Overslaan en naar de inhoud gaan

Schrijven van een conclusie voor je scriptie

Schrijven van een conclusie voor je scriptie

De conclusie is het afsluitende gedeelte van je scriptie. Hierin geef je antwoord op je hoofdvraag en maak je een samenvatting van je onderzoek. Hierin mag geen nieuwe informatie tevoorschijn komen. Het is dus opnoemen wat je antwoorden zijn op de onderzoeksvragen en wat er nog meer is opgevallen uit je onderzoek. Hierbij hou je het alleen bij de resultaten ut je onderzoek. 

Schrijfstijl

In je conclusie moet je voorkomen dat het een opsomming gaat worden. Je wilt dus niet dat je de vraag herhaalt en er het antwoord onder zet. Het moet een goed lopend verhaal zijn waarin je alle antwoorden geeft op de vragen. Bij het schrijven van de conclusie schrijf je in de tegenwoordige tijd. Je vertelt dus wat er nu uit je onderzoek is gekomen en wat er nu niet goed is of moet veranderen. Daarnaast gebruik je de voltooid tegenwoordige tijd (ik heb gelezen, ik heb onderzocht) als je wilt verwijzen naar je onderzoek en daar de resultaten van. 

Wanneer schrijf je de conclusie?

Je conclusie is een van de laatste onderdelen die je schrijft. Dit omdat je hierin in een lopend verhaal antwoord geeft op je onderzoeksvragen. Hierna schrijf je nog het voorwoord. Dit klinkt misschien raar, maar in het voorwoord geef je een samenvatting van je onderzoek. Het voorwoord is daarentegen wel een stuk globaler. 

Wat staat er in een conclusie?

Zoals eerder benoemd wordt er in de conclusie de hoofdvraag beantwoord. Hierbij kan je je hypothese bevestigen of ontkrachten op basis van de door jou gevonden gegevens tijdens het onderzoek. Hierin schrijf je niet je eigen interpretaties, maar hou je het bij de feiten en zeg je wat je opvalt. Het belangrijkste is dat er in de conclusie geen nieuwe informatie gegeven mag worden. Je deelt alleen informatie die je al eerder in je onderzoek vermeld hebt.

 

MNG Scriptie articles