Overslaan en naar de inhoud gaan

Jezelf voorstellen bij een sollicitatiegesprek: Tips & tricks

jezelf_voorstellen_tips_tricks_traineeshipsoverzicht

Je krijgt nooit een tweede eerste indruk. Daarom is de eerste indruk van jezelf voorstellen waar dan ook een van de belangrijkste momenten in jouw professionele carrière. Hierom zullen we je een aantal tips geven, een standaard opbouw die je kunt gebruiken en een voorbeeld introductie.


Waarom wordt er gevraagd jezelf voor te stellen?


Het komt regelmatig voor en bij bijna elk sollicitatiegesprek hoor je het wel: "Kun je wat over jezelf vertellen?". Het doel van deze vraag is om jou als kandidaat beter te leren kennen. Pas je bij de bedrijfscultuur? Is er een klik tussen de twee partijen? En ze willen je natuurlijk ook als mens meer leren kennen. Jouw persoonlijkheid weegt namelijk ook mee voor de eindbeoordeling. Moet je nog jouw motivatiebrief schrijven? Lees dan onze complete handleiding!


Bereid jezelf goed voor


"Jezelf voorstellen", het is soms een lastige vraag om te beantwoorden. Gelukkig kun je jezelf goed voorbereiden op deze vraag, want je kunt er bijna 100% van uitgaan dat deze vraag in een of andere vorm terugkomt. Een aantal goede manieren van voorbereiden zijn:

  1. Doe onderzoek over wat voor soort bedrijfscultuur er heerst en wat passend is.
  2. Schrijf je eigen voorbeeld van voorstellen eerst op papier.
  3. Oefen hardop zodat je makkelijker uit je woorden komt.
  4. Vraag vrienden en familie om feedback.

Opbouw van de introductie


Geen introductie zal hetzelfde zijn, maar je kunt wel een basisstructuur toepassen om het gesprek goed te beginnen als je moeite hebt met jezelf voorstellen.

  1. Begin met je naam: Zeg je naam duidelijk en rustig, bijvoorbeeld: "Hallo, ik ben [Jouw Naam]."
  2. Geef wat context: Vertel kort wie je bent en wat je doet. Bijvoorbeeld: "Ik ben een softwareontwikkelaar met vijf jaar ervaring in webontwikkeling en hou enorm van voetbal."
  3. Benadruk relevante ervaring: Als je jezelf voorstelt in een professionele context, benoem dan je relevante ervaring, prestaties of vaardigheden die betrekking hebben op de situatie.
  4. Laat je enthousiasme zien over de functie: Eindig dit deel van jezelf voorstellen met kort te laten zien dat je enthousiast bent over de functie.

Dit is een structuur die je kunt toepassen, maar je hoeft het zeker niet 1-op-1 over te nemen. Voel je vrij om te improviseren wat past bij het gesprek. Geef de tegenpartij ook zeker de ruimte om op jou te reageren en zo het gesprek door te zetten.

Voorbeeld van een voorstelling


Hieronder nog een kort voorbeeld dat je kunt gebruiken om jouw eigen situatie te schetsen en toe te passen voor jouw introductie. Het hoeft zeker niet 1-op-1 overgenomen te worden en je kunt het aanpassen naar wat jij denkt dat passend is bij de functie die voor jou interessant is.


"Hallo, ik ben Remco, ik ben 23 jaar en ik heb recentelijk mijn studie HBO Software Development afgerond. Ik ben dol op gamen en sporten. Tijdens mijn studie heb ik me voornamelijk verdiept in coderen met Python en heb hier nu meerdere jaren ervaring mee. Omdat ik zag dat jullie voornamelijk ook met Python werken, dacht ik dat dit een goede mogelijkheid was om mezelf verder te ontwikkelen bij jullie."


Laatste Tips voor jou


We hopen dat deze tips en tricks je helpen met jezelf beter voor te stellen. We wensen je natuurlijk in ieder geval vast enorm veel succes en hebben nog een aantal losse extra laatste tips die je kunt gebruiken! 

  1. Zorg dat je enthousiast overkomt.
  2. Houd geen monoloog, zorg dat het een gesprek wordt tussen jou en de recruiter.
  3. Hou het kort, de recruiter zal verder bepalen waar hij/zij op in wil gaan.
  4. Kleed jezelf passend voor de bedrijfscultuur.
  5. Vermijd negatieve verhalen en ervaringen als dit mogelijk is.
  6. Probeer niet elke zin te beginnen met "ik".

Bekijk hier tips voor de sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding

Jezelf voorstellen tijdens een sollicitatiegesprek is een van de belangrijkste momenten om een goede eerste indruk te maken. Door je goed voor te bereiden, je introductie te oefenen, aandacht te besteden aan je lichaamstaal en etiquette, en een blijvende indruk achter te laten, kun je je kansen op succes aanzienlijk vergroten. Vergeet niet dat zelfvertrouwen en authenticiteit de sleutel zijn tot een overtuigende en memorabele introductie.


Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!