Overslaan en naar de inhoud gaan

Een traineeship is een startersfunctie waarbij je als trainee wordt opgeleid tot een specialist in jouw vakgebied. Het traineeship bestaat uit een programma waarbij werken en leren centraal staat. Door middel van intensieve coaching en trainingen kan de starter zich snel ontwikkelen tot een professional. Het doel is om een vaste functie binnen het bedrijf te krijgen. De lengte van het traineeship varieert van een paar maanden tot drie jaar.

een traineeship de uitleg

Wat is een traineeship? De uitleg

Wat zijn de profieleisen?

De profieleisen van een trainee verschillen per bedrijf, maar er wordt over het algemeen veel verwacht van de sollicitant. Bedrijven zijn op zoek naar trainees die zich weten te onderscheiden van rest. Dit kan door het behalen van bovengemiddelde resultaten tijdens de studie of door uitmuntende prestaties op andere vlakken. De ideale trainee is in ieder geval ambitieus, leergierig en proactief. Er wordt in vrijwel alle gevallen een minimaal niveau van HBO, maar vaak WO verwacht. De sollicitatieprocedure bestaat uit meerdere rondes waarin de sollicitant zich moet bewijzen.

De sollicitatieprocedure van een traineeship

Elk bedrijf hanteert een andere sollicitatieprocedure, maar deze bestaat vaak uit drie tot vijf rondes. De procedure begint met een selectie op basis van je CV en een motivatiebrief. Meer tips daarover kun je hier vinden. Vervolgens zal je gevraagd worden een online assessment doen. Hierin kunnen je persoonlijkheid en je capaciteiten getest worden. Als je online assessment goed is bevallen, zal je op kantoor worden gevraagd. Hier zal aan de hand van een interview of een opdracht worden getest of je geschikt bent voor de functie. De sollicitatieprocedure wordt vaak afgesloten met een eindgesprek met de directie, die vervolgens besluit of jij de nieuwe trainee wordt.

Wat zijn de voordelen van een traineeship?

  • Werken en leren tegelijk;
  • De mogelijkheid om jezelf snel omhoog te werken binnen een bedrijf;
  • Goede coaching en begeleiding in het begin van je carrière;
  • Het opbouwen van je netwerk;
  • Ondertussen gewoon salaris verdienen.

Wat zijn de nadelen van een traineeship?

  • Traineeships zijn erg arbeidsintensief, en vergen veel tijd en inspanning;
  • Het traject kan lang duren en je kan er niet zomaar mee stoppen (zorg dus dat je op de juiste plek zit!);
  • De profieleisen van een trainee zijn hoog.
  • Zou jij graag een traineeship willen doen? Neem dan een kijkje bij het aanbod op deze website!