Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo krijg je je slaapritme terug!

Slaapritme_traineeshipsoverzicht

Een verstoord slaapritme kan veel invloed hebben op je energie, productiviteit en gezondheid. Of je nu te laat naar bed gaat door het bingewatchen van series of juist moeite hebt om in slaap te vallen door stress, een goed slaapritme is essentieel voor een gezond leven. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige stappen die je kunt volgen om je slaapritme terug te krijgen. In deze blog geven we praktische tips zodat je sneller weer in een goed dag en nachtritme zit.

Bouw een vaste routine op


Een van de belangrijkste stappen om je slaapritme te herstellen, is het opbouwen van een vaste routine. Het lichaam houdt van regelmaat. Dit betekent dat je elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, zelfs in het weekend. Door deze consistentie zal je biologische klok zich beter aanpassen aan jouw dag en nacht ritme. Begin met het vaststellen van een bedtijd die realistisch is en waarbij je minimaal 7 à 8 uur slaap krijgt. Als je moeite hebt met vroeg slapen, verschuif je bedtijd dan geleidelijk met 15 minuten. Op deze manier kun je zonder stress je verstoord slaapritme omzetten in een gezond slaapritme.

Beperk schermtijd voor het slapengaan


Veel mensen hebben de gewoonte om vlak voor het slapengaan nog even hun telefoon, tablet of laptop te gebruiken. Het blauwe licht dat deze apparaten uitstralen, onderdrukt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat helpt om in slaap te vallen. Hierdoor kan je verstoord dag en nachtritme alleen maar verergeren, omdat je lichaam zich minder goed kan voorbereiden op de nacht. Probeer daarom minstens een uur voordat je gaat slapen schermen te vermijden. Dit helpt je slaapritme terugkrijgen en zorgt ervoor dat je gemakkelijker in slaap valt. In plaats van je telefoon kun je bijvoorbeeld een boek lezen of lichte stretches doen. Dit helpt je niet alleen ontspannen, maar ook om je slaapritme te herstellen.

Creëer een slaapvriendelijke omgeving


Je slaapomgeving speelt een grote rol in hoe goed je slaapt. Een donkere, stille en koele kamer is ideaal om snel in slaap te vallen en de nacht door te slapen. Zorg ervoor dat je kamer goed verduisterd is, zodat je dag en nacht ritme niet in de war raakt door licht van buiten. Overweeg het gebruik van oordoppen of een white noise machine als je veel omgevingsgeluid hebt. De temperatuur van je kamer is ook belangrijk voor een goed slaapritme. De ideale temperatuur ligt tussen de 16 en 19 graden Celsius. Als je slaapritme veranderen je doel is, kan het aanpassen van je omgeving een grote stap zijn in het verbeteren van je nachtrust.

Vermijd cafeïne en zware maaltijden in de avond


Wat je overdag eet en drinkt kan een grote invloed hebben op je slaapritme. Cafeïne kan bijvoorbeeld een flinke boosdoener zijn, vooral als je al een verstoord dag en nachtritme hebt. Hoewel een kop koffie in de ochtend je helpt op te starten, kan cafeïne in de middag en avond je slaapritme verstoren. Probeer cafeïnehoudende dranken zoals koffie en energiedrankjes na 15:00 uur te vermijden als je je slaapritme wilt terugkrijgen. Ook zware maaltijden kunnen je slaapritme veranderen. Een lichte snack voor het slapengaan, zoals een banaan of wat noten, is een betere keuze om een goed slaapritme te bevorderen.

Doe regelmatig aan lichaamsbeweging


Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om een verstoord slaapritme te herstellen. Door overdag actief te zijn, wordt je lichaam fysiek vermoeid, wat helpt om 's avonds sneller in slaap te vallen. Dit helpt ook bij het reguleren van je dag en nacht ritme, omdat je lichaam beter aanvoelt wanneer het tijd is om te rusten. Zelfs een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan al helpen je slaapritme terug te krijgen. Plan je workouts echter niet te dicht op je bedtijd, omdat dit je juist wakker kan houden en je slaapritme kan verstoren. Ochtend- of middagbeweging is ideaal om je slaapritme te herstellen.

Wees geduldig en consistent


Het herstellen van een verstoord dag en nachtritme kan tijd kosten. Het is belangrijk om consistent te blijven met de stappen die je neemt om je slaapritme terug te krijgen. Het kan enkele weken duren voordat je merkt dat je lichaam zich volledig aanpast aan een nieuw dag en nacht ritme. Geduld is hier de sleutel. Blijf vasthouden aan een vaste routine, vermijd cafeïne en zorg voor een slaapvriendelijke omgeving. Als je consistent bent, zal je lichaam vanzelf weer in een gezond slaapritme komen. Overweeg ook ontspanningstechnieken zoals meditatie als je merkt dat stress je slaapritme blijft beïnvloeden.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een TraineeshipBusiness Course of Inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!