Overslaan en naar de inhoud gaan
slechte_eigenschappen_die_je_kunt_noemen_tijdens_je_sollicitatie

5 slechte eigenschappen solliciteren + advies

“Kan je een paar goede en slechte eigenschappen van jezelf benoemen?” Een lastige vraag die vaak tijdens een sollicitatiegesprek naar voren komt. Een dilemma waar veel kandidaten mee worstelen. Want hoe benoem je een van je slechte eigenschappen, zonder een negatieve indruk achter te laten? Het is geen kwestie van óf je deze slechte eigenschappen vertelt, het gaat erom hóe je deze formuleert. Met onderstaande tips en 5 voorbeelden van slechte eigenschappen mét een positief randje, kan jij nog zekerder het sollicitatiegesprek in!

Sollicitatiegesprek tips: slechte eigenschappen

Het benoemen van een slechte eigenschap getuigt van zelfkennis en een zekere mate van bescheidenheid. Belangrijk dus. Slechte eigenschappen benoemen tijdens je sollicitatie is helaas wel tricky, je wilt niet dat je toekomstige werkgever struikelt over jouw zwakke punten. Kies je antwoord daarom goed.

Tip 1 – Je voorbereiding is het halve werk

Het spreekwoord: ‘een goed begin is het halve werk’ zegt het al. Als je jezelf van tevoren goed voorbereid ben je in staat om alvast mogelijke antwoorden te bedenken die je later in het sollicitatiegesprek kunt gebruiken. Maak bijvoorbeeld een lijstje van jouw slechte eigenschappen die je tijdens het gesprek wilt delen. Dit zorgt ervoor dat je jouw verhaal helder kan overbrengen en ben jijzelf in controle tijdens het gesprek.

Tip 2 – Slechte eigenschappen zijn verbeterpunten

Slechte eigenschappen hoeven niet altijd ‘slecht’ te zijn. Zo heeft elk nadeel ook weer zijn voordeel. Als je een slechte eigenschap van jezelf benoemd, denk dan ook alvast na over hoe je jezelf hierin kunt verbeteren. Ben jij bijvoorbeeld ongeduldig, chaotisch of iemand doe altijd maar ‘ja’ zegt? Dan kan je het ook anders bekijken. Je kan hiermee zeggen dat je gedreven bent en altijd hard wilt werken om het beste resultaat te bereiken. Bonustip: Benader je slechte eigenschappen tijdens het sollicitatiegesprek vanuit een positief perspectief, dan zit je 9/10 keer goed.

Tip 3 – Wees eerlijk over je slechte eigenschappen

Wees eerlijk over jezelf en probeer je verhaal niet mooier te maken dan het is. Als je gaat liegen, val je waarschijnlijk al snel door de mand.  Bedenk geen ‘nieuwe’ slechte eigenschappen omdat je denkt dat je gespreksgenoot dit wilt horen. Net als bij de vorige tip is het belangrijk dat je eerlijk vertelt wat je verbeterpunten zijn en hoe je hier tijdens je werkzaamheden aan gaat werken.

Pas op voor clichés en kies je antwoorden zorgvuldig. Laat zien dat je de creativiteit én zelfkennis bezit om jouw ‘slechte’ eigenschappen te noemen maar ook weet hoe je deze moet aanpakken of in je voordeel kan gebruiken. Wees realistisch en strooi niet met eigenschappen die je niet bezit (ook niet in je CV of motivatiebrief uiteraard!).

Tip 4 - Wees niet onbeleefd 

Bij aankomst van je sollicitatiegesprek is het belangrijk om tegen iedereen beleefd te zijn. Ook tegen de receptionist of assistent. Dit laat een goed indruk achter bij het bedrijf. Als je bent aangenomen wil je niet terug komen met een verkeerde indruk.

Daarnaast zijn manieren ook erg belangrijk. Bij binnenkomst moet je nooit als eerste zitten, tenzij je wordt uitgenodigd om te zitten. Ook moet je tijdens een gesprek niet iemand onderbreken. Wacht op je beurt.

Tip 5 - let op je lichaamshouding

Als werkgever wil je niet naar een zoutzak op een stoel kijken. Dit komt onprofessioneel en ongeïnteresseerd over. Als sollicitant wil je juist een goed indruk achterlaten. hou rekening met:

 • Houding: ga rechtop zitten en ontspan je schouders.
 • Oogcontact: oogcontact laat zien dat je actief meeluistert. Ook kan je wisselen van oogcontact als je een gesprek hebt met meerdere personen.
 • Lichaamstaal: armen en benen over elkaar heen geeft een verkeerde signaal af. Probeer een openhouding aan te houden, dit kom ontspannen en professioneel over.

