Overslaan en naar de inhoud gaan

Het verloop van een Kennismakingsgesprek

het-verloop-van-een-kennismakingsgesprek

De meeste kennismakingsgesprekken hebben eenzelfde soort verloop. Door deze alvast door te nemen weet je wat je ongeveer kunt verwachten.

De begroeting

  1. Begroeting en opening van gesprek
  2. Voorstelling van het bedrijf
  3. ‘Vertel eens wat over jezelf’
  4. Vragen over de geschiktheid voor de functie
  5. Sollicitatiestrikvragen en raadsels
  6. Jouw vragen over de functie en het bedrijf
  7. Afronding gesprek

1. Begroeting en opening van gesprek

Na de eerste begroeting en wederzijdse introductie wordt er vaak eerst wat over alledaagse zaken gepraat, zoals het weer of de heenreis. De recruiter doet dit om het ijs te breken en je op je gemak te stellen. Solliciteren blijft natuurlijk spannend. Op deze manier wordt er een ontspannen sfeer gecreëerd.

Dit gedeelte vindt vaak al plaats in de lift of al lopend naar de kamer waarin het gesprek uiteindelijk plaatsvindt.

2. Voorstelling van het bedrijf

In de meeste gevallen begint de recruiter met een praatje over de onderneming. De huidige bezigheden van het bedrijf, de producten, de diensten en de klanten aan wie deze diensten en producten worden geleverd. Als goede sollicitant heb je al een bedrijfsonderzoek uitgevoerd en ben je hier natuurlijk al van op de hoogte.

Laat de recruiter zijn zegje doen en haak wanneer mogelijk in op een onderwerp waarover je al hebt gelezen tijdens je onderzoek.

3. ‘Vertel eens wat over jezelf’

Na de voorstelling van het bedrijf verschuift het middelpunt van de aandacht naar jouw persoon. Je zal waarschijnlijk worden gevraagd om kort wat over jezelf te vertellen. Je vertelt wie je bent, wat je hebt gedaan en waarom de functie je zo interessant lijkt.

Het stante pede vertellen over jezelf kan moeilijk zijn zonder degelijke voorbereiding. Ga hier dan ook van tevoren al mee aan de slag.

4. Vragen over de geschiktheid voor de functie

Na de uitgebreidere kennismaking van beide partijen krijgt het gesprek wat meer diepte. Er wordt gesproken over thema’s die belangrijk zijn voor het bedrijf en die specifiek betrekking hebben op de functie waarop je hebt gesolliciteerd.

De specifieke vragen hangen af van je gesprekspartner en de functie, maar denk na over vragen als:

je studies
je arbeidsverleden
je kennis van programma’s
je competenties (lijst met competenties)
je prestaties en successen
je ambitie
5. Vragen over de motivatie om te solliciteren

Naast de inhoudelijke vragen over je loopbaan willen ze ook graag van je horen waarom je hebt gekozen voor deze specifieke functie en het bedrijf.

“Wat is je relatie met de onderneming?”
“Wat lijkt je interessant aan deze functie?”

5. Sollicitatiestrikvragen en raadsels

Een enkele keer kan het voorkomen dat je al direct bij het kennismakingsgesprek voor de leeuwen wordt gegooid. Dit kan in de vorm van raadsels of het oplossen van cryptische woordproblemen. Gelukkig is deze methodiek niet erg populair onder Nederlandse recruiters, al kan het wel zijn dat ze je vragen een assessment af te leggen op een ander moment in een gespecialiseerd assessmentcentrum.

Ondanks dat de kans klein is dat je daadwerkelijk een dergelijke situatie tegenkomt, is het goed om je bewust te zijn van de mogelijkheid. Zo voorkom je met je mond vol tanden te staan in het zeldzame geval dat het je wel overkomt.

6. Jouw vragen over de functie en het bedrijf

Tegen het einde van het gesprek krijg je vaak de kans om zelf nog een aantal vragen te stellen over de functie, het bedrijf en andere zaken.

Het stellen van doordachte vragen laat zien dat je je goed voorbereid hebt en een serieuze, professionele kandidaat bent.

Onderwerpen waarover je vragen stellen kan:
Duidelijke taakomschrijving van functie
Hoe de inwerkperiode eruit ziet
Wie je leidinggevende wordt
Hoe de doorgroeimogelijkheden eruit zien
Tip: vragen stellen tijdens de sollicitatie

7. Afronding gesprek

Normaliter vertelt de interviewer je wanneer ze weer contact met je opnemen. Is dit niet het geval, vraag het dan zelf.

Belangrijk om te onthouden: je sollicitatiegesprek is pas afgelopen wanneer je van het bedrijventerrein af bent. Zeg netjes gedag, bedank de recruiter voor zijn tijd en gastvriendelijkheid en groet de receptionistes bij het verlaten van het gebouw.

MNG Scriptie articles