Overslaan en naar de inhoud gaan
Netwerk_onderhouden_2023

Hoe kan je het beste je netwerk onderhouden 2023!

Na het bouwen van je netwerk kan het zo zijn dat je moeite hebt om je connecties te onderhouden. Zo kan je vergeten wie er in je netwerk zit en kan je in de toekomst vergeten dat je juist iemand nodig hebt, waarmee je een connectie hebt. In deze blog vertellen we hoe je je netwerk kan onderhouden.

Behoud het overzicht van je netwerk

Het is verstandig om de informatie over iedereen in je netwerk te verzamelen in een digitaal bestand. Je kan uiteraard ook kiezen voor een papieren archief. In een digitaal bestand is het echter makkelijker om aanpassingen te maken en om personen terug te vinden, je kan namelijk zoeken op trefwoorden. Het programma Excel is erg handig om te gebruiken.

Houd van de personen in je netwerk niet alleen de logische gegevens zoals functietitel, bedrijfsnaam en contactgegevens bij. Vermeld ook wanneer je die persoon hebt gesproken, waar jullie het over hebben gehad. Op deze manier kan je die persoon terugvinden als je even niet op zijn of haar naam kan komen.

Noteer gegevens als verjaardagen, hobby’s, of iemand kinderen heeft enzovoort. Je weet maar nooit welke informatie nuttig kan zijn.

Behoud contact

Veel mensen beseffen niet dat netwerken van twee kanten moet komen. Het is een kwestie van geven en nemen. Neem niet alleen contact op met iemand als je iets van hem of haar nodig hebt, mensen hebben dit snel door en zullen op een gegeven moment het contact verbreken.

Je zult je netwerk moeten onderhouden. Heb je achter iemand zijn naam genoteerd staan dat hij een groot tennisfan is en ken je iemand anders die kaarten voor bijvoorbeeld Wimbledon kan regelen? Breng ze met elkaar in contact en je hebt iemand die bij je in het krijt staat. 

Kies kwaliteit boven kwantiteit

Het is natuurlijk belangrijk dat je een netwerk hebt wat nuttig voor jou is. Je kan wel een groot netwerk hebben, maar je moet er wel iets aan hebben. Een persoon in jou netwerk, kan misschien iets aan jou hebben, maar jij hebt niks aan hem. Die persoon kan dan gebruik van jou maken. Kies daarom voor een meer kwalitatieve netwerk, dan een kwantitatieve netwerk. Daar heb jij en jou connectie meer aan.

Online netwerken

Social media als Facebook, LinkedIn, Google+ en Twitter zijn ideale sites om je netwerk bij te houden. Op LinkedIn zie je heel overzichtelijk wie er bijvoorbeeld van baan verandert en op Facebook kom je erachter wat iemand graag in zijn vrije tijd doet. Op deze manier kan je ook heel gemakkelijk anderen hun netwerk bekijken, op deze manier kan je dus je meer connecties krijgen. 

Via de bovengenoemde social media is het mogelijk om op zoek te gaan naar discussiegroepen binnen jouw vakgebied. Je kan opvallen door een bijdrage te leveren, zorg er wel voor dat jouw bijdrages ook echt waardevol zijn. Kijk dus of een onderwerp waar jij het over wilt hebben niet al eerder behandeld is en of een onderwerp waar jij het over wilt hebben niet al eerder behandeld is en of jouw reactie ook daadwerkelijk iets bijdraagt.

Heb je nog geen connecties, lees hier hoe je begint met netwerken als beginner! Ook kan je via inhousedag.nl en business-courses.nl een eigen netwerk opbouwen!