Functioneringsgesprek: Bereid je voor met deze tips
Het functioneringsgesprek is een cruciaal moment in jouw professionele groei. Of je nu jouw prestaties evalueert of jouw ontwikkeling bespreekt, deze gesprekken bieden de ideale kans om verwachtingen te verduidelijken en groei te stimuleren. Het is jouw moment om sterke punten te benutten, uitdagingen aan te gaan en gezamenlijke doelen met je leidinggevende te stellen.
Wat is een Functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek is een overleg tussen een werknemer en zijn of haar leidinggevende om de prestaties, doelen, en ontwikkeling van de werknemer te bespreken. Het is geen beoordelingsgesprek, waarin prestaties vaak een cijfer krijgen. In plaats daarvan is het bedoeld als een constructieve gesprek om sterke punten te identificeren, zwakke punten aan te pakken en doelen voor de toekomst te stellen. Het is hierdoor het perfecte moment om jouw doorgroeimogelijkheden te bespreken.
Wat is het voordeel van een functioneringsgesprek?
Een functioneringsgesprek heeft meerdere voordelen voor jou als werknemer. Het heeft je de kans om sterke punten te benutten, zwakke punten aan te pakken, doorgroeimogelijkheden te bespreken en een blik op de toekomst te geven. Hierbij helpt de open communicatie ook als een bonus voor motivatie door bij positieve feedback meer gewaardeerd en betrokken te voelen bij het bedrijf.
Voorbereiding is de Sleutel
Zowel werkgevers als werknemers moeten zich grondig voorbereiden op functioneringsgesprekken. Werknemers moeten reflecteren op hun prestaties, doelen en ontwikkelingsbehoeften. Werkgevers moeten op de hoogte zijn van de recente prestaties van de werknemer en eventuele uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden. Dit legt de basis voor een productieve discussie. Voordat je het gesprek in gaat kun je jezelf voorbereiden door de volgende punten van te voren door te nemen.
- Hoe vind je dat je zelf hebt gefunctioneerd? De meest voorkomende vraag bij een functioneringsgesprek. Bedenk aan welke projecten je hebt meegewerkt, wat ging er goed en wat ging er minder goed? Denk hierbij vooral ook aan wat je zou willen verbeteren.
- Hoe is de samenwerking verlopen? Een functioneringsgesprek gaat niet alleen over hoe jij hebt gepresteerd, maar vooral ook over de samenwerking tussen jou, je leidinggevende en andere collega's. Dus, wat hebben jullie samen gedaan en hoe verliep dat? Nu is het perfecte moment om je leidinggevende waardevolle feedback te geven.
- Waar zie je jezelf in de toekomst? De perfecte voorbereiding omvat ook het kijken naar de toekomst. Wat zijn jouw ambities en doelen, en welke stappen wil je nemen om die te bereiken? Het is van essentieel belang om te overwegen hoe dit bijdraagt aan het bedrijf. Bijvoorbeeld, een cursus in een programmeertaal mag dan wel interessant voor jou zijn, maar als het geen toegevoegde waarde heeft voor het bedrijf, zal je leidinggevende er waarschijnlijk niet mee instemmen.
- Kijk terug op je vorige gesprekken Als dit niet het eerste gesprek is met jouw werkgever dan kun je jezelf ook afvragen waar het bij voorgaande gesprekken over ging, zijn de doelen daarvan bereikt? Zo niet, wat zal er anders moeten om dat toch wel te behalen?
- Blijf doorvragen Hier kun je je helaas niet op voorbereiden, maar probeer altijd aandachtig te luisteren en door te vragen. Dit helpt niet alleen met het tonen van interesse maar helpt ook met elkaar volledig te begrijpen zodat er geen ruis ontstaat tussen de twee partijen.
Voorbeeldvragen
Alhoewel elk functioneringsgesprek anders is, zijn er wel een aantal standaard vragen die je zou kunnen verwachten. Hieronder is een korte lijst met vragen die je zou kunnen krijgen zodat je alvast een antwoord voor jezelf kunt bedenken.
-
Algemene Prestaties:
- Hoe zou je zelf jouw prestaties in de afgelopen periode beoordelen?
- Wat waren je grootste successen en uitdagingen?
-
Samenwerking en Teamwork:
- Hoe ervaar je de samenwerking met je collega's?
- Kun je voorbeelden geven van situaties waarin je goed hebt samengewerkt binnen het team?
-
Ontwikkeling en Groei:
- Welke nieuwe vaardigheden heb je ontwikkeld sinds ons laatste gesprek?
- Zijn er specifieke gebieden waarop je jezelf verder wilt ontwikkelen?
-
Doelstellingen en Ambities:
- Wat zijn jouw professionele doelen voor het komende jaar?
- Hoe zie je jouw bijdrage aan de doelen van het team en het bedrijf?
-
Feedback en Ondersteuning:
- Welke feedback heb je ontvangen van collega's en hoe heb je hierop gereageerd?
- Op welke manier kan het management jou beter ondersteunen in je werk?
-
Werk-privébalans:
- Hoe ervaar je momenteel de balans tussen werk en privé?
- Zijn er zaken die het werkcomfort kunnen verbeteren?
-
Initiatief en Zelfsturing:
- Heb je recentelijk initiatieven genomen die hebben bijgedragen aan de verbetering van processen of resultaten?
- Hoe voel je je over de mate van autonomie in jouw rol?
-
Communicatie:
- Hoe zou je de communicatie binnen het team omschrijven?
- Zijn er verbeteringen nodig op het gebied van communicatie?
-
Omgaan met Feedback:
- Hoe ga je om met ontvangen feedback, zowel positief als constructief kritisch?
- Zijn er specifieke gebieden waarop je graag meer feedback zou ontvangen?
-
Toekomstige Plannen:
- Wat zie je als de grootste uitdagingen en kansen voor de komende periode?
- Zijn er veranderingen in de organisatie waarvan je op de hoogte wilt zijn?
Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!
Blog Categories: scriptie