gezondheid schaadt. Wees duidelijk over je grenzen en communiceer dit tijdig naar je leidinggevende. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden tussen werk en rust, zodat je fris en gefocust blijft. Door goed je tijd te managen en taken efficiënt te verdelen, kun je je werk goed doen zonder jezelf op te branden.
6. Geen balans vinden tussen leren en werken
Een traineeship draait om leren, maar soms raken trainees te veel gefocust op het presteren en vergeten ze dat het juist een leerproces is. Aan de andere kant zijn er ook trainees die vooral leren en niet genoeg verantwoordelijkheid nemen. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen beide. Pak taken aan die je uitdagen, maar maak ook ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en het volgen van trainingen. Probeer steeds te zoeken naar nieuwe leermogelijkheden, terwijl je tegelijkertijd de dagelijkse werkzaamheden efficiënt uitvoert.
7. Vergeten te documenteren wat je hebt geleerd
Tijdens een traineeship leer je enorm veel, maar het is gemakkelijk om waardevolle lessen te vergeten als je ze niet documenteert. Door regelmatig op te schrijven wat je hebt geleerd, houd je een overzicht bij van je voortgang en inzichten. Dit helpt je om later terug te kijken op wat je hebt bereikt en te reflecteren op je groei. Daarnaast kan het nuttig zijn om een portfolio of logboek bij te houden dat je kunt gebruiken in toekomstige sollicitaties of beoordelingen. Zorg ervoor dat je wekelijks een kort verslag maakt van je belangrijkste lessen en ervaringen.
8. Geen gebruik maken van opleidingsmogelijkheden
Veel traineeships bieden extra opleidingsmogelijkheden zoals cursussen, workshops of toegang tot conferenties. Het is zonde om deze kansen te laten liggen. Door actief gebruik te maken van deze mogelijkheden, vergroot je je kennis en vaardigheden aanzienlijk. Dit maakt je niet alleen waardevoller voor het bedrijf, maar helpt je ook om je eigen professionele profiel te versterken. Informeer regelmatig naar beschikbare trainingen en stel voor jezelf leerdoelen op die aansluiten bij je carrièreplannen.
9. Afstandelijk blijven van collega's
Een traineeship is niet alleen een kans om te leren, maar ook om relaties op te bouwen binnen het bedrijf. Te veel afstand houden van collega’s, bijvoorbeeld door te weinig betrokken te zijn bij sociale activiteiten, kan ervoor zorgen dat je minder goed geïntegreerd raakt in de organisatie. Bouw een goede werkrelatie op met je collega’s door open te zijn, mee te doen aan teamactiviteiten en interesse te tonen in hun werk. Het versterkt je netwerk en kan bijdragen aan een prettige werksfeer. Bovendien leer je vaak ook veel informele dingen door gesprekken met collega's. Bekijk hier hou je je netwerk kan onderhouden.
10. Verwachten dat succes vanzelf komt zonder initiatief te nemen
Een veelgemaakte fout is denken dat je succes vanzelf komt door simpelweg je taken te volbrengen. Het tonen van initiatief is echter een belangrijke manier om jezelf te onderscheiden. Wacht niet tot werk of kansen naar je toekomen, maar neem zelf het initiatief. Zie je een probleem dat opgelost kan worden? Bied hulp aan. Wil je graag nieuwe vaardigheden ontwikkelen? Stel dit voor aan je leidinggevende. Door proactief te zijn en verantwoordelijkheid te nemen, laat je zien dat je gemotiveerd bent en klaar om te groeien.
Het vermijden van deze veelgemaakte fouten kan het verschil maken tussen een gemiddeld en een succesvol traineeship. Door actief om hulp te vragen, feedback te zoeken, jezelf te blijven ontwikkelen en initiatief te tonen, haal je het meeste uit je traineeship en leg je een stevige basis voor je toekomstige carrière.
Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jouw eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!