Tip 6 - Afspraak is afspraak

De grootste irritatie van een werkgever is dat een sollicitant te laat komt. Zorg ervoor dat je op tijd vertrekt en houdt rekening met files en vertraging in het openbaar vervoer. Mocht het gebeuren dat je te laat komt, dan moet je altijd je excuses aanbieden en bedanken voor het wachten. Probeer andere mensen niet de schuld te geven. Dit komt onverantwoordelijk over.

Voorbeelden van slechte eigenschappen

Voorbeeld 1 - ‘Ik heb moeite met prioriteiten stellen’

Solliciteer je op een (starters)functie waarbij je nog niet veel verantwoordelijkheid of vrijheid krijgt, dan is dit antwoord een mogelijke oplossing op de vraag of je slechte eigenschappen kunt benoemen. Je noemt namelijk een eigenschap die constant in ontwikkeling is; je wilt je hier natuurlijk wel in verbeteren. Vertel daarom ook dat je wel de drive hebt om hier energie in te steken, en wellicht met de ontwikkelde eigenschap door te groeien.

Pas je antwoord wel aan op de functie waar je voor solliciteert.

Solliciteer je bijvoorbeeld op een leidinggevende functie, dan is dit antwoord niet verstandig. Deze functie vraagt namelijk een zekere mate van zelfstandigheid, discipline en het vermogen om prioriteiten te kunnen stellen. Speel in deze situatie in op eigenschappen die niet per definitie vereist zijn voor deze leidinggevende functie, maar die wel van meerwaarde kunnen zijn. Je empathisch vermogen is bijvoorbeeld een eigenschap die je sterk zou kunnen ontwikkelen in een leidinggevende rol.

5_slechte_eigenschappen_die_je_kunt_noemen_tijdens_je_sollicitatie_1

Voorbeeld 2 - ‘Ik ben geen taalwonder’

Je weet op welke functie je solliciteert, en welke competenties deze vereist. Je weet dus ook welke eigenschappen niet van belang zijn in het vervullen van de rol. Noem een slechte eigenschap die geen effect heeft op het uitoefenen van je werk in deze functie.

Solliciteer je bijvoorbeeld als developer? Dan zal niemand je kwalijk nemen dat je geen taalwonder bent. Dit geldt natuurlijk ook voor een copywriter die moeite heeft met cijfers. Kortom, noem een slechte eigenschap die niet tegen de vereisten van de functie ingaat.

Door het noemen van je zwakke punten laat je zien dat je beschikt over zelfkennis, maar ook over de juiste competenties voor het vervullen van de functie.

Voorbeeld 3 - ‘Ik ben een control freak’

Dingen slecht uit handen kunnen geven, alles tot in de puntjes willen regelen en de lat hoog leggen – klinkt bekend? Dit is een creatieve manier om te zeggen dat je perfectionistisch bent. Hét cliché onder de antwoorden op de vraag wat je slechte eigenschappen zijn. Controle hebben is natuurlijk niet altijd slecht. Het gaat vaak gepaard met structuur en een goede organisatie, sterke punten dus. Perfectionisme is niet voor niets het meest gegeven antwoord als slechte eigenschap. Er zit een zeer positief randje aan, maar origineel is het antwoord niet. Probeer het daarom anders te formuleren.

5_slechte_eigenschappen_die_je_kunt_noemen_tijdens_je_sollicitatie_2

Voorbeeld 4 - ‘Ik ben niet snel tevreden’

Ook dit antwoord kun je zowel positief als negatief interpreteren. Dit betekent dat je veeleisend bent, en oog hebt voor detail. Maar het is waarschijnlijk niet altijd makkelijk om met jou samen te werken. Het feit dat je deze eisen aan jezelf stelt betekent vaak ook dat je hetzelfde niveau van je omgeving verwacht. Een verwachting die helaas niet altijd wordt waargemaakt.

Nuanceer je antwoord daarom met voorbeelden van situaties waarin jij hoge eisen stelt, maar ook om kunt gaan met collega’s die de lat lager hebben liggen en dingen op een andere manier doen.

