Overslaan en naar de inhoud gaan

         

Ingediend door Moongro on 16 april 2015

Wat is een traineeship?

Alle grote bedrijven hebben ze tegenwoordig wel, traineeships. Maar wat is nou precies zo’n traineeship en hoe kan je je het beste voorbereiden? Alles wat je moet weten over een traineeship lees je hier. 

Wat is een traineeship?
Bij een traineeship zijn bedrijven op zoek naar hoogopgeleid talent om deze voor hun organisatie op te leiden. Traineeships zijn er voor zowel HBO als voor WO-studenten en duren gemiddeld 1 tot 3 jaar. Het is een opleidingstraject dat een mix is tussen werken en leren. Ongeveer vijftien procent van het programma bestaat uit het volgen van trainingen. Binnen deze periode leer je verschillende kanten en aspecten kennen binnen een bedrijf om uiteindelijk door te stromen in een topfunctie. Een bedrijf investeert dus in jouw ontwikkeling, zodat jij dit later weer op jouw beurt kan teruggeven aan het bedrijf. Een traineeship is eigenlijk gewoon een startersfunctie alleen met betere carrièremogelijkheden. 

Twee soorten traineeships
Er zijn twee soorten traineeships: het management traineeship en het specialist traineeships. Bij een management traineeship wordt je opgeleid om de rol van manager te vervullen, belangrijk daarbij is dat je goed weet hoe de organisatie in elkaar steekt. Daarom wordt je als allrounder opgeleid om leiding te kunnen geven met veel kennis van zaken. Kennis is een belangrijk aspect van dit traineeship, maar er wordt ook getraind op leidinggeven.

Daarnaast heb je nog het specialist traineeship, zoals bijvoorbeeld een IT traineeship. Met de kennis die je als student hebt geleerd wordt je verder opgeleid tot een specialist binnen de organisatie. Er zijn heel veel verschillende soorten specialismen, finance, banking, consulting en nog veel meer. 

Profiel van een trainee
Traineeships zijn erg gewild en vaak zijn er veel aanmeldingen. Daardoor hebben bedrijven een ruime keuze tussen starters. Bedrijven selecteren in eerste instantie op het curriculum vitae. Heb jij naast je studie veel nevenactiviteiten gedaan of heb jij aantoonbare leidinggevende ervaring dan is de kans een stuk groter dat jij wordt uitgenodigd voor een gesprek. Alleen de beste van de beste worden voor een gesprek uitgenodigd. Ook is het belangrijk dat jij niet teveel werkervaring hebt. Vaak wordt er een maximum gevraagd van 1 tot 3 jaar werkervaring, zodat echt alleen starters deelnemen aan het traineeship. Over het algemeen heeft elk bedrijf zijn eigen selectieprocedure, maar ze zullen niet veel van elkaar verschillen. 

Welke traineeship is geschikt voor jou?
Belangrijk bij het kiezen van een traineeship is bij welk bedrijf jij wilt werken. Het is handig om te kijken welke bedrijven jou leuk lijken. Stel voor jezelf een lijst op en kijk op de websites van die bedrijven of ze traineeships aanbieden.  

Hopelijk is het na het lezen van dit verhaal wat duidelijker wat een traineeship inhoudt en benieuwd wat andere trainees zeggen over een traineeship? Kijk dan eens op deze Sollicitatieblog.nl