Overslaan en naar de inhoud gaan

Professionele CV maken in 15 min | Gratis Templates | 2024

Moongro_CV_professioneel

Het creëren van een professionele CV is cruciaal voor het maken van een sterke eerste indruk bij potentiële werkgevers. Een goed opgestelde CV benadrukt jouw vaardigheden, ervaringen, en prestaties op een manier die aansluit bij de baan waarop je solliciteert. We helpen je een handje met een CV Template en een ingevuld CV-voorbeeld. Of je nou op zoek bent naar een vaste baan, (afstudeer)stage, traineeship, inhousedag of business course, met onderstaande tips en voorbeelden kom je een heel eind. Hier volgt een stap-voor-stap handleiding om een professionele cv te maken.

Hoe bepaal je de aankleding van je CV?


Niet alleen de motivatiebrief, maar ook is het cruciaal om te beseffen dat jouw curriculum vitae vaak het eerste is wat een recruiter onder ogen krijgt. Met gemiddeld slechts 7,4 seconden aandacht per CV, is het essentieel om direct een onuitwisbare indruk te maken. Een effectieve manier om dit te doen, is door je CV niet alleen inhoudelijk sterk te maken, maar ook visueel aantrekkelijk te maken door kleurgebruik. 

Kleuren kunnen namelijk meer zeggen over wie jij bent en hoe jij jezelf ziet. Beschouw je jezelf als een vrolijk persoon? Laat geel dan de boventoon voeren in je CV. Ben je eerder kalm en bedachtzaam? Dan kan lichtblauw een perfecte keuze zijn. Dit strategisch gebruik van kleuren voegt een extra laag toe aan je CV, waardoor je persoonlijkheid en unieke eigenschappen beter naar voren komen. Voor inspiratie over welke kleuren het best bij verschillende karaktereigenschappen passen, kan je de volgende afbeelding bekijken.

 

Hoe ziet een Nederlands CV eruit?


Je weet nu hoe je een curriculum vitae kunt opstellen. Nu zal je vast denken; hoe ziet een goed CV er dan uit? Goede vraag! Hieronder volgen de belangrijkste punten:
Persoonlijke informatie
Begin met je persoonlijke informatie bovenaan de pagina. Vermeld je volledige naam, adres, telefoonnummer, en professioneel e-mailadres. Zorg ervoor dat je e-mailadres professioneel oogt, bijvoorbeeld door je voor- en achternaam te gebruiken.


Professioneel profiel


Een kort professioneel profiel of samenvatting geeft een overzicht van wie je bent, wat je kunt, en wat je ambities zijn. Dit gedeelte is je kans om een eerste indruk te maken, dus zorg ervoor dat het jouw sterkste punten en je carrièredoelen belicht.


Werkervaring


Vermeld je werkervaring in omgekeerde chronologische volgorde, beginnend met je meest recente baan. Voor elke positie, geef je de bedrijfsnaam, je functietitel, en de periode van tewerkstelling. Benadruk je verantwoordelijkheden en prestaties met actieve werkwoorden en kwantificeer resultaten waar mogelijk. Bijvoorbeeld: "Verhoogde de klanttevredenheid met 20% door het implementeren van een nieuwe feedbackprocedure."


Opleiding


Net als bij werkervaring, vermeld je jouw opleiding in omgekeerde chronologische volgorde. Vermeld de naam van de instelling, de graad of kwalificatie die je hebt behaald, en de afstudeerdatum. Als je recent bent afgestudeerd en nog niet veel werkervaring hebt, kun je dit gedeelte boven je werkervaring plaatsen.


Vaardigheden


Licht specifieke vaardigheden uit die relevant zijn voor de baan waarop je solliciteert. Denk aan talenkennis, computervaardigheden, of specifieke technische vaardigheden. Wees specifiek en eerlijk over je niveau van expertise.


Aanvullende secties


Afhankelijk van je ervaring en de baan waarop je solliciteert, kun je aanvullende secties toevoegen zoals vrijwilligerswerk, certificeringen, publicaties, of professionele verenigingen. Deze secties kunnen laten zien dat je een breed geïnteresseerde en betrokken professional bent.


