Overslaan en naar de inhoud gaan

Traineeship Energie & Strategie

Deadline: 09-01-2024 12:00:00
Niveau
WO
Richting

Ben jij recentelijk afgestudeerd en wil jij aan de slag met strategie-, beleids- & techno-economische vraagstukken over de energietransitie? Lijkt je dit interessant en ben je ambitieus, analytisch en resultaatgericht? Dan is dit traineeship iets voor jou!

 

Het Berenschot traineeship betekent een jaar lang vooral heel veel leren. Je leert het adviesvak kennen, werkt aan verschillende opdrachten (die je zelfstandig of in teamverband oppakt) en krijgt coaching. Daarnaast is er ruimte voor projectbezoeken bij interessante klanten en gezellige activiteiten, zoals borrels, pub quizzen, (meerdaagse) teamuitjes en meer.

Waar kom je te werken?

Als trainee kom je te werken in het team ‘Expertise Centrum Energie & Strategie’ (ECES) binnen de adviesgroep Energie & Leefomgeving: een club van jonge en enthousiaste professionals, die ons land stap voor stap een stukje duurzamer en dus mooier maken! We willen actief bijdragen aan de energietransitie en we zien het binnen ECES als onze missie om ‘op het gebied van de energietransitie complexe inhoud begrijpelijk en impact van keuzes inzichtelijk te maken’. Zodat de juiste keuzes gemaakt (kunnen) worden. Zowel op ‘integraal systeemniveau’ als voor individuele organisaties en zowel voor publieke als private partijen. Over het ECES-team:

  • De behoefte om iets fundamenteels te betekenen voor mens en maatschappij zit in onze genen. Wij zijn een team intrinsiek gemotiveerde adviseurs dat impact wil maken.
  • De inhoud vormt de basis. Maar we zijn sensitief, sociaal vaardig en kennen en gebruiken de kracht van het proces.
  • We creëren inzicht in (de impact) van de energietransitie, leveren stevig onderbouwde adviezen, bieden concreet handelingsperspectief en komen tot gedragen keuzes over richting, rolinname, beleid & strategie.

Onze klanten zijn onder meer het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, energiebedrijven, (grote) industrie, brancheverenigingen, netbeheerders en kennisinstellingen. We helpen hen met inhoudelijke scenario- & systeemstudies, businesscaseberekeningen en beleidsadvies, maar ook met strategiebepaling en public affairs vraagstukken (het duiden van ontwikkelingen en het helpen bepalen en onderbouwen van standpunten).

Wat ga je doen als trainee energie en strategie?

Projecten bij het ECES-team gaan vrijwel altijd over zeer actuele onderwerpen waar je regelmatig over leest in je dagelijkse nieuwsfeed. Voorbeelden van projecten waar je aan mee gaat werken zijn het opstellen en doorrekenen van scenario’s over hoe het Nederlandse energiesysteem klimaatneutraal kan worden of het bedenken van oplossingen voor knelpunten in elektriciteitsnetten. Je werkt aan financiële vraagstukken, zoals businesscaseberekeningen voor waterstofproductiesystemen of financieringsmodellen voor warmtenetten. Je draagt bij aan het opstellen van corporate of afdelingsstrategieën, waarin je richting geeft aan missie, visie en rolinvulling van marktpartijen. En je helpt ontwikkelingen te duiden (zoals de gestegen gasprijs) en standpunten te bepalen en onderbouwen (bijvoorbeeld over de afschaffing van de salderingsregeling).

Samen met collega’s voer je de regie en faciliteer je met scherpe inhoudelijke analyses, marktverkenningen en het aanbrengen van structuur. Aan de hand van interviews, interactieve workshops, kennissessies en discussies komen we samen met onze klant tot een gedragen advies, strategie en/of visie. Met heel veel plezier en motivatie, want we dragen graag bij aan de energietransitie!

