Overslaan en naar de inhoud gaan

Werken in het buitenland

Het klinkt als een ontzettend leuke uitdaging: werken in het buitenland, en dat is het ook zeker! De ervaringen die je in het buitenland kunt opdoen zijn onbetaalbaar, het is niet voor niets dat grote bedrijven studenten met een buitenlandse ervaring verkiezen boven andere studenten. Een buitenlandse ervaring staat gegarandeerd goed op je cv!

Wat wil ik?
Voordat je naar het buitenland gaat om daar, al dan niet tijdelijk, te gaan werken is het verstandig om goed na te denken wat je doelen zijn. Een jaar is vaak niet lang genoeg om de ervaringen op te doen die je vooraf voor ogen hebt. Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken over je terugkomst naar Nederland, ga je dan weer aan de slag bij je vorige werkgever? Ben je dan niet helemaal terug bij af?
Voordat je begint aan een buitenlands avontuur is het dus belangrijk om voor jezelf een plan te maken waarin je, je doelen beschrijft, zowel je doelen in het buitenland als een lange termijn plan zijn belangrijk, dan val je bij terugkomst niet in een zwart gat.

Voorbereiden
Wanneer je nog in Nederland werkt en een uitdaging zoekt in het buitenland, of er al één gevonden hebt, is het goed om je heel goed voor te bereiden. Je zult (tijdelijk) gaan verhuizen en alles achter laten wat je in Nederland geregeld hebt. Verhuizen naar het buitenland kost nou eenmaal meer tijd dan in Nederland. Je zult ook rekening moeten houden met het regelen van een werkvisum etc. Maak voor jezelf een lijst met dingen die geregeld moeten worden, zodat je hier goed rekening mee kunt houden.

Motivatiebrief en cv
Ieder land heeft andere gewoontes, zowel qua taal als qua cultuur. In het buitenland zijn er dan ook vele verschillende gebruiken wat betreft je motivatiebrief en cv. In sommige landen is het gebruikelijk deze in het Engels aan te leveren, in andere landen geldt een specifieke opmaak die vereist is. Voordat je gaat solliciteren in het buitenland is het dus belangrijk om je hierin goed te verdiepen, je cv en motivatiebrief moeten immers foutloos zijn!

Taal
Veel grote bedrijven in het buitenland hebben standaard Engels als de voertaal. Echter is dit niet overal vanzelfsprekend. Zeker in sommige culturen is het gebruikelijk om de ‘eigen taal’ te spreken. Zorg ervoor dat je de taal goed beheerst, zodat dit geen belemmering vormt voor de werkzaamheden die je gaat uitvoeren en de ervaringen die je gaat op doen.

Cultuur
Tussen landen zitten soms weinig en soms enorme cultuurverschillen, het is belangrijk om hier kennis van te hebben zodat je, je gedrag hier op kunt aanpassen als je gaat werken in het buitenland. Op basis van de cultuur van een land kun je de afweging maken of je liever omgaat met internationale collega’s, of plaatselijke bewoners. Dit heeft ook een grote invloed op de plek waar je wilt gaan wonen.

Laat de uitdaging beginnen!
Als je alles goed geregeld hebt kan de uitdaging in het buitenland beginnen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent, zodat je niet voor onverwachte gebeurtenissen komt te staan in jouw zoektocht naar ervaring.

Blog Categories: scriptie