Autisme, een kwaliteit in de ICT
Kwaliteiten van een autist worden steeds meer erkent door werkgevers. Ondanks het feit dat de communicatie met een autist minder soepel verloopt en een verandering in hun planning niet gewenst is hebben ze juist wel veel oog voor detail en zijn in het bezit van vele andere bijzondere kwaliteiten.
Autisme als kwaliteit
In Nederland heeft slechts 28% van de gediagnosticeerde autisten betaald werk. Autisme vormt dus nog een barrière om goed te kunnen deelnemen in de arbeidsmarkt. Initiatieven om autisten op waarde te schatten en om hen te helpen bij het maken van een intrede op de arbeidsmarkt komen er steeds meer. Autisten staan bekend om hun analytische vaardigheden, hun vermogen om informatie op te slaan die bovengemiddeld is en hun nauwkeurigheid. Dit zijn kwaliteiten die door werkgevers in de ICT als zeer waardevol wordt gezien.
Marjolein Busman van de Nederlandse Vereniging voor Autisme geeft aan dat we moeten uitkijken voor generalisatie, ‘’maar, Autisten hebben vaak een bijzonder goed oog voor details, ze zijn accuraat en geduldig en vinden het niet erg om steeds hetzelfde te doen.” Repetitief programmeerwerk en complexe vraagstukken zijn werkzaamheden waarvoor ze zeer geschikt zijn om uit te voeren.
Goede voorbeeld bij Microsoft
Bij Microsoft schatten ze de kwaliteiten van autisten wel al op hun waarden. Zij zijn een van de weinige bedrijven in de ICT. De topvrouw bij Microsoft, Mary Ellen Smith, heeft een 19-jarige zoon met autisme. Zij weet dus als geen ander dat autisten over waardevolle kwaliteiten beschikken.
Bij Microsoft zien en benutten ze de kwaliteiten van elke werknemer. Iedereen is dan ook welkom. Zij nemen niet alleen mensen met autisme aan, maar ook mensen met een andere handicap. Ze geloven erin dat autisten over kwaliteiten beschikken die zij hard nodig hebben in het bedrijf. Elk individu beschikt over een ander kwaliteit en vormen dan ook een mooie talentpool die Microsoft graag blijft verwelkomen. Door mensen met autisme en andere handicaps aan te nemen willen ze graag een personeelsbestand die een afspiegeling vormt van de maatschappij. Zo willen zij hun klanten beter vertegenwoordigen en een sterker team creëren.
Specialisterne & SAP
Microsoft opent tien vacatures speciaal voor autisten op het hoofdkantoor Redmond. Ze werken samen met een specialistisch bureau gericht op werkgelegenheid voor autisten, Specialisterne. SAP, een Duits softwarebedrijf is onlangs ook gaan samenwerken met Specialisterne. Zij zullen meer mensen met autisme aannemen in de toekomst. In alle landen waar SAP software ontwikkelt en test lopen werkgelegenheidsprojecten. In deze landen kunnen zij ook het beste hun meerwaarde tonen.
Initiatieven in Nederland
Specialisterren is een organisatie in Nederland die zich hard maakt voor economische zelfstandigheid van mensen met autisme. Met hun bedrijf en visie hebben ze al nominaties en prijzen gewonnen. De overheid stelt meer steun beschikbaar voor mensen met autisme. Sinds 1 januari 2015 is de Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening en een deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong) vervangen voor de Participatiewet. Het doel van deze nieuwe wet is om mensen met een handicap aan het werk te krijgen. Bij het aannemen van mensen met een handicap, zoals autisme, ontvangt het bedrijf financiële ondersteuning om een werkplek voor deze mensen te creëren.
Er is steeds meer aandacht voor werkgelegenheid van autisten, zowel wereldwijd als in Nederland. Dit zal gaan zorgen voor verrijking van de arbeidsmarkt. Microsoft is in Amerika goed bezig, maar ook zeker in Nederland. Neem een kijkje op Microsoft Careers voor hun actuele vacatures.
Blog Categories: scriptie