Overslaan en naar de inhoud gaan

Traineeship Openbaar bestuur

Bedrijf: Berenschot
Richting(en): Management, Operations & Service |
Niveau: WO
Locatie: Utrecht
Vooraanmelden
Vooraanmelden
Vooraanmelden

Ben jij (bijna) afgestudeerd masterstudent, wil je je carrière een vliegende start geven en je ontwikkelen tot een excellente adviseur? Heb je een positief kritische instelling en heb jij ideeën over hoe het openbaar bestuur beter kan? Wil je werken bij een organisatie waar je direct veel verantwoordelijkheid krijgt, waar je direct aan de slag gaat met actuele en uitdagende vraagstukken binnen alle lagen van de overheid? Dan is het traineeship openbaar bestuur van Berenschot echt iets voor jou! 

Het Berenschottraineeship betekent een jaar lang vooral heel veel leren. Je werkt vier dagen per week onder begeleiding van ervaren adviseurs binnen de adviesgroep Openbaar bestuur mee aan opdrachten. Hierbij leer je veel van je nieuwe collega’s en groei je in jouw vakgebied. Elke vrijdag volg je het traineeprogramma, waarin jouw ontwikkeling en vaardigheden centraal staan. Samen met je medetrainees neem je deel aan de traineetweedaagse, een traineeopdracht, 24-uurs- en 48-uurssessies adviesvaardigheden, individuele coaching en een bezoek aan Brussel. Op deze manier bouw je je kennis en vaardigheden in korte tijd flink uit, waarbij jouw eigen initiatief en ideeën zeer welkom zijn! Binnen één jaar maak je dus een vliegende start in het adviesvak!

Wat ga je doen als trainee Openbaar bestuur?

Nederland is continu in ontwikkeling. Maatschappelijk, economisch en organisatorisch verandert er veel. Al meer dan tachtig jaar bouwen wij als adviesbureau mee aan deze ontwikkelingen en werken we aan een vooruitstrevende samenleving. De behoefte om iets fundamenteels te betekenen voor mens en maatschappij zit in onze genen. Met onze adviezen en oplossingen bouwen we mee aan het Nederland van vandaag. 

Als trainee werk je direct mee in uiteenlopende projecten – vaak wel aan vier tegelijk! Onze teams werken aan de volgende onderwerpen:

1.    Veiligheid en crisisbeheersing.
2.    Digitale transformatie.
3.    Samenwerking en bestuurlijke toekomst.
4.    Organisatieontwikkeling bij Rijk, provincies en gemeenten.
5.    Ontwikkeling van stelsels op opgaven en realisatie van opgaven.
6.    Training en opleiding van ambtenaren.
7.    Integriteit en weerbaarheid.
8.    Democratisering en participatie.
9.    Strategische positionering en communicatie.
10.    Recht, financiën en bedrijfsvoering.

Als trainee ben je een duizendpoot: je doet onderzoek, neemt interviews af, geeft presentaties, schrijft mee aan rapporten en offertes, vervult de rol van projectsecretaris, bent lid van diverse project- en acquisitieteams en meer. Jouw bijdrage in de projecten gaat zowel over inhoud (weten waar je het over hebt, wat de belangen zijn en hoe je tot succesvolle uitkomsten kunt komen), als over proces (zorgen dat de planning loopt, dat dingen in de juiste volgorde gaan en vast een stap vooruit denken). 

Met wie werk je samen?

Je bent onderdeel van de adviesgroep Openbaar bestuur binnen Berenschot. De adviesgroep bestaat momenteel uit tachtig adviseurs die in kleine teams werken aan een beter openbaar bestuur. We werken aan en vanuit een eigen expertise: bestuurskundigen, financieel deskundigen, crisis- en veiligheidsexperts, juristen, politicologen, experts binnen de kunst- en cultuursector en communicatiespecialisten. We zijn een jonge, eigenzinnige club die in wisselende samenstellingen aan projecten werkt.

