Overslaan en naar de inhoud gaan

Arbeidsmarkt

Er wordt verwacht dat dit jaar door de economische groei een verbetering van de arbeidsmarkt plaatsvindt. Na de toename van de werkgelegenheid in 2015 met 56.00 banen. Voor 2016 wordt er gerekend op een groei van 102.000 banen voor werknemers. Tegenwoordig zijn er veel zelfstandigen in ons land, als die banen ook mee gerekend worden, is er zelfs een groei van 129.000 banen. Daarmee neemt het aantal vacatures het komende jaar verder toe tot een derde hoger dan het dieptepunt in 2013. Verwacht wordt dat het aantal WW-uitkeringen in 2016 licht afneemt.

Groei en krimp
De uitzendbranche is de grote aanjager van de groei, wordt geconstateerd op basis van de meest recente macro-economische cijfers van het CPB die een toename in het aantal werknemersbanen laat zien. Na een aantal jaar van krimp in de sectoren bouw en zorg en welzijn vind ook daar een groei plaats van respectievelijk 2,5% en 0,5%. Hiervan profiteert voornamelijk de kinderopvang. De verpleging en verzorging leveren in.
Betreft het aantal banen in de detailhandel is er wel een groei, maar deze groei van 1,3% blijft achter bij die van vorig jaar. De prognose voor deze sector is dan ook onzeker, er is nog niet duidelijk hoeveel bannen verloren zullen gaan na de aankondiging van een aantal grote faillissementen. Naast de groei in een aantal sectoren zijn er ook sectoren die niet profiteren van de economische groei. Het gaat hierbij vooral om de sector financiële dienstverlening  met een krimp van 2,3%.

Meer vacatures en minder WW-uitkeringen
Het aantal ontstane vacatures in 2016 neemt toe in een kleinere mate dan in 2015. Er wordt voor 2016 uitgegaan van een 859.000 vacatures, wat een stijging is van 6%. De meeste van deze vacatures komen uit de sectoren detailhandel, zorg en welzijn en de horeca. Bij de horeca en detailhandel is een voortdurende in- en uit stroom door de kortdurende arbeidscontracten. Alleen het openbaarbestuur en de financiële dienstverlening hebben een daling in het aantal vacatures.
Door de verbeterde conjunctuur wordt er verwacht dat in 2016 minder mensen een WW-uitkering hoeven aan te vragen. Verwacht wordt een afname van 4%.

Blog Categories: scriptie