Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat voor type scriptieonderwerpen zijn er?

Wat voor type scriptieonderwerpen zijn er?

Zodra je begint met afstuderen en dus begint aan het schrijven van een scriptie, is dit het eerste wat aan bod komt. Dit is namelijk één van de moeilijkste keuzes die je maakt om je scriptie voor te schrijven. Wat is een geschikt scriptieonderwerp en wat voor type scriptieonderwerpen zijn er?

Hoe bepaal je het onderwerp van je scriptie?

Het onderwerp van je scriptie is hoe jij de probleemstelling en hoofdvraag gaat opstellen. Het onderwerp is hiermee een richting waarin een scriptie valt. Zodra je de volgende zin kunt afmaken heb je het onderwerp geformuleerd, namelijk: "Mijn scriptie gaat over...".

Wat voor type scriptieonderwerpen heb je?

Ieder scriptie is natuurlijk anders. Ieder scriptie kan grofweg wel onderscheiden worden onder twee onderwerpen, namelijk een praktijkgericht scriptieonderwerp en een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp.

Wat is een praktijkgericht scriptieonderwerp?

Een praktijkgericht scriptieonderwerp kan je vinden door een concreet onderwerp dat speelt bij een organisatie of bedrijf in kaart te brengen. Vaak wordt aan het eind van een scriptie een bepaald product afgeleverd. Hierbij kun je denken aan een marketingplan of een behandelplan. Uiteindelijk moet een scriptie ervoor zorgen dat een organisatie er daadwerkelijk iets mee kan. 

Wat is een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp?

Het wetenschappelijk gerichte scriptieonderwerp gaat over een gat in de wetenschap. Hierbij zeg je in de inleiding wel al iets over de maatschappelijke relevantie, maar is dat minder van belang. Het verschil tussen een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp en praktijkgerichte scriptieonderwerp, is dat de nadruk bij een wetenschappelijk gericht scriptieonderwerp voornamelijk ligt bij het bijdragen aan de wetenschap, in plaats van praktisch relevant te zijn voor een organisatie. 

Bekijk hier ook een uitgebreide uitleg hoe je je het best kunt oriënteren op een scriptieonderwerp.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

MNG Scriptie articles