Overslaan en naar de inhoud gaan

Duitse CV maken | Tips en voorbeeld | 2024

Duitse_CV_afbeelding_Moongro

Het sollicitatieproces in Duitsland kent zijn eigen unieke tradities en verwachtingen, vooral als het gaat om het opstellen van een CV. Een goed gestructureerde en professioneel gepresenteerde CV kan de sleutel zijn tot succes en een positie. In deze blog duiken we diep in de essentiële onderdelen van een Duitse CV en bieden we praktische tips en een voorbeeld om je te helpen opvallen bij Duitse werkgevers.


De structuur van een Duitse CV


Een Duitse CV (Lebenslauf) volgt een duidelijke en logische structuur, die typisch begint met persoonlijke informatie, gevolgd door werkervaring, opleiding, vaardigheden, en optioneel, hobby's en interesses. De kunst is om deze informatie beknopt en overzichtelijk te presenteren, zodat potentiële werkgevers snel een goed beeld van je krijgen.


Persoonlijke informatie (Persönliche Angaben)


Naast de standaardgegevens zoals je naam, adres en contactinformatie, omvat dit gedeelte ook je geboortedatum en -plaats, en soms je burgerlijke staat. In Duitsland is het gebruikelijk om deze informatie op te nemen, hoewel recente discussies over privacy en discriminatie tot een meer selectief gebruik kunnen leiden.


Foto op de CV (Bewerbungsfoto)


Hoewel in veel landen een foto op je CV als optioneel of zelfs ongewenst wordt beschouwd, is het in Duitsland nog steeds gebruikelijk om een professionele foto toe te voegen. Zorg ervoor dat de foto recent is en een professionele uitstraling heeft, waarbij je direct in de camera kijkt met een vriendelijke, maar zakelijke blik.


Werkervaring (Berufserfahrung)


Je werkervaring moet chronologisch omgekeerd worden weergegeven, met de meest recente baan bovenaan. Voor elke functie vermeld je de naam van het bedrijf, je functietitel, de periode van tewerkstelling en een korte beschrijving van je taken en prestaties. Gebruik actieve werkwoorden en kwantificeer resultaten waar mogelijk.


Opleiding (Bildung)


Vermeld je academische achtergrond op een vergelijkbare manier als je werkervaring: de meest recente opleiding eerst. Inclusief de naam van de instelling, de studieperiode, en behaalde graden of certificaten. Duitse werkgevers hechten veel waarde aan opleiding, dus zorg ervoor dat deze sectie volledig en nauwkeurig is.


Vaardigheden (Fähigkeiten)


Of het nu gaat om talenkennis, softwarevaardigheden of soft skills, zorg ervoor dat je je vaardigheden duidelijk categoriseert en je niveau van beheersing aangeeft. Voor talen kun je het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen (ERK) gebruiken om je niveau te beschrijven.


Hobby's en Interesses (Hobbys und Interessen)


Hoewel niet verplicht, kan het toevoegen van hobby's en interesses helpen om een completer beeld van jezelf te schetsen. Kies activiteiten die iets zeggen over je persoonlijkheid of vaardigheden relevant aan de baan waarop je solliciteert.


Culturele nuances


De culturele nuances van een Duitse CV weerspiegelen de bredere waarden en normen van de Duitse arbeidsmarkt en samenleving. Deze nuances kunnen aanzienlijk verschillen van die in andere landen, vooral buiten Europa. Een grondig begrip hiervan is cruciaal om een CV samen te stellen die niet alleen voldoet aan de verwachtingen maar deze zelfs overtreft.


Duitse werkgevers waarderen duidelijkheid, precisie en structuur. Dit betekent dat je CV niet alleen vrij moet zijn van typografische en grammaticale fouten, maar ook logisch en systematisch georganiseerd moet zijn. Informatie moet direct en zonder onnodige versieringen worden gepresenteerd. Dit weerspiegelt de algemene Duitse waardering voor efficiëntie en directheid in communicatie.


Formaliteit speelt ook een cruciale rol. Dit uit zich in het gebruik van de volledige titel en achternaam in de aanhef van de begeleidende brief, het opnemen van een professionele foto, en het vermijden van te informeel taalgebruik. In Duitsland wordt verwacht dat je jezelf presenteert op een manier die respect en professionaliteit uitstraalt, zelfs op papier.


De waardering voor punctualiteit en betrouwbaarheid moet eveneens naar voren komen in je CV. Dat betekent dat werkervaringen en opleidingen nauwkeurig gedateerd moeten zijn. Onverklaarde gaten in je CV kunnen vragen oproepen; wees daarom bereid om deze toe te lichten in je begeleidende brief of tijdens een sollicitatiegesprek.


Do's and Don'ts voor een Duitse CV


Do's:
Wees punctueel met je informatie: Zorg ervoor dat alle datums en tijdframes accuraat zijn. Duitse werkgevers kijken nauwkeurig naar de chronologie van je professionele leven en educatieve achtergrond.
Pas je CV aan de job aan: Hoewel dit universeel advies is, is het in Duitsland bijzonder belangrijk om je CV en begeleidende brief specifiek te richten op de baan waarvoor je solliciteert. Benadruk relevante ervaringen en vaardigheden die overeenkomen met de jobomschrijving.
Gebruik een professionele foto: Kies een recente, professionele foto voor je CV. In Duitsland wordt dit nog steeds verwacht en kan het je kansen positief beïnvloeden.


Don'ts:
Vermijd onnodige personalisatie: Creatieve CV's met ongebruikelijke formaten of te veel kleur kunnen in sommige industrieën worden gewaardeerd, maar over het algemeen geven Duitse werkgevers de voorkeur aan een meer traditionele aanpak. Houd het professioneel en overzichtelijk.
Laat geen gaten onverklaard: Als er periodes zijn waarin je niet hebt gewerkt of gestudeerd, wees dan voorbereid om deze toe te lichten. Transparantie wordt gewaardeerd en kan eventuele bezorgdheden van de werkgever wegnemen.
Overschat je vaardigheden niet: Wees eerlijk over je vaardigheden en talenkennis. Duitse werkgevers waarderen integriteit en zullen waarschijnlijk je vaardigheden op de proef stellen, vooral als het gaat om taalbeheersing.
Hieronder vind je een gestructureerd voorbeeld van een Duitse CV, ontworpen om je een helder idee te geven van hoe je jouw eigen CV kunt opstellen. Merk op dat dit voorbeeld dient als een leidraad en dat persoonlijke informatie, ervaringen en kwalificaties aangepast moeten worden aan je eigen situatie.


Voorbeeld Duitse CV


Hieronder vind je een gestructureerd voorbeeld van een Duitse CV, ontworpen om je een helder idee te geven van hoe je jouw eigen CV kunt opstellen. 

Duitse_voorbeld_cv_moongro


DOWNLOAD

CV's in andere talen

Wil jij ook checken of jouw Duitse motivatiebrief wel in orde is? Lees hier dan hoe je een mooie Duitse motivatiebrief kan maken. Een ander voorbeeld nodig van een CV? Ook daar zijn we op voorbereid!

Klik hier voor een Spaans CV voorbeeld.
Klik hier voor een Frans CV voorbeeld.
Klik hier voor een Engels CV voorbeeld.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een TraineeshipBusiness Course of Inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

​​​​​​