Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe schrijf je een motivatiebrief in het Duits | Tips en voorbeeld 2024

Duitse_motivatiebrief_moongro

Het schrijven van een Duitse motivatiebrief kan een ontmoedigende opgave lijken, vooral als je niet bekend bent met de nuances van de taal en cultuur. Een overtuigende brief is echter een cruciaal onderdeel van het sollicitatieproces, of je nu streeft naar een positie binnen een bedrijf of toelating tot een universiteit in Duitsland. Deze blog dient als een uitgebreide wegwijzer om je door dit proces te leiden, compleet met culturele inzichten, structurele richtlijnen, taaltips en een voorbeeldbrief om je op weg te helpen.


Begrijp de Cultuur


Voordat je begint met schrijven, is het belangrijk om de Duitse zakelijke cultuur te begrijpen. De Duitse zakelijke cultuur hecht veel waarde aan formaliteit, nauwkeurigheid en duidelijkheid. Zorg ervoor dat je brief deze waarden weerspiegelt.  Een diep begrip van deze culturele nuances kan het verschil maken in hoe jouw brief wordt ontvangen. Het gebruik van de juiste aanhef en een formele schrijfstijl is cruciaal. Dit betekent het gebruik van 'Sie' in plaats van 'du' en het nauwkeurig adresseren van de ontvanger met hun volledige titel en achternaam.


Tips voor jouw Duitse motivatiebrief


Kies de juiste aanhef: Het is cruciaal om de juiste persoon te adresseren. Als je de naam niet weet, doe dan onderzoek. Een correcte aanhef toont respect en zorgvuldigheid.
Wees duidelijk en beknopt: Vermijd lange, onnodige verklaringen. Duitse brieven zijn vaak veel zakelijker en directer dan Nederlandse. Probeer je brief tot één pagina te beperken.


Benadruk je sterke punten en ervaringen: Wees specifiek over wat je hebt bereikt en hoe dat relevant is voor de positie waarop je solliciteert. Gebruik cijfers en concrete resultaten waar mogelijk.


Pas Je Brief Aan: Toon dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf of de universiteit. Vermeld specifieke aspecten die je aanspreken en leg uit hoe jouw vaardigheden en ervaringen aansluiten bij hun waarden en behoeften.


Controleer de taal: Zelfs kleine fouten kunnen een grote impact hebben op hoe je brief wordt ontvangen. Gebruik tools en vraag hulp om je brief zo foutloos mogelijk te maken.
Pas op met Vertaalmachines: Hoewel tools zoals Google Translate handig kunnen zijn, kunnen ze ook leiden tot onnatuurlijke zinsconstructies. Gebruik ze voorzichtig.


Structuur van Je Brief


Een duidelijke structuur helpt de lezer om snel de belangrijkste punten van je brief te identificeren en te begrijpen.


Aanhef


De aanhef is je eerste kans om een positieve indruk te maken. Het is essentieel om de juiste formaliteit en respect te tonen. Onderzoek de juiste contactpersoon: Het gebruik van "Sehr geehrte Frau [Achternaam]" of "Sehr geehrter Herr [Achternaam]" toont aan dat je moeite hebt gedaan om de specifieke persoon te identificeren die verantwoordelijk is voor de sollicitatieprocedure. Als de naam van de contactpersoon niet beschikbaar is, gebruik dan "Sehr geehrte Damen und Herren," hoewel dit minder persoonlijk is.


Inleiding


De inleiding stelt je voor en legt de basis voor de rest van je brief. Het moet kort en krachtig zijn met de volgende elementen:
Reden voor je brief: Vermeld duidelijk de positie waarvoor je solliciteert en waar je de vacature hebt gevonden.
Persoonlijke connectie: Als je een persoonlijke connectie of referentie hebt, is dit het moment om die te noemen. Dit kan de aandacht van de lezer trekken en je brief onderscheiden.


Hoofddeel


In het hoofddeel van je brief ligt de focus op wat jij te bieden hebt. Dit is je kans om te schitteren en te laten zien hoe jouw unieke combinatie van vaardigheden, ervaringen en persoonlijke kwaliteiten aansluit bij de behoeften van de organisatie. Het is belangrijk om specifieke voorbeelden te gebruiken die aantonen hoe je in het verleden succes hebt behaald en hoe die successen relevant zijn voor de positie waarop je solliciteert. Daarnaast is het cruciaal om je motivatie voor de positie duidelijk te maken; vertel waarom je specifiek voor dit bedrijf of deze instelling kiest en hoe je jezelf ziet bijdragen aan hun missie en doelstellingen.


Conclusie


De conclusie van je brief dient als je laatste pleidooi. Hierin vat je samen waarom je gelooft dat je de beste kandidaat bent, en druk je je wens uit voor een persoonlijke ontmoeting of vervolggesprek. Het is ook een plek om dankbaarheid te tonen voor de tijd en overweging die de ontvanger aan je sollicitatie heeft besteed. Een respectvolle en professionele afsluiting, zoals "Mit freundlichen Grüßen," gevolgd door je naam, rondt je brief af.


Ondertekening


De ondertekening sluit je brief af op een formele en respectvolle manier. Gebruik "Mit freundlichen Grüßen," gevolgd door je volledige naam. Als je je brief afdrukt en per post verstuurt, laat dan ruimte over om je handtekening boven je getypte naam te plaatsen.


Voorbeeld


Hieronder vind je een fictief, maar compleet voorbeeld van een Duitse motivatiebrief. Deze brief is bedoeld als inspiratie en dient aangepast te worden aan je eigen ervaringen, vaardigheden, en de specifieke functie waarvoor je solliciteert. 

Moongro_voorbeeld_Duitse_Motivatiebrief

DOWNLOAD

Motivatiebrief in andere talen

Wil jij ook checken of jouw Duitse CV wel in orde is? Lees hier dan hoe je een mooie Duitse CV kan maken. Een ander voorbeeld nodig van een motivatiebrief? Ook daar zijn we op voorbereid!

Klik hier voor een motivatiebrief in het Nederlands!

Klik hier voor een motivatiebrief in het Engels!

Klik hier voor een motivatiebrief in het Frans!

Klik hier voor een motivatiebrief in het Spaans!

 

​​​​​​