Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat houdt een IT/ICT (afstudeer)stages in?

wat-houdt-een-itict-afstudeerstages

Wat voor studieachtergrond heb je nodig voor een IT/ICT stage?

Voor de meeste vacatures die op afstudeerstage.nl staan, is het van belang dat studenten een hbo/wo opleiding volgen. Er zijn uitzonderingen per bedrijf of een mbo-opleiding ook op afstudeerstage.nl staan, maar over het algemeen zijn 9 van de 10 vacatures een hbo/wo opleiding. Dit varieert van een meewerkstage, tot aan afstudeerstage. De IT/ICT vacatures die op dit moment live zijn, kan je terugvinden in dit overzicht. Je kunt hierbij denken aan grote IT/ICT bedrijven, zoals ProRailKPMGAccenture en Capgemini

Wat leer je tijdens een IT/ICT stage?

Wat je gaat leren tijdens je stage varieert heel erg per bedrijf en het soort stage dat je gaat lopen als student. Is het een afstudeerstage, of een meewerkstage? Daarin zijn natuurlijk genoeg verschillen. Als stagiair bij Accenture bijvoorbeeld mag jij het volgende doen:

"Heb jij een sterk analytisch vermogen en een passie voor technologie, IT en digitale ontwikkelingen? Heb je een passie voor het oplossen van complexe vraagstukken in teamverband? Ben je proactief, resultaatgericht en heb je bovenal de ambitie om samen met onze opdrachtgevers resultaten neer te zetten? Zo ja, dan ben jij de stagair die wij zoeken binnen Technology Strategy & Advisory."

Hoe ziet je dag als stagiair eruit in de IT/ICT?

Als stagiair kan je verschillende functies verwachten. Bedrijven hebben verschillende eisen, wat wel logisch is natuurlijk. Om een dag als stagiair toe te lichten, pakken we het voorbeeld van de vacature van Accenture erbij:

"Als afstudeerstagair binnen Technology Strategy & Advisory werk je in een team van jonge en gedreven collega’s om C-suite-problemen met precisie en snelheid aan te pakken. Je schrijft je Master thesis over een onderwerp binnen het Transformation Leadership domein en helpt daarmee Accenture en onze klanten hun belangrijkste uitdagingen te begrijpen." 

Hoe hoog de lat is, dat bepaal jij zelf! Bekijk de vacatures in de juridische sector hier!

Wat voor (afstudeer)stages kan je verwachten?

Ten aanzien van afstuderen zijn er ook verschillen tussen IT/iCT organisaties die afstudeerders zoeken. Het ene bedrijf zoekt een afstudeerder die 3 dagen aan zijn onderzoek mag zitten en 2 dagen moet meewerken. Een ander bedrijf verwacht weer dat je als student één dag aan je onderzoek mag zitten en de rest moet meewerken. Dit verschilt heel erg per bedrijf. Door goed af te stemmen wat er verwacht wordt van jou als student, kan je ervoor zorgen dat er een goede overeenkomst is tussen jou en de organisatie!

Naast een stage kan je natuurlijk ook een keer een inhousedag bezoeken bij één van de bedrijven waar jij in geïnteresseerd in bent. Bekijk deze hier!

Blog Categories: scriptie