Overslaan en naar de inhoud gaan

Sollicitatieprocedure traineeship

Workplace

Elk bedrijf hanteert een andere sollicitatieprocedure, maar deze bestaat vaak uit drie tot vijf rondes. De procedure begint met een selectie op basis van je CV en een motivatiebrief.  Vervolgens zal je gevraagd worden een online assessment doen. Hierin kunnen je persoonlijkheid en je capaciteiten getest worden. Als je online assessment goed is bevallen, zal je op kantoor worden gevraagd. Hier zal aan de hand van een interview of een opdracht worden getest of je geschikt bent voor de functie. De sollicitatieprocedure wordt vaak afgesloten met een eindgesprek met de directie, die vervolgens besluit of jij de nieuwe trainee wordt.

Motivatiebrief schrijven voor Traineeship

Oke, je bent net afgestudeerd en je zoekt naar een geschikte baan. Opeens valt je oog op een traineeship. Je raakt geïnteresseerd en je besluit daarna om te solliciteren. De hbo en wo traineeships zijn onder hoogopgeleide starters erg populair. Vaak worden traineeships gezien als een soort springplank naar een belangrijke functie binnen een bedrijf.

Opvallen met je brief

Zoals bij alle andere vacatures, geldt bij traineeships ook het feit dat de concurrentie groot is. Vaak wilt het voorkomen dat de traineeships geen plek meer hebben en mochten ze nog plek hebben, dat er dan nog maar een aantal plaatsen beschikbaar zijn. Hierdoor is het dus belangrijk om op te vallen! Als je online gaat solliciteren is het van essentieel belang dat je een motivatiebrief schrijft zonder enige taalfouten! Ook hoor je in deze motivatiebrief uit te kunnen leggen waarom dit traineeship nou zo goed bij jou past.

Motivatiebrief schrijven

Probeer zeker niet te makkelijk te denken over deze motivatiebrief. Deze brief moet er namelijk voor zorgen dat jij jezelf als het ware ‘verkoopt’. In deze brief vertel je over je skills, genoten opleiding(en) en wat jou nu zo aanspreekt aan het traineeship. Het is een feit dat organisaties waarde hechten en vaak ook gecharmeerd zijn als een sollicitant zich verdiept in de organisatie. Je zou dus ook kunnen vertellen waarom de organisatie jou zo aanspreekt en wat jouw kijk op de visie en missie is. Als de organisatie ziet dat jij moeite hebt gedaan om ze beter te leren kennen, sta jij met 1 stap voor! Download een voorbeeld motivatiebrief.

Wat vindt de recruiter?

Recruiters zien elke dag zoveel cv’s, dat zij geen tijd meer hebben om elke cv grondig te checken. Daarom wordt er altijd begonnen met het scannen van de cv’s. Ze letten dan extra goed op vormgeving en doen een snelle spellingcheck. Uiteindelijk zijn er drie vragen die het belangrijkst zijn: waarom wil je juist bij deze organisatie wilt werken, wat vind je aantrekkelijk aan de functie en waarom ben jij de geschikte kandidaat.

Als dit duidelijk wordt uitgelegd en onderbouwd, dan heb je de interesse van een recruiter te pakken. Recruiters zijn vaak ook wel geïnteresseerd in de persoon achter de brief. Ze vinden vaak dat iemand leren kennen belangrijk is. Probeer om deze reden je sollicitatiebrief te personaliseren. Dit betekent natuurlijk niet dat je hele stukken tekst over jezelf moet schrijven, maar maak subtiel duidelijk hoe je bent als persoon door links te leggen met de organisatie waar je solliciteert

Binnenkomen als trainee

Als je de aandacht hebt getrokken van de recruiter, dan is het niet altijd zo dat je gelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek. Vaak moet je hieraan vooraf een assessment maken. Daarom is het juist, zoals eerder vermeld, van groot belang dat je eerlijk bent over je eigen capaciteiten en competenties. Het recruiten van een trainee is namelijk een lang en streng proces en dit moet zo grondig mogelijk gedaan worden. Het is nooit fijn om verspilde tijd te hebben. Wanneer je ook voor het assessment slaagt kan je in een (aantal) jaar gevormd worden tot allround medewerker van de organisatie van je dromen!

Lees hier meer tips over het schrijven van een motivatiebrief

Algemene Sollicitatieprocedure

Hier is een algemene sollicitatieprocedure van een traineeship beschreven.

Dit begint bij het stap 1: solliciteren


Solliciteren doe je online door een motivatiebrief te schrijven waarom jij dat traineeship wilt doen. Bijgevoegd met een motivatiebrief zit altijd het curriculum vitae, waarin jouw opleiding, werkervaring, nevenactiviteiten en vaardigheden worden opgesomd.

Daarna komt stap 2: het gesprek 


Bij veel bedrijven zie je dat er twee gesprekken plaats vinden. Een gesprek met de HR adviseur en een gesprek met een manager. Belangrijk is bij beide gesprekken dat jij je verdiept in het bedrijf en de traineeship, maar verdiep je ook in jezelf. Welke competenties beheers jij die nodig zijn als trainee? Vraag ook eens in je netwerk of je misschien connecties hebt met het desbetreffende bedrijf. Dat kan altijd een goede binnenkomer zijn.

Als laatst komt stap 3: de selectie


Elk bedrijf vult dit op een andere manier in, maar vaak geldt dat er een selectiedag wordt georganiseerd met alle overgebleven kandidaten. Door middel van assessments, casussen en presentaties wordt uiteindelijk gekozen welke kandidaten aan het traineeship mogen deelnemen. Deze stap is lastig voor te bereiden, een handige tip is om jezelf kort te kunnen voorstellen door middel van een pitch.  Hoe zorg je er dan voor dat je positief opvalt tijdens de selectiedag? Dit kun je doen in 5 simpele stappen.

Sollicitatietips: do’s and don’ts!

Om goed voorbereid te zijn op je sollicitatie voor een traineeship of voor een startersbaan zijn er een aantal tips die je kunt gebruiken voor het solliciteren.

Zo word je de perfecte trainee kandidaat

Jij wil natuurlijk die trainee worden bij dat bedrijf waar je al jaren van droomt. Hoe zorg je nu dat jij deze traineeship krijgt? Hier een paar tips die jou helpen een traineeship te krijgen

Zie hier een overzicht van alle openstaande traineeships.

 

 

MNG Scriptie articles