Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is het gemiddelde startsalaris van een HBO'er?

Salarisindicatie voor HBO starters

Net je HBO-diploma op zak? Dan ben je vast en zeker op jacht naar een uitdagende baan en een aantrekkelijk startsalaris. Zelfs als beginnend professional hoef je niet meteen akkoord te gaan met het laagste salaris op de ladder. In deze blog nemen we je mee door het landschap van het gemiddelde startsalaris, de variabelen die dit salaris kunnen beïnvloeden, en delen we nuttige tips over hoe je je eerste salarisonderhandelingen kunt aanpakken.

Gemiddelde startsalaris HBO

Het gemiddelde startsalaris is het inkomen dat je verdient binnen vijftien maanden na je afstuderen. Tegen die tijd hebben de meeste afgestudeerden een functie die aansluit bij hun opleiding, of hebben ze ervaring opgedaan door middel van een stage of traineeship. Het precieze bedrag van het gemiddelde startsalaris kan variëren, afhankelijk van factoren zoals je studierichting, je opleidingsniveau en je type dienstverband. Hierdoor ligt het salaris van een HBO-starter gemiddeld lager dan dat van een WO-afgestudeerde.

Uit onderzoek is gebleken dat een HBO-starter gemiddeld tussen de € 2.200 en € 2.650 bruto per maand verdient. Deze cijfers zijn afgeleid van gegevens van het CBS. De schommelingen binnen deze marge worden in grote mate bepaald door je HBO-studierichting, maar zijn ook afhankelijk van je type dienstverband en je leeftijd.

Het onderzoek onthult verder dat na het afronden van een alfa-georiënteerde HBO-opleiding, zoals geschiedenis of kunst en cultuur, het startsalaris doorgaans aan de lagere kant van de marge ligt, rond de € 2.200 bruto per maand. Daarentegen leveren HBO-opleidingen met een bèta-achtergrond, zoals scheikunde en werktuigbouwkunde, gemiddeld een hoger startsalaris op, rond de € 2.650 bruto per maand. Tussen deze uitersten bevinden zich beroepen met een medische inslag of zogeheten 'gamma-opleidingen', zoals sociologie en economie.

Andere factoren die invloed hebben op je startsalaris HBO

Behalve je studierichting en opleidingsniveau, zijn er andere factoren die het gemiddelde startsalaris kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld de werkervaring die je al hebt opgedaan en of je de opleiding voltijds, deeltijds of duaal hebt gevolgd.

Afgestudeerden die al werkervaring hebben opgedaan tijdens of vóór hun opleiding, hebben vaak een streepje voor en kunnen een hoger salaris verwachten. Bovendien kan de manier waarop je hebt gestudeerd invloed hebben op je startsalaris. Als deeltijd- of duaal student die al werkervaring opdoet tijdens de studie, vind je vaak sneller een baan en verdien je na vijftien maanden meer dan je voltijd studiegenoten.

Tenslotte speelt ook het aantal behaalde diploma's een rol. Afgestudeerden met twee of meer diploma's verdienen vaak meer en vinden sneller een goede baan. Dit kan een goede reden zijn om de studieboeken nog niet te sluiten en nog even in de schoolbanken te blijven.

Onderhandelen over je startsalaris

Het onderhandelen over je startsalaris kan een ontmoedigende taak lijken, vooral als je net bent afgestudeerd aan het HBO en nog maar aan het begin van je carrière staat. Echter, met de juiste voorbereiding en strategie, kun je effectief onderhandelen en een salaris bemachtigen dat recht doet aan je vaardigheden en opleiding. Hier zijn enkele tips:

1. Doe Je Huiswerk: Voordat je begint met onderhandelen, is het belangrijk dat je een goed inzicht hebt in wat een realistisch salaris is voor de functie waarvoor je solliciteert. Dit kun je doen door online onderzoek te doen, te praten met carrièrebegeleiders of andere professionals in jouw veld, en het raadplegen van de jaarlijkse onderzoeksrapporten zoals die van SEO.

2. Ken Je Waarde: Denk na over de unieke vaardigheden en ervaringen die je meebrengt naar de functie. Heb je relevante stage-ervaring of unieke vaardigheden die je tijdens je studie hebt opgedaan? Deze kunnen allemaal bijdragen aan je waarde als potentiële werknemer en kunnen je onderhandelingspositie versterken.

3. Wees Assertief, Maar Beleefd: Onderhandelen is een delicate kunst. Het is belangrijk om assertief te zijn en je punten duidelijk te maken, maar het is ook belangrijk om respectvol en professioneel te blijven. Wees helder en direct over wat je wilt, maar luister ook naar het perspectief van je potentiële werkgever.

4. Overweeg het Totale Pakket: Salaris is slechts één aspect van je compensatiepakket. Andere elementen, zoals secundaire arbeidsvoorwaarden, professionele ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken, kunnen ook waardevol zijn. Denk na over wat echt belangrijk voor je is en wees bereid om over deze elementen te onderhandelen als onderdeel van het totale pakket.

5. Wees Voorbereid om Nee te Zeggen: Als je niet tevreden bent met het aanbod dat je krijgt, is het oké om nee te zeggen. Het kan ontmoedigend zijn, vooral als je enthousiast bent over de functie, maar onthoud dat het belangrijk is om een baan te vinden die niet alleen bevredigend is, maar die je ook een eerlijk salaris biedt.

Het onderhandelen over je startsalaris is een belangrijke stap in je carrière. Met de juiste aanpak en voorbereiding, kun je ervoor zorgen dat je een salaris krijgt dat past bij je vaardigheden en ervaring, en dat je een sterke start maakt in je professionele leven.

Bekijk hier alle beschikbare startersvacatures!

Blog Categories: scriptie