Overslaan en naar de inhoud gaan

Een reflectieverslag schrijven. Hoe doe je dat?

Een reflectieverslag schrijven. Hoe doe je dat?

Iedereen heeft tijdens zijn of haar opleiding wel eens een reflectieverslag geschreven. De bedoeling hierachter is dat je terugkijkt op bepaalde situaties of gebeurtenissen, zodat je er iets van kan leren. Het is begrijpelijk als hier tegenop wordt gekeken en vervolgens ook wordt uitgesteld. Om ervoor te zorgen dat een reflectieverslag schrijven een minder groot obstakel wordt dan dat het lijkt is het belangrijk dat je een duidelijk stappenplan volgt.

Zoals bij elk project is het het maken van een zelfreflectie verplicht. De beste vorm om dit te doen is om het met een STARR te beschrijven. STARR is een aanpak waarbij je alle belangrijke punten van een reflectie op een situatie behandelt. In dit artikel krijg je meer uitleg over het schrijven van een goede zelfreflectie met daarbij behorend een voorbeeld.

Situatie

In de situatie leg je uit wat de gebeurtenis inhoudt. Dit is de eerste stap van het schrijven van een reflectieverslag. Hier beantwoord je vragen als wat was de situatie, waar en wanneer, wie waren erbij betrokken en wat gebeurde er precies. Dit is misschien wel de belangrijkste stap van de vijf. Ga in op de details zodat de lezer zich echt kan verplaatsen in de situatie. 

Taak

Bij dit onderdeel beschrijf je wat jouw activiteiten waren in de desbetreffende situatie. Je vertelt over wat je rol was, wat er van je werd verwacht, maar ook wat je van jezelf verwachtte. Je legt dus uit wat je moest doen en de reden daarvan. 

Actie

De taak is redelijk te vergelijken met de actie. Echter ga je hier verder in op jouw handelingen en gedrag. Je vertelt hier wat je precies hebt gedaan en waarom je bepaalde keuzes hebt gemaakt. Daarnaast vertel je ook in wat voor houding je dit deed, zoals bijvoorbeeld proactief, afwachtend of geconcentreerd. Door hier eerlijk over te zijn maak je de zelfreflectie een stuk geloofwaardiger en kan je ook aantonen dat je een groei hebt gemaakt of wat je verbeterpunten kunnen zijn.

Resultaat

Hier kun je de resultaten van jouw handelingen of taak vertellen. Je vertelt het gevolg van wat je hebt gedaan en wat daar de uitkomst van is. Ook kan je hier opschrijven wat nu de stand van zaken is en hoe het verder zou moeten. 

Reflectie

Dit is de laatste stap van jouw STARR zelfreflectie. Bij het onderdeel reflectie kijk je terug naar de situatie en hoe je hierin gehandeld hebt. Je vertelt wat je goed hebt gedaan, maar ook zeker wat je anders/beter had kunnen doen. Vooral dat laatste puntje is hier essentieel zodat je laat zien dat je tijdens het proces bent gegroeid en inziet dat het anders had gekund en dit later ook daadwerkelijk beter hebt gedaan.

Benieuwd naar een concreet voorbeeld van een STARR? [ interne link naar voorbeeld zelfreflectie ]
Meer lezen over eigenschappen waarover je kan reflecteren? Bekijk deze link!

MNG Scriptie articles