Onze adviseurs zijn allemaal intelligente mensen met een duidelijke mening, maar wel vanuit stevige kennis en professionaliteit. Met Berenschotters om je heen kun je rekenen op intelligente en een tikkeltje eigenwijze koppen als gezelschap. Nuchter, pragmatisch en met humor. Onze lunches en etentje onderweg, borrels en bedrijfsuitjes zijn dan ook altijd gezellig.

Wat neem je mee?

Berenschot is een verzameling van persoonlijkheden en achtergronden. We kijken dan ook vooral of je een goede toevoeging bent aan het team. We zoeken in elk geval een flinke dosis energie en enthousiasme, gecombineerd met nieuwsgierigheid en de ambitie om je te ontwikkelen in het adviesvak. Je werkt graag zelfstandig, maar net zo goed samen. Je beschikt over scherp analytisch vermogen, kunt helder rapporteren en je hebt gevoel voor sociale processen. Verder heb je:

 • een (bijna) afgeronde masteropleiding op het gebied van (technische) bestuurskunde, management van de publieke sector, politicologie, sociologie, staats- en bestuursrecht of vergelijkbaar
 • maximaal twee jaar relevante werkerving
 • een sterke interesse in de publieke sector.


Herken jij je in de uitdagingen, maar aarzel je of je aan alle eisen voldoet? Dan zien we je curriculum vitae ook graag tegemoet. Even bellen om te sparren kan natuurlijk ook altijd!

Gelijke kansen voor iedereen. Dat vinden wij belangrijk. Daarom hebben wij een divers en inclusief personeelsbeleid. Daarmee willen we het beste in elkaar naar boven halen. Juist omdat we allemaal anders zijn. We zijn dan ook benieuwd wat jij hieraan toevoegt!
 

Wat krijg je van ons?

Berenschot levert ruim tachtig jaar onafhankelijk advies aan de overheid en het bedrijfsleven. Onze focus ligt op de Nederlandse adviesmarkt, maar we zijn ook actief in België en hebben een EU-vestiging van waaruit we werken voor internationale organisaties. Met vierhonderd hoogopgeleide medewerkers hebben we dus de nodige ervaring en ontzettend veel kennis in huis. Kennis die we graag delen, met onze opdrachtgevers én met elkaar. Daarin heeft iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden. We kennen geen partnerstructuur, wel korte lijnen en veel vrijheid. Daarnaast bieden we:

 • een mooi startsalaris, 27 vakantiedagen, een laptop, smartphone en de vrijheid om in afstemming met je opdrachtgever en je team te bepalen waar je werkt
 • een steile leercurve, veel opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden; geef aan hoe jij je verder wilt ontwikkelen in jouw expertise en we faciliteren je graag
 • een beoordeling op je resultaten, niet op processen, procedures of aanwezigheid
 • ambitieuze, slimme en gezellige collega’s, waarmee je prettig werkt op de inhoud, maar ook kunt ontspannen naast het werk.

Is dit de baan voor jou?

Wil jij per 1 oktober 2022 onze trainee openbaar bestuur worden? Stuur dan jouw motivatie, curriculum vitae en cijferlijst op via de website. Om alle motivatiebrieven voldoende aandacht te geven willen we je vragen deze compact te houden. We horen graag van jou:

 • waarom jij dit traineeship wilt volgen
 • waarom je bij Berenschot wilt werken
 • wat jouw kijk is op (de toekomst van) het openbaar bestuur
 • hoe jij je verder wilt ontwikkelen.


Reageren kan tot en met 12 juni 2022.

Voor meer informatie over de procedure en het werken bij Berenschot kun je contact opnemen met Mariamne Franken (corporate recruiter, m.franken@berenschot.nl/06-11260378). Heb je inhoudelijke vragen over de adviesgroep en het traineeship? Neem dan contact op met Mirthe de Kok (consultant, m.dekok@berenschot.nl/ 06-29358945). 

