Overslaan en naar de inhoud gaan

Assessment voorbereiden? Hier zijn 7 tips! | Tips & Advies

Assessment-oefenen

Een assessment kan een spannend onderdeel van je sollicitatieproces zijn. Het is een kans om te laten zien wat je in huis hebt, maar ook een moment waarop je goed voorbereid wilt zijn. Hieronder lees je zeven praktische stappen om jezelf te verzekeren van een sterke indruk tijdens het assessment.

1. Ontdek wat er getest wordt

Begin met te achterhalen welke vaardigheden of eigenschappen tijdens het assessment worden beoordeeld. Dit kun je doen door de recruiter direct te vragen wat je kunt verwachten en hoe je je het beste kunt voorbereiden. Heb je connecties binnen het bedrijf? Vraag of zij ervaring hebben met het assessment of nuttige tips kunnen delen. Zo krijg je waardevolle inzichten en kun je gerichter oefenen.

2. Begrijp hoe er getest wordt

Assessments kunnen op veel verschillende manieren worden uitgevoerd. Het is belangrijk om te weten wat voor opdrachten je kunt verwachten. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten:

  • Presentatie-opdrachten: Bijvoorbeeld, je moet een voorstel maken voor de aankoop van nieuwe apparatuur en de fictieve bedrijfsleiding overtuigen van jouw keuze.
  • Rollenspellen: Denk aan een functioneringsgesprek waarin jij als leidinggevende onderzoekt waarom een teamlid ondermaats presteert en samen zoekt naar een oplossing.
  • Groepsdiscussies: Samen met andere kandidaten bespreek je een casus, zoals het verdelen van een budget. Je probeert jouw project te verdedigen zonder de groepsdynamiek te verstoren.
  • Postbakoefeningen: Hierbij krijg je een lijst met e-mails, memo’s en afspraken. Jij moet bepalen wat prioriteit heeft en welke keuzes het meest effectief zijn.

Door te begrijpen welke opdrachten op je afkomen, kun je gericht nadenken over hoe je deze aanpakt.

3. Onderzoek het assessmentbureau

Assessments worden vaak uitgevoerd door gespecialiseerde bureaus, zoals Hudson of Quintessence. Zoek deze bureaus op en lees over hun werkwijze. Veel van hen bieden informatie over de soorten tests die ze gebruiken en geven soms zelfs tips voor kandidaten. Als je het bureau kunt bellen, aarzel dan niet om te vragen hoe je je kunt voorbereiden.

Een andere waardevolle bron is je netwerk. Vraag vrienden, familie of collega’s naar hun ervaringen met assessments. Vaak kunnen zij praktische adviezen geven of je helpen om je voor te stellen wat je kunt verwachten.

4. Herlees de vacature

De vacature is een goudmijn aan informatie over wat er getest wordt. In de jobomschrijving vind je vaak gedragskenmerken en competenties die essentieel zijn voor de functie. Verwacht je bijvoorbeeld dat leiderschap belangrijk is? Dan kun je een opdracht krijgen waarbij je een team moet aansturen of een conflictsituatie moet oplossen. Analyseer de vacature goed en vertaal de vereisten naar concrete situaties. Dit geeft je een voorsprong tijdens het assessment.

5. Assessment oefenen

Voor sommige onderdelen van een assessment kun je gericht oefenen. Websites zoals 123test of Assessment-training bieden oefentests aan, bijvoorbeeld voor rekenkundige of logische vaardigheden. Heb je lang geen breuken, percentages of andere basiswiskunde gedaan? Neem even de tijd om dit op te frissen.

Let op dat overdreven oefenen niet altijd zinvol is, vooral bij persoonlijkheidstesten. Deze zijn ontworpen om een betrouwbaar beeld van jou te geven, dus probeer niet iemand anders na te doen. Richt je in plaats daarvan op het versterken van vaardigheden die je kunt trainen, zoals tijdsmanagement of probleemoplossend denken.

6. Blijf authentiek

Het allerbelangrijkste tijdens een assessment is dat je jezelf blijft. Probeer niet iemand anders te spelen of antwoorden te geven waarvan je denkt dat de assessor ze wil horen. Assessoren zijn getraind om door dit soort ‘toneelspel’ heen te prikken. Bovendien wil je niet aangenomen worden voor een functie die niet bij je past. Laat zien wie je echt bent, en voer de opdrachten op jouw eigen manier uit.

7. Vermijd stress op de dag zelf

Een heldere geest en een goede nachtrust zijn essentieel. Zorg dat je op tijd vertrekt, zodat je niet hoeft te haasten en zeker weet dat je ontspannen aankomt. Neem een flesje water en een kleine snack mee om je energie op peil te houden. Ben je nerveus? Onthoud dat een beetje spanning normaal is en zelfs kan helpen om scherp te blijven. Focus je op de voorbereiding die je hebt gedaan en wees positief over jouw kansen.

Bereid je voor, wees jezelf en straal zelfvertrouwen uit

Een assessment hoeft geen bron van stress te zijn. Met de juiste voorbereiding en een open houding kun je deze uitdaging met succes aangaan. Door te begrijpen wat er getest wordt, hoe het uitgevoerd wordt en hoe je je authentieke zelf kunt presenteren, sta je sterker in je schoenen. Gebruik deze tips, oefen waar mogelijk en wees trots op wat je te bieden hebt.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jouw eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!