Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is belangrijk bij het observeren voor in een scriptie?

Wat is belangrijk bij het observeren voor in een scriptie?

Observeren is een methode om feitelijk gedrag te achterhalen, die jij ziet voorkomen bij een ander. Wanneer je observeert, probeer je te achterhalen hoe bepaalde activiteiten, projecten of programma's werken. Met als doel een spontane reactie registreren. Wat is nog meer belangrijk bij het observeren in een scriptie?

Maak gebruik van een observatielijst

Als je vooraf hebt nagedacht over het opstellen van een observatielijst, kun je ervoor zorgen dat je bepaalde onderwerpen gaat observeren. Je bent ten slotte met een doel naar de desbetreffende locatie gegaan en dan is het handig om vooraf een lijst te maken van de punten die je belangrijk vindt om te zien.

Vertoon een open en onderzoekende houding tijdens het observeren

Tijdens het observeren voor in je scriptie is het niet relevant om te snel conclusies te trekken, omdat het niet gaat om jou eigen mening, maar om de objectiviteit van de observatie. Het gaat er uiteindelijk om dat je een verslag maakt van de dingen die je ziet. Benoem daarom wat je letterlijk ziet gebeuren, niet wat je denkt.

Hieronder lees je nog meer tips in een aantal punten onder elkaar:

  • Door veel observaties te doen, kun je ervoor zorgen dat je observaties representatiever zijn.
  • Maak kenbaar aan mensen dat je ze gaat observeren, door mee te doen aan een activiteit en op te slaan wat je daadwerkelijk ziet gebeuren.
  • Je kunt ervoor kiezen een observatie te combineren met een interview, zodat jij je het geobserveerde nog representatiever kunt weergeven.
  • Master voor jezelf wat je gaat observeren, zodat je iedereen op één zelfde manier gaat observeren. Het is namelijk niet de bedoeling om men op andere manieren te gaan observeren.
  • Je kunt gebruik maken van verschillende hulpmiddelen. Hierbij kun je denken aan een stopwatch die bijhoudt hoe lang mensen hardlopen op een loopband bijvoorbeeld.
  • Maak vooraf een duidelijk beeld van de datum, tijd en omstandigheden, zodat je in het vervolg deze omstandigheden met elkaar kunt vergelijken.

Ben je daarnaast benieuwd welke andere onderzoeksmethoden je nog meer kunt gebruiken? Bekijk dan hier de verschillende kwalitatieve onderzoeksmethoden voor in je scriptie.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!

MNG Scriptie articles