Overslaan en naar de inhoud gaan
alles over traineeships

FAQ - Alles over traineeships

Alle informatie die jij moet weten over een traineeship. Wat is een traineeship? Waar kan ik een traineeship volgen? Hier vind je de antwoorden. 

Wat is een traineeship?

Een traineeship is een volwaardige baan bij een organisatie. Het verschil tussen een traineeship en een startersfunctie is dat je bij een traineeship ondersteuning krijgt. Je krijgt een persoonlijke coach die jou helpt bij hoe jij het beste binnen een organisatie gaat passen. Je wordt ondersteund door wekelijks gesprekken met je coach. Vaak ga je bij traineeships samenwerken met de verschillende afdelingen binnen een organisatie. Zo leer jij het bedrijf helemaal kennen en kom je erachter wat het beste bij jou past binnen dit bedrijf, of hoe jij het beste hier jouw functie kan uitvoeren.

Bij wie kan ik een traineeship lopen?

Op traineeshipsoverzicht.nl vindt je een aanbod van vele verschillende bedrijven die trainee vacatures aanbieden. Zo heb je grote multitionals maar ook start-ups op dit platform. Enkele voorbeelden van organisaties die traineeships aanbieden zijn Achmea, Abn Amro, Deloitte, Philips, PwC en ga zo maar door. Je kunt via traineeshipsoverzicht.nl filteren op welk bedrijf jou leuk lijkt of voor welke richting jij een traineeship zoekt. Er zijn traineeships in richtingen zoals Marketing, Finance, HRM, Engineering/techniek, Sales, Juridisch en nog veel meer.

Wat handig kan zijn in je zoektocht is van te voren al goed te weten waar jij graag zou willen werken. En natuurlijk wat jij graag wil in jouw carrière. Zo maak je voor jezelf de zoektocht een stuk makkelijker. Je kunt je ook inschrijven in onze talentpool! Dan gaan wij voor jou aan de slag. Wij zoeken dan net zo lang door tot we een leuke baan vinden die het beste bij jou wensen en specialiteiten hoort.

Als je twijfelt of een bedrijf bij jou past kun je ook altijd even kijken of er een inhousedag binnenkort wordt gegeven. Dan kun je langsgaan bij het bedrijf. Daar krijg je dan wat presentaties en een rondleiding afgesloten door een altijd gezellige borrel. Zo krijg jij in één dag een goed beeld wie de organisatie nu precies is. En andersom laat je ook alvast zien wie jij precies bent. Dit is altijd handig als je later wilt solliciteren voor het traineeship.

Waar kan ik een traineeship volgen?

De meeste traineeships die worden aangeboden via traineeshipsoverzicht.nl zijn in Nederland. Maar dit is niet alleen in de Randstad. Er zijn traineeships verspreid over heel Nederland, van Groningen tot Den Haag, misschien is die ene traineeship in Eindhoven wel precies iets voor jou. Je kunt via het overzicht filteren op de steden waar op dit moment traineeships worden aangeboden. Er worden ook soms internationale traineeships aangeboden. Dan kun jij tijdens je traineeships naar andere locaties van de organisatie waar je voor werkt. Dan kun je tijdens je werk ook nog wat van de wereld zien!

Wanneer kan ik me aanmelden voor een traineeship?

Je kunt solliciteren voor een traineeship door op de knop “Lees meer & Solliciteren” te klikken. Dan wordt je doorverwezen naar de site van de organisatie. De vacaturetekst is hetzelfde dus je kunt gelijk doorgaan met solliciteren!

Wat is het salaris van een traineeship?

Het salaris van een traineeship ligt gelijk aan dat van een startersfunctie. Dit verschilt per functie en per richting. Het is dus niet mogelijk om een vast bedrag hier aan te hangen. Bij de meeste vacatures wordt aangegeven hoeveel je ongeveer gaat verdienen. Er zit ook verschil in een HBO en WO traineeship. Het loon kan rond de 2500 à 4000 liggen. Vaak zijn er ook extra’s zoals een lease auto of een openbaar vervoer abonnement.

Wanneer starten traineeships?

Traineeships hebben niet een vaste startdatum. Wel worden er meer traineeships aangeboden rond de tijd dat de meeste afgestudeerde op de carrièremarkt komen. Dit is natuurlijk logisch. Maar het hoeft niet te betekenen dat er geen mogelijkheden zijn voor een traineeship als je eerst een halfjaartje wat anders doet. Bij de meeste traineeships is de voorwaarde dat je werkervaring mag hebben tussen de nul en twee jaar.

Waarom zou ik solliciteren voor een traineeship?

Het is natuurlijk je eigen keuze en voorkeur. Een traineeship geeft je extra begeleiding en coaching tijdens het begin van jouw carrière. Het is een meerjarig traject waarna in de meeste gevallen een vast contract wordt aangeboden. Mocht jij geen extra begeleiding willen is dat natuurlijk geen enkel probleem. Er zijn genoeg startersvacatures waar je ook voor kunt solliciteren.

Hoe meld ik me aan bij een traineeship?

Je kunt solliciteren of jezelf aanmelden door op de “Solliciteer en Lees meer” knop te drukken. Dan wordt je doorgestuurd naar de site van de organisatie. Daarna moet je even je CV uploaden plus in de meeste gevallen een motivatiebrief en je verdere N.A.W. gegevens achterlaten. In sommige gevallen is er sprake van voorrondes. Het is dus afwachten daarna of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Als je problemen hebt met een motivatiebrief schrijven kun je hier wat verdere informatie vinden die jou gaat helpen.

Hoe verlopen de sollicitaties voor een traineeship?

Dit verschilt per bedrijf. In de meeste gevallen zijn er enkele voorrondes waarin je verschillende mensen uit verschillende management lagen een gesprek met je aangaan. Als je je hier wat meer op wilt voorbereiden kun je altijd even via sollicitatieblog wat tips vinden die jou helpen tijdens een sollicitatiegesprek.

Hoelang duurt een traineeship?

Een traineeship is meestal een traject wat tussen de één à twee jaar duurt. Na dit traject wordt in de meeste gevallen een vast contract aangeboden en kun jij daar aan de slag blijven.