Overslaan en naar de inhoud gaan

Verschillende typen interviews

Verschillende typen interviews

Als je bezig bent met een onderzoek kan het zijn dat je een interview moet doen en dan kom je voor een keuze te staan. Er zijn tegenwoordig allerlei interviews, en dat kan het lastig maken om te kiezen welke je gaat gebruiken. In deze blog lees je meer over verschillende typen interviews.

Gestructureerd interview

Bij een gestructureerd interview hou je je vast aan een vast interview schema en hou je dus eigenlijk een standaard interview. De vragen en de volgorde van de vragen staan vast. Door deze structuur aan te houden krijg je een zo'n betrouwbaar mogelijk interview, doordat iedereen onder dezelfde omstandigheden wordt geïnterviewd. Een gestructureerd interview kan zowel voor een kwalitatief als kwantitatief interview gebruikt worden.

Ongestructureerd interview

Bij een ongestructureerd interview oftewel een intensief interview heeft de interviewer alleen een lijst met onderwerpen. Deze onderwerpen moeten besproken maar in welke volgorde of wat voor manier maakt niet uit. Je kan hiermee je eigen creativiteit erin brengen.

Semigestructureerd interview

Bij een semigestructureerd interview gebruik je een van tevoren opgesteld interview schema met bedachte vragen waar je vanaf kan wijken. Het draait er vooral om dat je kan doorvragen als je verder wilt ingaan op een vraag wat of de vragen kunt ombouwen. Dit geeft je dus iets meer ruimte om creativiteit erin te verwerken. Door dit te doen krijg je ook wat meer gedetailleerde antwoorden.

Verschillende typen interviews

Naast deze 3 hoofdvormen heb je natuurlijk ook een aantal andere interview vormen die iets minder vaak voorkomen. Bijvoorbeeld een focusgroep, hierbij wordt in een groep 1 onderwerp behandeld. Een groepsinterview is bijna hetzelfde alleen worden er dan meerdere onderwerpen behandeld. Ook kun je een expertinterview doen waarbij je op zoek bent naar specifieke vakkennis. Bepaal voor jezelf welke het beste bij jou past.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!

MNG Scriptie articles