Overslaan en naar de inhoud gaan

Het voorwoord van je scriptie.

Het voorwoord van je scriptie kan op een informele toon geschreven worden. Ook kan het een persoonlijk stuk zijn. Hoe heb je het ervaren om bezig te zijn met dit onderwerp en dus de scriptie in het algemeen. Beschrijf welke competenties je hebt ontwikkeld, wat je precies gedaan hebt en wat je al dan niet leuk vond.

In het voorwoord van je scriptie stel je jezelf voor. Wie ben jij en waarom heb jij gekozen voor dit onderwerp? Wie je bent en waar je vandaan komt mag je kort en bondig houden, maar je kan wel de verbindende factor met het onderwerp beschrijven.


Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen?
Je bent bezig met het afronden van je opleiding en je kiest dit onderwerp, waarom? Wat is de overeenkomst met school en ben je tijdens je opleiding wel eens tegen dit vraagstuk opgelopen, ja of nee? 

In je voorwoord heb je ook de ruimte om te vertellen waar je tegen aan gelopen bent, wat je geleerd hebt en wat je wel of niet leuk vond. Zorg er nu wel echt voor dat de lezer geïnteresseerd raakt om je hele scriptie te lezen. Je voorwoord is namelijk een van de eerste dingen die gelezen gaat worden van je scriptie. Wie is de schrijver en wat vindt deze persoon zelf van zijn of haar scriptie en onderwerp?


Voor je onderzoek heb je ongetwijfeld een hoop mensen gesproken of ben je bij bedrijven langsgeweest en hulp gekregen bij de inhoud van je scriptie. In je voorwoord is het de uitgelezen kans om deze mensen en/of groepen te bedanken voor hun hulp.


Je sluit je voorwoord af met de lezers veel plezier te wensen bij het lezen van jouw scriptie. En als laatste puntje plaats je de volgende punten onderaan het voorwoord: je naam, je handtekening, de datum en de plaats. Deze ‘’finishing touch’’ maakt je scriptie nóg professioneler!

MNG Scriptie articles