Overslaan en naar de inhoud gaan

Tips voor het zoeken van een IT traineeship

Ben jij net afgestudeerd en op zoek naar een IT traineeship? Wanneer je als starter via Google gaat zoeken naar een IT traineeship kom je al snel tot de conclusie dat er enorm veel mogelijkheden zijn. Echter is het lastig te bepalen welk IT traineeship nu het beste bij jou past, waar dien je op te letten en hoe zorg je ervoor dat je juiste keuze maakt. Om je te helpen hieronder 5 tips voor het vinden van een IT traineeship dat bij jou past. 

Kies een vakgebied aan de hand van je interesses

Je kiest voor een vakgebied omdat je het leuk vindt. Het grootste deel van je tijd zal je aan het werk zijn, dus kies voor een vakgebied dat overeenkomt met jouw interesses. Dit zorgt ervoor dat je het op de langere termijn nog steeds leuk vindt. En het vergroot de kans dat je wordt aangenomen voor het IT traineeship, omdat je een goede onderbouwing hebt van je keuze.

Focus op trends van de toekomst voor meer baanzekerheid

Je huidige werk dient ook zekerheid te geven voor de langere termijn. Kies dus voor een richting waar over 10 jaar nog steeds banen in worden aangeboden. Hiervoor is het een aanrader om te kijken naar de toekomst trends die de komende jaren de arbeidsmarkt zullen bepalen. Enkele trends zijn: Digitale technologieën, Internet-of-Things, Big Data, Online Educatieen Robotics. 

Match je talenten, passie & doelen met je werk

Als je werk doet waar je goed in bent én wat je leuk vindt, ben je op de goede weg. Als het dan ook nog in lijn ligt met je (levens-)doelen dan ben je écht een topper. (Als je de experts en psychologen mag geloven). Neem dus de tijd om te achterhalen welke vaardigheden jij altijd al super goed kan. Kijk waar je werkelijk blij van wordt en reflecteer op wat je wilt bereiken in je leven. Zo beperk je de keuze mogelijkheden op basis van je eigen wensen.

Kies een werkomgeving die bij je persoonlijkheid past

De omgeving waarin je werkt heeft een groot effect op je totale werkgeluk. Weet jij van jezelf of je graag met mensen samenwerkt of liever alleen aan de slag gaat? Kan jij goed overweg met hierarchie of werk je liever in een ‘platte’ organisatie? Hoe scherper je helder hebt waar je persoonlijke voorkeuren liggen, hoe makkelijker het is om jouw perfecte IT traineeship te vinden. 

Maak een wensenlijstje met must-haves

Weet wat je belangrijk vindt en zorg ervoor dat je dat ook krijgt. Een tip daarvoor is om een lijst met must-haves samen te stellen. Must haves zijn dingen die je écht terug wilt zien in je IT traineeship, bijvoorbeeld: marktconform salaris; mentor/coach; interne opleiding binnen het vakgebied; persoonlijke ontwikkeling; actieve begeleiding door ervaren collega’s; een laptop, auto en/of mobiel van de zaak. Hiermee maak je dan bewust de keuze voor jouw perfecte IT traineeship.

Blog Categories: scriptie