Rond de traineewerving kan het erg druk zijn. Krijg je ons niet direct te pakken? Stuur dan een e-mail.

Je hebt gesolliciteerd. En nu?

De sollicitatieprocedure bestaat uit een online assessment, twee of drie sollicitatiegesprekken en een live assessment. Uiterlijk 20 juni laten wij je weten of je bent geselecteerd om het online assessment te maken.

We zien jouw sollicitatie graag tegemoet!

Vooraanmelden

Andere vacatures

werken bij Berenschot
Aanmelden tot en met

Stagiair(e) maatschappelijke impact sociaal domein

Management

Berenschot - Utrecht

Ben jij in de afrondende fase van je master, en lijkt het je leuk om te proeven aan het werk bij een organisatieadviesbureau? En heb je interesse in het werkveld van het sociaal domein en wil jij bijdragen aan de transformatie en het doorontwikkeling van het sociaal domein in Nederland?  Dan is deze stage echt iets voor jou! 

Wij zoeken iemand die op zoek is naar een meewerkstage voor vier of vijf dagen per week (startdatum in september). We bieden ook graag plek aan een kandidaat met een afstand naar werk vanwege een arbeidshandicap, vluchtelingen- of doelgroepenstatus. Je wordt opgenomen in een informeel en divers team, met consultants op verschillende niveaus. Je wordt begeleid door een ervaren adviseur en gaat meewerken aan opdrachten in het brede sociale domein (Wmo, jeugdwet, Participatiewet, schuldhulpverlening). 

Je gaat meewerken aan projecten bij onze klanten. Wij voeren opdrachten uit voor uitvoeringsorganisaties, gemeenten en ministeries. Zo zitten we bijvoorbeeld aan tafel bij jeugdzorginstellingen, welzijnsinstellingen, sociale diensten, sw-bedrijven, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, bestuurders van gemeenten, en branche- en koepelorganisaties. Onze adviseurs binnen het sectorteam opereren op het snijvlak van strategie en bedrijfsvoering, organisatieontwikkeling en inrichtings- en samenwerkingsvraagstukken. Iets voor jou? Lees dan vooral verder!

Stagiair(e) maatschappelijke impact sociaal domein
werken bij Berenschot
Aanmelden tot en met

Junior financieel consultant sociaal domein

Consulting, Banking / Finance

Berenschot - Utrecht, Online, Nederland

Wil jij bijdragen aan de transformatie en doorontwikkeling binnen het sociaal domein, door bijvoorbeeld (jeugd)zorgorganisaties en gemeenten te helpen bij het verkrijgen van financiële inzichten en het opstellen van reële tarieven? Wil je uitvoeringsorganisaties in het sociaal domein helpen met kwantitatieve analyses? Ben jij cijfermatig goed onderlegd en thuis in Excel? Dan gaan we graag met je in gesprek over de functie van junior financieel consultant!

Binnen deze functie hou je je bezig met waar jij goed in bent: kwantitatieve analyses en vraagstukken. Onze opdrachtgevers binnen het sociale domein kunnen jouw hulp hierin erg goed gebruiken. Met jouw kennis en vaardigheden draag je zo jouw steentje bij aan de maatschappij, en ondersteun je instanties in het sociale domein in hun functioneren en ontwikkeling!

Junior financieel consultant sociaal domein
werken bij Berenschot
Aanmelden tot en met

Junior consultant openbaar bestuur

Consulting

Berenschot - Nederland

Ben jij sterk geïnteresseerd in de publieke sector en heb je een positief kritische instelling? Denk je graag mee over hoe het openbaar bestuur beter kan functioneren? Wil jij je sterk ontwikkelen in het adviesvak en aan de slag met vraagstukken binnen alle lagen van de overheid? Dan is de functie van junior consultant openbaar bestuur bij Berenschot echt iets voor jou!

Junior consultant openbaar bestuur