Overslaan en naar de inhoud gaan
IT Consultant

Een baan als IT Consultant

Een IT consultant houdt zich voornamelijk bezig met het geven van advies op het gebied van informatietechnologie en informatiecommunicatie technologie. Een belangrijk kenmerk van IT consultancy is dat het zich beperkt tot het eenmalig geven en mogelijk implementeren van dit advies. Hierin zit het verschil met IT outsourcing of ICT dienstverlening, waarbij de diensten over het algemeen wel herhaalbaar zijn zoals bijvoorbeeld het onderhouden van de IT infrastructuur. 

Als IT consultant kan je rechtstreeks in dienst worden genomen bij een groot bedrijf die continu bezig is met nieuwe IT-toepassingen te implementeren. Maar over het algemeen werk je als een IT consultant bij IT-consulting bedrijven waarbij je steeds voor een andere klant zal werken. Daarom kan het werk als IT consultant erg afwisselend zijn, waarbij je steeds rekening moet houden met de doelstellingen van de klant bij het implementeren van informatietechnologie.

Werkzaamheden van een IT consultant

De werkzaamheden waar je je als IT consultant mee bezig zal houden, hangen af van de klant voor wie je aan de slag gaat en zijn verschillend van project tot project. Een aantal taken die je in een IT-consultant vacature vaak zal tegenkomen, zijn de volgende:

 • Het oplossen van IT-vraagstukken bij klanten
 • Het implementeren van de IT-infrastructuur
 • Het geven van advies betreffende de IT-strategie van een bedrijf
 • Het ontwikkelen van applicaties
 • Systeem integratie
 • Het opleveren van content management systemen

Aangezien iedere klant altijd weer op een manier kan verschillen met een andere klant, zal je al IT consultant standaard oplossingen moeten modificeren of op maat gesneden IT systemen moeten creëren.

IT opleiding

Er is geen specifieke HBO- of WO-opleiding die je rechtstreeks tot IT consultant opleidt. In de IT consultant vacatures wordt over het algemeen gevraagd om afgestudeerden van een HBO- of WO IT of ICT opleiding. De brede bachelor opleiding HBO-ICT is een combinatie van de opleidingen Informatica, Technische Informatica, Business IT & Management, Informatiedienstverlening en Management (IDM). Deze brede hbo ICT opleiding duurt vier jaar, waarin je in het eerst jaar het vakgebied verkent en kennis maakt met de verschillende richtingen die HBO-ICT biedt. Na het eerste jaar kan je een richting kiezen om je te specialiseren. Elke hogeschool heeft haar eigen specialisaties, zoals bijvoorbeeld Web Development, Game Design of Software Development. Met een HBO ICT opleiding kun je in vrijwel alle branches van het bedrijfsleven terecht. Afhankelijk van het specialisme dat je kiest kun je functies gaan uitoefenen zoals IT consultant maar ook Software Engineer of Information Analyst.

Naast een afgeronde HBO ICT opleiding, kan je ook in aanmerking komen voor vacatures IT consultant als je beschikt over een afgeronde WO-opleiding zoals Informatica, Technische Bedrijfskunde, Bedrijfskundige Informatica, Wiskunde of Natuurkunde. Hierbij is wel altijd kennis van IT een vereiste maar vaak bieden de bedrijven ook nog een opleiding aan omdat ze een voorkeur hebben voor meer gespecialiseerde IT consultants. Veel bedrijven zijn geïnteresseerd in net afgestudeerden en stellen veel geld beschikbaar voor dit opleidingstraject. Deze opleidingen zijn voor de werknemer gratis.

Competenties

Belangrijke competenties waar je als IT consultant over moet beschikken zijn onder andere:

 • klantgerichtheid
 • adviseren
 • analyseren
 • samenwerken
 • innovativiteit
 • presenteren
 • anticiperen
 • oplossingsgericht
 • accuraat
 • plannen en organiseren

Arbeidsmarktperspectief

Het arbeidsmarktperspectief ziet er erg goed uit voor IT consultants. Met de geschikte opleiding en motivatie zijn er genoeg bedrijven die je willen hebben. Op het moment is er zelfs een tekort aan gekwalificeerd IT-personeel, en de verwachting blijft dat het tekort aan IT-professionals de komende jaren weer snel oploopt. Onder andere door de vergrijzing, het lage aanbod uit de collegezalen en het vooruitzicht van een aantrekkende markt.

Wil jij ook aan de slag als IT Consultant of een andere functie binnen de IT/ICT wereld? Hier vind je alle startersvacatures in de richting IT/ICT. Wil jij eerst nog wat meer ervaring op doen en werken en leren tegelijkertijd? Op deze pagina vind je alle traineeships in de richting van IT/ICT.