Voorbereiding selectiedag IT traineeship
Hoe zorg je er dan voor dat je positief opvalt tijdens de selectiedag? In deze blogpost beschrijf ik hoe je dit kunt doen in 5 simpele stappen.
Stap 1: Zorg voor de juiste focus
Deze dag kan mogelijk bepalend zijn voor de rest van je carriere. Dus zorg voor de juiste focus om je goed voor te bereiden. Daarmee zal je meer zelfverzekerd overkomen tijdens de selectiedag.
De voorbereiding
- Maak een lijst met punten die je nog wilt weten over het bedrijf? (bijv. de sfeer, type opdrachtgevers)
- Zorg dat je je goed inleest over de organisatie en bereid enkele vragen voor.
- Weet waar je heen wilt met je carriere en waarom de organisatie daarbij past.
Stap 2: Zorg voor een ontspannen glimlach
- Met een ontspannen glimlach kom je over als een positief, vrolijk en spontaan persoon. Nog voordat je iets hebt gezegd, is dat het beeld wat iemand van je krijgt.
- Maar hoe zorg je ervoor dat je ook werkelijk lachend de dag door komt tijdens je selectie dag? Hierbij enkele simpele tips voor een relaxte dag vol positiviteit:
- Slaap en sport voldoende tijdens de week voorgaande aan de selectie dag, zodat je vol energie en mentale scherpte de dag begint.
- Vertrek op tijd (bijv. door een trein eerder te nemen) zodat je geen stress ervaart op de ochtend van de selectiedag.
- Zorg voor een outfit waarin je je fijn voelt en zelfverzekerd. Ook al is dat die paarse onderbroek of specifieke ketting. Net zoals bij profvoetballers gaat het om het goede gevoel dat het jou geeft wat telt.
- Een tip van ervaren film-acteurs: Neem voordat je het gebouw binnen gaat even een moment dat je ten volle op je voeten focust en haal een paar keer diep adem. Zo ben je volledig gefocust als je binnenkomt.
- Breng dan een brede lach op je gezicht. Want iemands mening over jou wordt voor meer dan 80% bepaald in de eerste 30 seconden.
Stap 3: Kies de juiste inhoud van je gesprek
Als je bij binnenkomst direct met de directeur begint over “je kater van afgelopen vrijdag” kan je mogelijk een verkeerd beeld van jezelf afgeven. Wees dus bewust op welk moment van de dag en met wie je een gesprek hebt. Tijdens de borrel zal het gesprek waarschijnlijk informeler zijn dan om 09.00uur ‘s ochtends. En een gesprek met een persoon van jouw leeftijd kan je met een ander onderwerp openen dan een gesprek met iemand van twee keer jouw leeftijd.
Twee handige tips:
- Zie je gesprekspartner als persoon met idealen, behoeften en drijfveren, en niet enkel als ‘directeur’ of ‘senior consultant’. Vraag daarbij juist naar hun persoonlijke ervaringen en hun drijfveer in hun werk. Dit zorgt dat zij zich gezien voelen en dat het gesprek hierdoor makkelijk verloopt.
- Oefen thuis alvast je persoonlijke introductie-praatje. Doe dit bijvoorbeeld voor de spiegel of voor je vrienden.
Stap 4: Richt je op het belang van de groep
Werken doe je niet alleen, maar met een groep. Druk dus niet ten koste van alles jouw mening door. Probeer liever tot een gezamenlijke oplossing te komen. Degene die voor een mooi groepsproces zorgt, wordt meer gewaardeerd dan degene die met dé oplossing komt.
Enkele tips:
- Geef eerst een korte samenvatting van wat iemand heeft gezegd voordat je een verdiepende vraag stelt. Zo voelt de ander zich gehoord en laat je zien dat je het begrepen hebt wat er is gezegd.
- Richt je op de onderliggende behoeften van jezelf en de mensen om je heen, in plaats van enkel de ideeen / aanpak die is voorgesteld. Dat brengt iedereen direct een stuk dichter bij elkaar.
Stap 5: Ga op zoek waarom JIJ het bedrijf geschikt vindt
Tot nu toe gaat het allemaal over hoe jij het beste kan overkomen op de anderen. Daarbij dien je niet JEZELF te vergeten mee te nemen in de beslissing. Jij dient de IT traineeship super leuk te vinden, anders ga je mogelijk een lastige tijd tegemoet in de aankomende jaren.
Kijk dus goed naar wat jouw behoeften zijn met betrekking tot het IT traineeship. Zie jij jezelf samenwerken met het huidige team? Past de sfeer van de organisatie bij jouw? Gaan ze om op een manier die jij graag zou zien? Zorgen ze goede zorgen voor de deelnemers en hun werknemers? Bedenk je goed dat je je voor de aankomende jaren verbindt met de organisatie!
Blog Categories: scriptie