
Wat is een traineeship?
Alle grote bedrijven hebben ze tegenwoordig wel, traineeships. Maar wat is nou precies zo’n traineeship en hoe kan je je het beste voorbereiden? Alles wat je moet weten over een traineeship lees je hier.
Wat is een traineeship?
Een traineeship is een startersfunctie waarbij je als trainee wordt opgeleid tot een specialist in jouw vakgebied.
Bij een traineeship zijn bedrijven op zoek naar hoogopgeleid talent om deze voor hun organisatie op te leiden. Traineeships zijn er voor zowel HBO als voor WO-studenten en duren gemiddeld 1 tot 3 jaar. Het is een opleidingstraject dat een mix is tussen werken en leren. Ongeveer vijftien procent van het programma bestaat uit het volgen van trainingen. Binnen deze periode leer je verschillende kanten en aspecten kennen binnen een bedrijf om uiteindelijk door te stromen in een topfunctie. Een bedrijf investeert dus in jouw ontwikkeling, zodat jij dit later weer op jouw beurt kan teruggeven aan het bedrijf. Een traineeship is eigenlijk gewoon een startersfunctie alleen met betere carrièremogelijkheden.
Twee soorten traineeships
Management traineeship
Er zijn twee soorten traineeships: het management traineeship en het specialist traineeships. Bij een management traineeship wordt je opgeleid om de rol van manager te vervullen, belangrijk daarbij is dat je goed weet hoe de organisatie in elkaar steekt. Daarom wordt je als allrounder opgeleid om leiding te kunnen geven met veel kennis van zaken. Kennis is een belangrijk aspect van dit traineeship, maar er wordt ook getraind op leidinggeven.
Specialist traineeship
Daarnaast heb je nog het specialist traineeship, zoals bijvoorbeeld een IT traineeship. Met de kennis die je als student hebt geleerd wordt je verder opgeleid tot een specialist binnen de organisatie. Er zijn verschillende soorten traineeships in de volgende expertises: sales, pr/communicatie, supply chain, juridisch, consultancy, HRM, accountancy, accuraat/risk, banking/finance, techniek, engineering, product management, fiscaal en marketing.
Profiel van een trainee
Traineeships zijn erg gewild en vaak zijn er veel aanmeldingen. Daardoor hebben bedrijven een ruime keuze tussen starters. Bedrijven selecteren in eerste instantie op het curriculum vitae. Heb jij naast je studie veel nevenactiviteiten gedaan of heb jij aantoonbare leidinggevende ervaring dan is de kans een stuk groter dat jij wordt uitgenodigd voor een gesprek. Alleen de beste van de beste worden voor een gesprek uitgenodigd. De ideale trainee is in ieder geval ambitieus, leergierig en proactief. Er wordt in vrijwel alle gevallen een minimaal niveau van HBO, maar vaak WO verwachtOok is het belangrijk dat jij niet teveel werkervaring hebt. Vaak wordt er een maximum gevraagd van 1 tot 3 jaar werkervaring, zodat echt alleen starters deelnemen aan het traineeship. Over het algemeen heeft elk bedrijf zijn eigen selectieprocedure, maar ze zullen niet veel van elkaar verschillen.
Past een traineeship bij mij?
In veel traineeship vacatures komen de woorden: Gedreven, zelfbewust, leergierig, ambitieus, geen 9 tot 5 mentaliteit, avontuurlijk, ondernemend en gedreven vaak terug. Daarnaast wordt er vaak verwacht dat je naar het buitenland bent geweest en dat je voorzitter bent geweest van een studentenvereniging. Het komt er dus op neer dat er veel van je gevraagd wordt om mee te mogen doen aan een traineeship.
Maar dit is ook juist wat bedrijven willen afgeven, je moet iemand zijn die echt boven het maaiveld uit steekt en over kwaliteiten beschikt die andere niet hebben. Er wordt dus veel van je verwacht tijdens een traineeship, maar daar wordt je ook voor beloond. Het salaris van een traineeship kan versschillen per functie en bedrijf.
Zoals hierboven te lezen valt worden er hoge eisen gesteld aan trainees. Maar veel starters/afgestudeerden zijn hier niet bewust van en weten niet altijd wat ze willen en kunnen met hun studie. Om dat ze niet weten wat ze willen kiezen ze vaak voor een traineeship. Omdat veel mensen denken dat een traineeship het hoogst haalbare is, wil iedereen tegenwoordig een traineeship doen. Veel van hen zijn starters en afgestudeerde, die zich aanmelden zonder te kijken of dit eigenlijk wel bij hun past. Denk jij dat een traineeship bij je past kijk dan snel bij ons overzicht van alle verschillende traineeships.
Welke traineeship is geschikt voor jou?
Belangrijk bij het kiezen van een traineeship is bij welk bedrijf jij wilt werken. Het is handig om te kijken welke bedrijven jou leuk lijken. Stel voor jezelf een lijst op en kijk op de websites van die bedrijven of ze traineeships aanbieden.
Hopelijk is het na het lezen van dit verhaal wat duidelijker wat een traineeship inhoudt en benieuwd wat andere trainees zeggen over een traineeship? Kijk dan eens op deze Sollicitatieblog.nl.