Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel verdient een trainee gemiddeld?  Dit artikel geeft bespreekt de gebruikelijke salarissen van traineeships!

Traineeship Salaris

Wat is het salaris van een Trainee?

Traineeships zijn in principe volwaardige banen met verantwoordelijkheden, daarom zullen de salarissen niet veel afwijken van het salaris van een starter. Tijdens een traineeship leer je een bedrijf goed kennen doordat je meerdere aspecten van het bedrijf doorloopt. Verder volg je ook diverse opleiding en cursussen. Hierdoor kom je achter waar jouw interesses liggen en kan je wellicht instromen in de afdeling die je interessant vindt na het traineeship.

Traineeships worden aangeboden door verschillende bedrijven in meerdere richtingen, bekijk het traineeshipsoverzicht voor alle traineeships die open zijn voor aanmelding.

Salarissen van een traineeship zijn dus ook te vergelijken met die van een startersvacature in de betreffende branche. De startsalarissen zijn afhankelijk van je opleidingsniveau en de sector waarin je actief bent. Meestal behoud je een vast inkomen gedurende het traineeship, maar na de trainee periode kan je een flinke salarisverhoging verwachten.

Salarisindicatie

De salarissen van een traineeship staan over het algemeen vermeld in de traineeship vacature, maar het kan ook zijn dat je een salarisindicatie moet geven. Belangrijk om te onthouden is dat de werkgever in jou investeert door de opleidingen en cursussen te bekostigen. Om een beeld te krijgen van de indicatie kan je in het bedrijf gaan verdiepen of probeer te achterhalen wat ‘ normaal’ is voor het betreffende traineeship.

Opleidingsniveau

Het traineeship salaris is ook afhankelijk van je opleidingsniveau. Veel afgestudeerden denken dat ze blij moeten zijn met iedere baan die ze krijgen, maar in het huidige arbeidsklimaat is een afgeronde opleiding veel waard. Bedrijven zijn altijd op zoek jong en hoogopgeleide werknemers. HBO of WO afgestudeerden met enige werkervaring (door stages of nevenactiviteiten) hebben een prima onderhandelingspositie.

Salaris per sector

De gemiddelde hoogte van het bruto start salaris is afhankelijk van de sector waarin de trainee actief is. Over het algemeen zitten de startsalarissen van een traineeship tussen de EUR 2.400 en 3.500 bruto, maar het is ook afhankelijk van het bedrijf zelf. 

De startsalaris van een advocaat stagiair is tussen de EUR 2.400 en 4.000 bruto, maar ook in deze sector is het afhankelijk van het advocatenkantoor. Een overzicht van juridische traineeships vind je hier.

Let wel op dat dit richtlijnen zijn, er kunnen dus nooit rechten aan worden ontleend, zoals bij het minimumloon.