Overslaan en naar de inhoud gaan

Positieve eigenschappen noemen tijdens een sollicitatiegesprek

positieve_goede_eigenschappen

Je positieve eigenschappen noemen. Iets wat veel mensen vaak onderschatten tijdens een sollicitatiegesprek. Het lijkt zo makkelijk en vanzelfsprekend, maar het kan vies tegenvallen als je iets origineels moet zeggen. Benieuwd hoe jij dit het beste kan doen? In dit blog lees je tips en voorbeelden van positieve eigenschappen, waardoor jij jouw gesprekspartner helemaal omverblaast.

Het belang van positieve eigenschappen

Het benoemen van onze fouten en tekortkomingen is in tegenstelling tot het benoemen van onze positieve eigenschappen veel makkelijker. Bij het noemen van slechte eigenschappen toon je kwetsbaarheid en laat je zien jezelf te kennen. Bij het noemen van positieve, goede eigenschappen krijg je vaak het gevoel arrogant over te komen of jezelf heel wat te vinden. Toch is aardig en lief zijn voor jezelf erg belangrijk, omdat je meer energie en zelfvertrouwen krijgt.

Blij zijn met jezelf en met iedere vooruitgang die je boekt, staat hoog op het lijstje als het gaat om zelfwaardering. Het geeft je kracht, meer zelfvertrouwen en door positief over jezelf te denken krijg je de mogelijkheid om bij nieuwe uitdagingen op zoek te gaan naar het juiste perspectief. Zo’n perspectief heet het succesperspectief, omdat je gaat kijken naar vergelijkbare uitdagingen uit het verleden die je hebt overwonnen.

Wat zijn positieve eigenschappen?

Kwaliteiten zijn unieke en positieve eigenschappen die bij eenieder van ons horen en waardoor jij jezelf kan onderscheiden van anderen. Kwaliteiten en positieve eigenschappen hangen vaak samen met een bepaald type karakter of persoonlijkheid. Een introvert persoon zou zich daarom eerder kenmerken met de kwaliteit ‘bescheiden’ dan een extravert persoon.

3 tips voor het benoemen van positieve eigenschappen

Tijdens een sollicitatiegesprek ontkom je bijna niet aan de vraag: “wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?” Het is daarom ook erg handig als jij jezelf van tevoren al gaat voorbereiden op deze vraag. Benieuwd hoe je een eerlijk antwoord geeft en een goede indruk achterlaat? Hieronder wat tips.

Tip 1 - Bereid je voor.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je op sollicitatiegesprek gaat, raden wij je aan om alvast wat voorbeelden van goede en slechte eigenschappen op te zoeken. Bekijk verschillende lijstjes en ga ze één voor één na om te kijken welke bij jou past.

Tip 2 - Ieder nadeel, heeft zo voordeel.

Zet je negatieve eigenschappen om in positieve eigenschappen. Vind je het soms lastig om ‘nee’ te zeggen? Hiermee laat jij namelijk zien dat jij je voor de volle 100% inzet voor anderen en een hart voor de zaak hebt.

Tip 3 - Wees altijd eerlijk.

Je kan niet in alles uitblinken en al helemaal niemand is perfect. Bovendien heeft jouw gesprekspartner het al gauw door als je niet helemaal eerlijk bent over jouw positieve eigenschappen.

Voorbeelden van positieve eigenschappen

  • Teamspeler: samenwerken wordt in deze dynamische wereld steeds belangrijker en dus is zeggen dat je een teamspeler bent een erg slim idee.
  • Stressbestendig: In het bedrijfsleven is stress een erg grote factor en door aan te geven dat jij stressbestendig bent geef je eigenlijk aan klaar te zijn voor het bedrijfsleven.
  • Flexibel: Als je flexibel bent, dan laat je zien dat je goed kan reageren op veranderingen
  • Initiatiefrijk:  bedrijven vinden het vaak belangrijk dat je initiatief toont en daarom is het dus erg handig om te zeggen dat je initiatiefrijk bent.
  • Leergierig: het laat zien dat je graag nieuwe dingen leert en open staat voor feedback.
  • Behulpzaam: Dit is een goede eigenschap, omdat het laat zien dat je graag andere helpt.
  • Resultaatgericht: eigenlijk draait het in het bedrijfsleven maar om 1 ding en dat is resultaat. Door aan te geven dat jij resultaat gericht bent laat je dus zien dat jij hieraan wil bijdragen.

Ben jij ook geïnteresseerd in het benoemen van slechte eigenschappen, dan zijn er op deze site nog meer blogs te vinden voor jou.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!