Ontwerp en lay-out


Zorg voor een overzichtelijk en professioneel ontwerp. Gebruik een helder, leesbaar lettertype en voldoende witruimte om de tekst leesbaar te houden. Beperk je cv tot maximaal twee pagina's. Zorg ervoor dat je document er zowel op het scherm als uitgeprint netjes uitziet.


Voorbeeld


Stel, je bent recent afgestudeerd in marketing en hebt stage-ervaring opgedaan bij een gerenommeerd marketingbureau. In je professionele profiel kun je benadrukken hoe je tijdens je stage succesvol een digitale marketingcampagne hebt geleid die de websitebezoeken met 30% heeft verhoogd. Dit toont direct je vermogen om resultaten te behalen en je kennis van digitale marketing toe te passen.


Formats


Wanneer je aan een taak begint waarbij je je wat onzeker voelt, kan het enorm helpen om te kijken hoe anderen het aanpakken. Immers, inspiratie opdoen bij anderen is vaak effectiever dan zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Hoewel er ruimte is voor persoonlijke invulling, bestaan er toch enkele belangrijke richtlijnen die je het beste kunt volgen. Om je op weg te helpen, hebben we een voorbeeld CV in het Nederlands beschikbaar gesteld. Dit stelt je in staat om snel en efficiënt jouw eigen professionele CV samen te stellen. Onthoud goed dat je CV idealiter niet langer dan twee pagina's moet zijn, altijd de meest actuele informatie moet bevatten en - indien je ervoor kiest een foto toe te voegen - deze representatief moet zijn.

Moongro_voorbeeld_CV


Gratis zakelijke CV voorbeeld


Een effectief zakelijk CV presenteert jouw ervaring, vaardigheden en prestaties op een manier die de aandacht trekt van potentiële werkgevers of opdrachtgevers.

DOWNLOAD


Gratis stage CV voorbeeld


Een stage CV is jouw visitekaartje wanneer je solliciteert voor een stageplaats, een essentiële stap in je academische carrière en professionele ontwikkeling. Dit type CV verschilt enigszins van een traditioneel werk-CV, omdat de focus meer ligt op je opleiding, relevante cursussen, projecten, en eventuele academische prestaties die aantonen dat je de ideale kandidaat bent voor de stage.

DOWNLOAD 


Gratis traineeship CV voorbeeld


Een CV voor een traineeship moet zorgvuldig worden samengesteld om je educatieve achtergrond, relevante werkervaring, en de vaardigheden die je uniek geschikt maken voor een dergelijke positie, te benadrukken.

DOWNLOAD


Gratis startersfunctie CV voorbeeld


Dit type CV moet jouw educatieve achtergrond, eventuele werk- of stage-ervaringen, en de vaardigheden die jou geschikt maken voor de starterspositie, benadrukken. Omdat je misschien nog niet veel werkervaring hebt, is het belangrijk om de nadruk te leggen op je opleiding, projectwerk, vrijwilligerswerk, en andere ervaringen die relevante vaardigheden voor de vacature laten zien.

DOWNLOAD

Tot slot

Deze templates dienen als basis om mee te beginnen. Het belangrijkste bij het invullen ervan is om je ervaringen en prestaties op een manier te presenteren die jouw sterke punten benadrukt en aantoont hoe je een waardevolle aanwinst kunt zijn voor potentiële werkgevers. Vergeet niet je cv aan te passen voor elke sollicitatie, zodat het aansluit bij de specifieke eisen en wensen van de vacature. 

Wil jij ook weten hoe je een CV maakt in andere talen? Geen zorgen! Wij zijn daar op voorbereid. 

Klik hier voor een Engels CV voorbeeld
Klik hier voor een Spaanse CV voorbeeld
Klik hier voor een Franse CV voorbeeld
Klik hier voor een Duitse CV voorbeeld

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een TraineeshipBusiness Course of Inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!