Overslaan en naar de inhoud gaan

Verschil motivatiebrief en sollicitatiebrief, hoe zit dat?

verschil_tussen_motivatiebrief_en_sollicitatiebrief

Het verschil tussen een motivatiebrief een een sollicitatiebrief, hoe zit dat nou? Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen. Een bedrijf vraagt om een sollicitatiebrief en een ander bedrijf vraagt je om een motivatiebrief. Misschien heb je er nog nooit over na gedacht en is dit je eerste keer dat je dit afvraagt. Hoe dan ook zul je na het lezen van dit artikel meer weten over de kleine verschillen en kun jij jouw volgende brief zelfverzekerd schrijven!

Verschil tussen motivatiebrief en sollicitatiebrief?

Nou, eigenlijk zijn de verschillen tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief niet zo groot. Het draait allemaal om de werkgever te laten zien waarom jij de juiste persoon bent voor de baan en waarom je die baan graag wilt.

De woorden "motivatiebrief" en "sollicitatiebrief" worden soms door elkaar gebruikt, afhankelijk van waar je bent en wie je werkgever is. Maar eerlijk gezegd lijken de brieven vaak behoorlijk op elkaar, met veel overlap in wat je schrijft. Het belangrijkste is dat je een brief schrijft die overtuigend laat zien waarom je perfect past bij de baan. Dus, maak je niet te druk om de terminologie, focus gewoon op het overbrengen van je enthousiasme en kwalificaties!

Is er helemaal geen verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief?

Niet helemaal. In theorie zijn er wel verschillen tussen de twee brieven. De motivatiebrief richt zich op het uiten van persoonlijke motivatie en enthousiasme om voor een specifiek bedrijf of in een bepaalde rol te werken. Terwijl In een sollicitatiebrief je jouw kwalificaties, ervaring en vaardigheden benadrukt in relatie met de vacature.
Het probleem ontstaat dat in de praktijk deze twee termen veel door elkaar heen worden gebruikt of hetzelfde bedoelt wordt met elkaar.

Hoe schrijf je dan een goede motivatiebrief of sollicitatiebrief?

Nu je de theoretische verschillen weet en snapt dat het in de praktijk eigenlijk niet heel erg verschilt. Dan is nu de volgende stap. Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief? Onafhankelijk van welke brief er van jou gevraagd wordt om te schrijven is het belangrijkst om te focussen op voor wie en welk bedrijf je het schrijft. Is het een formeel bedrijf of informeel bedrijf? Kan je iets vinden over de bedrijfscultuur? Is het een lang bestaand bedrijf met veel historie of een startup? Dit soort kwaliteiten zullen je veel meer helpen met de toon van schrijven dan je te focussen op de theoretische verschillen van een motivatiebrief of sollicitatiebrief.
Lees hier ook een van onze voorbeelden van een sollicitatiebrief of motivatiebrief!

In het kort

Zijn een motivatiebrief en een sollicitatiebrief hetzelfde?
Ja, praktisch gezien wel. Vaak worden de twee door elkaar gehaald in de praktijk en vertel je in beide brieven de reden waarom je een bepaalde functie wilt en waarom je bij de functie past.

Wanneer een motivatiebrief en wanneer een sollicitatiebrief?
Omdat er geen grote verschillen zijn kun maakt het niet heel erg uit welke brief je schrijft als het ware. Het is belangrijker dat je jouw brief aanpast op de functie en het bedrijf waarbij je solliciteert

Alvast veel succes met schrijven!

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeshipbusiness course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!