Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel verdient een trainee gemiddeld?  Dit artikel geeft bespreekt de gebruikelijke salarissen van traineeships!

Traineeship Salaris

Wat is het salaris van een Trainee?

Traineeships zijn in principe volwaardige banen met verantwoordelijkheden, daarom zullen de salarissen niet veel afwijken van het salaris van een starter. Tijdens een traineeship leer je een bedrijf goed kennen doordat je meerdere aspecten van het bedrijf doorloopt. Verder volg je ook diverse opleiding en cursussen. Hierdoor kom je achter waar jouw interesses liggen en kan je wellicht instromen in de afdeling die je interessant vindt na het traineeship.

Traineeships worden aangeboden door verschillende bedrijven in meerdere richtingen, bekijk het traineeshipsoverzicht voor alle traineeships die open zijn voor aanmelding.

Salarissen van een traineeship zijn dus ook te vergelijken met die van een startersvacature in de betreffende branche. De startsalarissen zijn afhankelijk van je opleidingsniveau en de sector waarin je actief bent. Meestal behoud je een vast inkomen gedurende het traineeship, maar na de trainee periode kan je een flinke salarisverhoging verwachten.

Wat is het salaris van een trainee

De salarissen van een traineeship staan over het algemeen vermeld in de traineeship vacature, maar het kan ook zijn dat je een salarisindicatie moet geven. Belangrijk om te onthouden is dat de werkgever in jou investeert door de opleidingen en cursussen te bekostigen. Om een beeld te krijgen van de indicatie kan je in het bedrijf gaan verdiepen of probeer te achterhalen wat ‘ normaal’ is voor het betreffende traineeship.

Opleidingsniveau trainee HBO en WO

Het traineeship salaris is ook afhankelijk van je opleidingsniveau. Veel afgestudeerden denken dat ze blij moeten zijn met iedere baan die ze krijgen, maar in het huidige arbeidsklimaat is een afgeronde opleiding veel waard. Bedrijven zijn altijd op zoek jong en hoogopgeleide werknemers. HBO of WO afgestudeerden met enige werkervaring (door stages of nevenactiviteiten) hebben een prima onderhandelingspositie

Salaris HBO-traineeship

  • Voor een financiële trainee met een afgestudeerde hbo-opleiding ligt het bruto salaris tussen de €2.400 en €2.900. Voor sommige traineeship bij bijvoorbeeld ING en ABN Amro kunnen de salarissen zelfs bruto tussen de €3.300 en €4.000 zitten.
  • Voor een juridische trainee met een afgestudeerde hbo-opleiding ligt het bruto salaris tussen de €1.800 en €2.700 per maand.
  • Voor een economische trainee met een afgestudeerde hbo-opleiding ligt het bruto salaris tussen de €2.300 en €2.800.
  • Voor een technische trainee met een afgestudeerde hbo-opleiding ligt het bruto salaris tussen de €1.900 en €2.700.

 Salaris WO-traineeship

  • Voor een financiële trainee met een afgestudeerde Wo-opleiding ligt het bruto salaris tussen de €2.700 en €3.200. Bij een WO-afgestudeerde opleiding betalen ING en ABN Amro bij sommige traineeship tussen de €3.500 en €4.300.
  • Voor een juridische trainee met een afgestudeerde WO-opleiding ligt het bruto bedrag tussen de €2.000 en €3.000.
  • Voor een economische trainee met een afgestudeerde WO-opleiding ligt het bruto bedrag tussen de €2.200 en €2600.
  • Voor een technische trainee met een afgestudeerde WO-opleiding ligt het bruto bedrag tussen de €2.600 en €3.100.

Let wel op dat dit richtlijnen zijn, er kunnen dus nooit rechten aan worden ontleend, zoals bij het minimumloon.

Is een traineeship het waard?

Tijdens een traineeship kan je veel leren over verschillende dingen in het bedrijf en tegelijkertijd ook betaald krijgen. Door je kennis te verbreden en verschillende processen en afdelingen te zien vinden trainees sneller wat ze leuk vinden. Daarnaast verdienen trainees vaak minder dan werknemers die de functie uitoefenen. Dit komt omdat een trainee volop in ontwikkeling is en dat ook een waarde brengt, van een Trainee wordt in de opleidingsfase minder verwacht dan van een volledige werknemer. Daarnaast kan je als trainee je voordeel eruit halen door goed te leren binnen het bedrijf en je ook betaald wordt tijdens je leerperiode. Een traineeship kan het dus zeker waard zijn om te doen.