Een aantal concrete projecten die wij als ECES-team recent hebben uitgevoerd, zijn:

  • Onderzoek naar welke belemmeringen er spelen en wat er nodig is om de klimaatdoelen 2030 voor de industrie (met name raffinaderijen) binnen bereik te brengen; in opdracht van VEMOBIN en aangeboden aan minister Adriaansens.
  • Het opstellen van vier richtinggevende scenario’s voor een klimaatneutrale energievoorziening in 2050; voor de gezamenlijke Nederlandse netbeheerders.
  • Het ondersteunen van de Minister van Klimaat & Energie in het opstellen van het crisisplan voor mogelijke tekorten aan gas in de winter.
  • Continue ondersteuning van public affairs afdeling van groot energiebedrijf: het duiden van marktontwikkelingen (stijgende gasprijs, netcongestie, waterstof, mogelijke afschaffing van de salderingsregeling, etc.) en het bepalen en onderbouwen van standpunten daarover.
  • Strategiebepaling gemeentelijke afvalmarkt voor een groot afvalbedrijf: toekomstverkenning en analyse van kansen en impact van de circulaire economie op het afvalbedrijf en doorvertaling naar een nieuwe strategie, positionering en diensten.
  • Herijking van het corporate strategisch plan van één van de Nederlandse netbeheerders, in directe afstemming met RvB, Directieteam en RvC.
  • Structurele inzet bij de verkenning en oprichting van een (inter)nationale waterstofbeurs (HyXchange) en van de nationale branchevereniging ‘NLHydrogen’.
  • Het ontwikkelen van een CO2-monitoringstool waarmee wij voor elke regio, provincie en gemeente het klimaatbeleid kunnen kwantificeren en inzichten kunnen ontwikkelen over de verwachte reductie van de uitstoot van broeikasgassen in relatie tot de te behalen doelen.
  • Een ‘systeemintegratiestudie’ rondom grootschalige wind-op-zee, in opdracht van het ministerie van EZK.
Wat krijg je van ons?

Als trainee leer je het adviesvak van binnenuit kennen, waarbij reflectie, leren en persoonlijke ontwikkeling centraal staan. Je werkt aan lopende opdrachten, helpt bij het schrijven van offertes en het organiseren van markt- en interne acties. Tijdens het traineeship is er iedere vrijdag een traineeprogramma, waarin jouw ontwikkeling centraal staat. Op deze dag volg je onder andere trainingen in adviesvaardigheden, krijg je individuele coaching en werk je aan een traineeopdracht die je samen met andere trainees zelfstandig uitvoert bij een klant. Je wordt daarnaast intensief ondersteund door een professionele traineebegeleider van Berenschot in de ontwikkeling van professionele vaardigheden en het toepassen en operationaliseren van concepten en theorieën. Wij bieden verder:

  • een mooi startsalaris, 27 vakantiedagen, een laptop, smartphone en de vrijheid om in afstemming met je opdrachtgever en je team te bepalen waar je werkt;
  • een steile leercurve, veel opleidingsmogelijkheden en doorgroeimogelijkheden; geef aan hoe jij je verder wilt ontwikkelen in jouw expertise en we faciliteren je graag;
  • bevlogen, slimme en gezellige collega’s, waarmee je prettig werkt op de inhoud, maar ook kunt ontspannen naast het werk;
  • een fantastisch traineeprogramma met wekelijkse trainingen, veel begeleiding en een leuke groep medetrainees met zeer diverse achtergronden.
Wat breng jij mee?

Berenschot is een verzameling van verschillende persoonlijkheden en achtergronden. We kijken dan ook vooral of je een goede toevoeging bent aan het team. We zoeken in elk geval een sociaal persoon met een flinke dosis energie en enthousiasme, gecombineerd met de nieuwsgierigheid om je te ontwikkelen in het adviesvak. Je werkt graag zelfstandig, maar net zo goed samen. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over:

  • een afgeronde (technische) universitaire opleiding met bovengemiddelde studieresultaten;
  • sterk analytisch vermogen en affiniteit met het uitvoeren van kwantitatief onderzoek;
  • uitstekende sociale en communicatieve vaardigheden; je bent in staat helder en gestructureerd te rapporteren;
  • een duidelijke interesse in en affiniteit met de energietransitie en verduurzamingsvraagstukken;
  • een drive om maatschappelijke impact te maken!
  • Nederlands als voertaal (C2-niveau)