Conceptueel model voorbeeld
Je zal het vast gaan tegenkomen, de conceptueel model, tijdens het schrijven van je scriptie of een ander onderzoekende module. Dit model dien je vooraf te maken en bied een visueel overzicht voor het onderzoek gebaseerd op een oorzaak/gevolg relatie dat je gaat uitvoeren. Maar hoe maak je een conceptueel model? En is er een voorbeeld voor een conceptueel model? Ja, zeker! Speciaal voor jou bieden we een overzichtje hierin. Dus lees gauw verder!
Wat is een conceptueel model?
Zoals al kort is benoemd dient een conceptueel model voorafgaand het onderzoek in elkaar gezet te worden. Hierin zet je alle variabelen die interessant zijn voor het onderzoek, maar ook van invloed zijn. Zo neem je ook controle variabelen mee in het model. Hierover en de overige 2 variabelen komt later in het artikel meer informatie over.
Het biedt een visueel overzicht aan de gevolg/oorzaak relatie onderzoek die je gaat uitvoeren. Het betreft een toetsend onderzoek en hierbij gaat dan ook een hypothese vooraf waarvan een causaal verband wordt verwacht. Causaliteit staat voor een gebeurtenis dat het directe gevolg is van een andere gebeurtenis, oorzaak en gevolg dus.
Het model wordt versterkt door onafhankelijke en afhankelijke variabelen, maar hoe bepaal je welke afhankelijk is en andersom? Dat is erg gemakkelijk! Als je twee variabelen hebt kijk je in welke richting het op gaat. Welke variabele is het gevoel van een andere variabelen moet je je afvragen. Om hier een voorbeeld bij te geven kun je het vergelijken met het aantal uur dat je ergens aan hebt gewerkt en de hoeveelheid positieve reacties die je daarop krijgt. De positieve reacties krijg je pas als je ergens aandacht in stopt, om die reden zijn de positieve reacties een afhankelijke variabelen. Wat betreft de variabelen geslacht en leeftijd kun je vaak er al vanuit gaan dat deze onafhankelijk zijn tegenover de andere variabelen. Dit omdat deze variabelen staan voor een persoon die de handeling verricht.
Het model bestaat dus uit variabelen. Deze worden verbonden met elkaar door pijlen en lijnen. De variabelen zelf staan in kaders, of ook wel blokken. De pijlen geven met de richting ervan aan welke variabele op welke andere van invloed is. De lijnen geven een verwachte samenhang aan. Dit is wat anders dan een causaal verband.
De soorten variabelen
Net was al kort de controlerende variabele benoemd, maar van de variabelen zijn er meer soorten. Hieronder dan ook de toelichting van ieder variabele.
Modererende variabele
De modererende variabele betreft een variabele die tussen twee andere variabelen komt en duidelijk ook een bepaalde sterkte heeft. Deze sterkte veranderd de richting en heeft dan ook daadwerkelijk invloed.
Mediërende variabele
De mediërende variabele is wat lastiger te vinden en zal dan ook via een statistische analyse gevonden moeten worden. Het geeft antwoord op de vraag hoe en waarom het invloed heeft op de variabelen.
Controlerende variabelen
Controlerende variabelen zijn de variabelen die op de eerste plaats niet interessant zijn en waar het onderzoek niet omdraait. Echter worden ze wel in het proces meegenomen om met meer zekerheid een bepaalde conclusie te doen. Het is dus een variabele die niet interessant is, maar wel van invloed is.
Voorbeeld conceptueel model
Het conceptueel model kan wel een visueel beeld geven voor je onderzoek, maar natuurlijk is het voor jezelf ook fijn om een visueel beeld erbij te hebben. Om die reden hebben we een voorbeeld voor je gemaakt, die je hieronder kunt zien.