Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat houdt een consultancy traineeship in?

Wat is een consultancy traineeship?

Een traineeship is een startersfunctie bij een werkgever waarin je als trainee wordt opgeleid tot specialist in een vakgebied. In het programma van een traineeship staat de combinatie van werken en leren centraal. Zo’n traject kan enkele maanden tot een paar jaar in beslag nemen. Bij een consultancy traineeship zal je je dus gaan werken en leren tegelijk als consultant bij een bedrijf.

Redenen waarom je een consultancy traineeship zou moeten volgen:

  • Je wordt betaald om te leren
  • Je kan je persoonlijk ontwikkelen
  • Je wordt persoonlijk begeleidt
  • Je krijgt een goed beeld van de organisatie

Je begint als trainee natuurlijk als starter maar je bent in principe gewoon nog aan het leren. Je krijgt een startersalaris terwijl je eigenlijk ook opgeleid wordt en dus nog aan het studeren bent. Ook kan je je als trainee persoonlijk ontwikkelen en kijken of een functie en een bedrijf wel of niet bij je past. Je krijgt het beste beeld van een organisatie als je er middenin zit. Als je zelf moeizaamheden ervaart met de functie of het werk heb je altijd iemand om op terug te vallen en kan je veel van diegene leren.

Wat leer je tijdens een consultancy traineeship?

Tijdens een consultancy traineeship leer je hoe je een bedrijf goed in kaart kan brengen en adviesrapporten kan opstellen. Je doet tijdens dit traineeship expertise op bij meerdere takken van het bedrijf om zo breed mogelijk het bedrijf in kaart te kunnen brengen. Je zal leren hoe je het bedrijf in kaart brengt en daarbij problemen of verbeterpunten voor het bedrijf kan vinden.

In welk opzicht vergroot je je kans op je droombaan door het volgen van een traineeship?

Met een traineeship doe je ervaring op die je uit de boeken niet kan krijgen. Je kan nog zoveel leren maar je leert pas echt hoe het eraan toe gaat in het bedrijfsleven door erin mee te draaien. Deze ervaring kan goed staan op je cv wanneer je wil gaan solliciteren op jouw droombaan. Iemand met enige relevante ervaring staat er natuurlijk vaak beter voor dan iemand zonder enige ervaring. Ook weet je of dit uiteindelijk wel een functie is die past in het plaatje van jouw droombaan. Wellicht is het uiteindelijk niks voor jou om in deze sector te werken en kom je er door het traineeship achter.

Is het nodig om alvorens een inhousedag of business-course te volgen bij desbetreffende bedrijf?

Het is altijd handig om een inhousedag te volgen bij het bedrijf. Zo krijg je namelijk in 1 dag een goed beeld van het bedrijf waar jij de komende periode zal gaan werken en leren. Het kan ook zo zijn dat je pas wordt toegelaten als trainee wanneer je een business course hebt doorstaan en je aan het bedrijf hebt laten zien dat je bij ze past.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!

Blog Categories: scriptie