Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoriteit Financiële Markten

500 medewerkers

Werken bij Autoriteit Financiële Markten

Wie zijn wij

Als toezichthouder bij de AFM heb je een gedegen inzicht in- en kennis van de werking van de financiële markt en de geldende wet- en regelgeving. Op basis daarvan kun je ontwikkelingen die (gaan) spelen goed plaatsen en de mogelijke gevolgen daarvan op waarde schatten. De AFM streeft ernaar om het vertrouwen van consumenten en beleggers in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Door te kiezen voor werken bij de AFM lever je dus een bijdrage aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland. Krantenkoppen als: "Overheid pakt provisie-excessen aan", "Meer lenen dan de norm: Wel of geen tophypotheek?" "Ongekende daling van aantal contracten Consumptief Krediet" lees je tegenwoordig vrijwel dagelijks. Spreken deze en soortgelijke onderwerpen je aan? Zou je willen bijdragen aan het bevorderen van zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en willen toezien op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten? Word dan trainee bij de AFM. Wij leren je vervolgens de fijne kneepjes van dit boeiende vak.

Programma

Werken binnen Toezicht betekent dat je belangrijke beslissingen neemt die diep kunnen ingrijpen op de financiële markten. Hiervoor moet je scherp signaleren en complexe problemen analyseren. Je zult verschillende belangen goed moeten afwegen, marktpartijen overtuigen en waar nodig daadkrachtig optreden. Het werk is gericht op snel en zichtbaar realiseren van effect in de markt. Je werkt in een multidisciplinair team van acht tot tien personen. De functie is complex omdat je doorlopend toezicht uitoefent op één of meerdere financiële ondernemingen en tegelijkertijd in een project werkt om belangrijke marktbrede toezichtproblemen op te lossen.

Starters

Het gehele jaar bieden wij starterfuncties aan op verschillende afdelingen binnen de AFM. Check voor het actuele vacatureoverzicht onze website. Daarnaast starten wij een keer per jaar op 1 januari met het AFM Traineeship. Gedurende een periode van twee jaar werk je op drie verschillende afdelingen. Je werkt mee aan uiteenlopende opdrachten, vaak in multidisciplinaire teams. Tegelijkertijd volg je een opleidingsprogramma op maat, gericht op het snel verkrijgen van kennis en vaardigheden die je nodig hebt als Toezichthouder en werk je aan je eigen ontwikkeling. Deze combinatie van leren en presteren stelt je in staat een snelle carrièrestart te maken bij een organisatie die opereert op het unieke grensgebied van financiële markt en overheid.

Testimonial Michael Margosyan

“Nu is echt het moment voor het toezicht”Afbeelding verwijderd.
Interview met Michael Margosyan (25), trainee sinds januari 2012

“Aan het einde van mijn bachelorperiode liep ik stage bij ABN-AMRO. Het ging destijds natuurlijk al niet goed met de economie en de financiële sector. Ik dacht na over manieren waarop het anders zou kunnen. Op aanraden van een collega ben ik vervolgens bij de AFM terecht gekomen. Bij de AFM zit je op het snijvlak van de markt en de overheid. Je bent bezig met het creëren van maatschappelijke waarde en probeert de markt gezonder te krijgen.”

“Nu is wel echt het moment voor het toezicht. Er zijn veel ontwikkelingen gaande op de financiële markten, zowel nationaal als internationaal. Het speelveld van de AFM is complex, maar super interessant. Je hebt met zoveel stakeholders te maken; marktpartijen, de overheid, andere toezichthouders. Daarnaast heb ik bij de AFM echt inzicht gekregen in het creëren van draagvlak. Niet alleen intern, maar vooral ook extern. Dat heb je echt nodig om ideeën of veranderingen geaccepteerd en doorgevoerd te krijgen.”

“Het traineeship betekent voor mij zoveel mogelijk gerealiseerd zien te krijgen in twee jaar en daar optimaal van genieten. Dit is me tot nu toe goed gelukt. De zondag is voor mij namelijk een goede graadmeter. Ik heb de afgelopen anderhalf jaar geen enkele keer gedacht; ‘Oh, ik moet morgen weer naar mijn werk."

Wie zoeken wij?

We zijn op zoek naar een selecte groep kandidaten met bovengemiddelde studieresultaten die snel kunnen bijdragen aan de effectiviteit van het toezicht van de AFM. De kandidaten die we zoeken herkennen zich in onderstaande criteria:

- Academisch werk- en denkniveau;
- Maximaal 1 jaar werkervaring
- Affiniteit met zowel de financiële markten als de kapitaalmarkten;
- Gedreven om te werken aan eerlijke en transparante financiële markten.