Voorbeeld 5 - ‘Ik vind focussen soms lastig’

Onrust kan natuurlijk een obstakel vormen wanneer je je ergens op moet focussen. Met dit antwoord benoem je een slechte eigenschap die jou af en toe behoorlijk in de weg kan zitten, maar wél één waar bijna iedereen af en toe mee te maken heeft. Het is daarom ook niet per definitie negatief.

Deze eigenschap getuigt van een brede interesse, energie en creativiteit. Door af en toe even van een afstandje naar je taken te kijken creëer je nieuwe perspectieven en ideeën.

Een momentje van focusverlies is herkenbaar én kan soms tot nieuwe inzichten leiden. Zo geef je een positieve draai aan een ogenschijnlijk negatieve eigenschap.

Voorbeeld 6 - 'Ik ben soms opdringerig'

Opdringerig wordt vaak opgevat als een slechte eigenschap. Om dit anders te verwoorden kan je een ‘slechte’ eigenschap positiever maken. Laat de voordelen zien van je eigenschap. Probeer een positief woord te vinden voor je eigenschap.

Je kan jezelf ook omschrijven als attent. Je doet je werk met veel aandacht en je bent nauwlettend. Dit zorgt ervoor dat je waakzaam bent en problemen probeert te voorkomen. En dat ik problemen snel aanpak.

Voorbeeld 7 - 'Ik ben direct'

Je windt geen doekjes om de situatie. Herken je dit? Dan ben je een direct persoon oftewel een oprecht persoon. Directe mensen zijn vaak eerlijk en gaan recht door zee. Benoem dit tijdens je sollicitatie gesprek. Bedenk een situatie waarin je direct was en voordelen had.

Voorbeeld 8 - 'Ik kan ongeduldig zijn'

Hoor je vaker dat je wat meer geduld moet hebben? Je wilt snel schakelen en je taken snel afhebben. In het werkleven is snel schakelen erg belangrijk.

Jij bent de persoon die moeiteloos alles kan oppikken en kan aanpassen aan de omgeving. Je bent erg zorgvuldig en wilt alles snel afhebben. Voor mensen om je heen kan dit als ongeduldig worden ervaren. Maar voor je werkgever is dit juist erg fijn. Je bent niet afwachtend.

Voorbeeld 9 - 'Ik ben soms overmoedig'

Wil je soms te veel doen en te veel willen? Je bent dan ondernemend, niet overmoedig. Laat in het gesprek zien wat voor voordelen het heeft om ondernemend te zijn. Mensen die ondernemend zijn, zijn mensen die de kansen van een bedrijf willen omzetten naar een doelgerichte actie.

Voorbeeld 10 - 'ik kan Naïef zijn '

Naïef wordt ook wel gezien als onrealistisch. Maar het klinkt veel positiever dat je optimistisch bent. Je zit vol met hoop en probeert situaties positief in te zien. Wanneer je team in een dip zit ben jij de gene die denkt dat het wel goed komt. Jij probeert de teamspirit omhoog te houden. Je probeert alles eruit te halen en probeert je niet te beïnvloeden door de tegenslagen.

Voorbeeld lijst van slechte eigenschappen

Kom je er na het lezen van bovenstaande tips en voorbeelden nog steeds niet uit? Geen zorgen. Om je alvast een zetje in de juiste richting te geven, hebben wij hieronder een lijst van slechte eigenschappen voor je opgesteld. Kijk of er wat tussen zit wat betrekking heeft op jezelf en maak er een mooi, lopend verhaal van.

Slechte eigenschappen lijst

 • Ik ben soms te kritisch.
 • Ik kan stil over komen/ stil zijn.
 • Ik ben soms onzeker.
 • Ik kan moeilijk nee zeggen.
 • Ik kan niet goed (vooruit) plannen.
 • Ik ben té zorgvuldig.
 • Ik stel taken soms uit.
 • Ik moet meer mijn stem laten horen.
 • Ik ben nogal eigenwijs.
 • Ik kan chaotisch zijn / overkomen
 • Ik heb een lage concentratie boog

Klaar om te solliciteren?

Slechte eigenschappen benoemen bij een sollicitatie klinkt tegenstrijdig, maar is het niet. Dit is je kans om te laten zien wat je waard bent. Vergeet ook niet je goede eigenschappen te benoemen! Lees hier hoe jij jouw positieve, goede eigenschappen kunt benoemen tijdens een sollicitatiegesprek.

Ben je op zoek naar een baan of wil je tips van onze recruiters? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!