Overslaan en naar de inhoud gaan

Een koffer vol nagemaakte artikelen

Vrouw_met_nagemaakte_kleding

‘Bent u gevlogen vanaf de luchthaven van Antalya mevrouw?’, vraagt de douanemedewerker terwijl zijn blik op mijn koffers rust. Achter de glazen wand zie ik mijn moeder al zwaaien. ‘Dat klopt, ik heb slechts één slof sigaretten meegenomen, zoals toegestaan’, antwoord ik snel. De douanebeambte kijkt me kort aan. ‘Heeft u toevallig kleding gekocht in Turkije?’ Lachend leg ik uit dat mijn kledingkast al jaren uitpuilt, iets wat mijn vriend licht geïrriteerd bevestigt. ‘U mag doorlopen mevrouw, ik hoop dat u een fijne reis heeft gehad.’

Nagemaakte artikelen en de douane

Terwijl ik wegloop, zie ik vanuit mijn ooghoeken hoe de mevrouw die naast me in het vliegtuig zat, haar hele koffer moet uitladen. Gucci, Prada en Yves Saint Laurent liggen verspreid op de grond bij het douanepoortje. De invoer van nepkleding en andere nagemaakte artikelen is verboden, omdat dit een vorm van vervalsing is. Merken zoals Gucci en Prada hebben uiteraard geen toestemming gegeven om hun naam op deze producten te gebruiken. Toch zijn nagemaakte artikelen op veel plekken, zoals in Turkije, Griekenland en Spanje, makkelijk te vinden. De lage prijzen zijn verleidelijk voor toeristen, ondanks dat de kwaliteit vaak te wensen overlaat. En laten we eerlijk zijn, wij Nederlanders houden wel van een koopje.

Douane regels over nepkleding

Hoewel het officieel verboden is om nepkleding en andere vervalste producten in te voeren, staat de Nederlandse douane toe dat je maximaal 3 nagemaakte stukken kleding mag meenemen, mits je het gebruikt voor persoonlijke doeleinde, aldus Rijksoverheid. Voor dvd's geldt dat er slechts één film op mag staan. Wat betreft gekopieerde software en games, die mogen helemaal niet worden ingevoerd. Dit is handig om te weten, zodat je niet het risico loopt dat een kind zijn nieuwe computerspel moet inleveren bij de douane.

Let op! Deze regels gelden alleen als je de nepkleding of andere nagemaakte artikelen zelf meeneemt in je koffer. Zodra je de goederen per post of koerier naar Nederland laat sturen, loop je het risico dat ze in beslag worden genomen en je mogelijk zelfs een boete van meer dan 175 euro moet betalen. Dat goedkope Saint Laurent shirtje wordt dan opeens een stuk minder aantrekkelijk.

Plots schiet het me te binnen dat de douanebeambte niets heeft gevraagd over mijn ‘Ray-Sun’ zonnebril. Terwijl ik mijn moeder met een glimlach begroet, zie ik de vrouw van het vliegtuig nog steeds in gesprek met de douanier. Haar gezicht spreekt boekdelen. Misschien moet ze afscheid nemen van Yves?

Anke Linssen, jurist DAS Roermond.