Overslaan en naar de inhoud gaan

Startups Het ontstaan van de Nederlandse Startup Scene

Praat je met de mensen uit het hart van de Nederlandse Startup scene over hoe dingen zijn op dit punt en de eerste twee namen die je hoort zijn bijna altijd hetzelfde. Opgericht in 1991 en 1996, respectievelijk, Booking.com en TomTom behoren tot de meest succesvolle Nederlandse bedrijven op elk gebied. 

Booking.com is verkocht voor twee negen-cijfer overnames en gefaciliteerd tientallen miljoenen reserveringen sinds de lancering als een fundamenteel reiswebsite ter wereld. TomTom, die ooit gemaakt horloges en basic GPS-apparatuur, heeft nu meer dan 4.000 medewerkers en high-tech software producten in 41 landen. Beide zijn nog steeds gebaseerd in Amsterdam, maar de Startup scene om hen heen is drastisch veranderd in de tussentijd. 

De industrie leiders vertelde me dat gedurende vele jaren de groei moeizaam en onsamenhangend was. Nederland heeft een sterke traditie van het ondernemerschap, maar de overgang naar de Startup cultuur was een langzame en het duurde jaren voordat de bijbehorende succesverhalen begon te ontstaan.

2006 bracht een keerpunt, in dat opzicht: The Next Web hield haar eerste conferentie in Amsterdam. Het  nu jaarlijkse evenement ontluikende lokale leiders een uniek venster in de wereldeconomie van de Startup wereld.


In de afgelopen vijf jaar hebben Nederlandse ondernemers teruggevochten tegen de crisis in. Waar naam-merken multinationals als Heineken, Shell en Philips hebben moeite hebben om te groeien is het opstarten van een ondernemerschap als wortel uit de grond geschoten.

 

De Startup leiders spraken over een schatting dat Nederland meer dan 100 deals van minder dan $ 500.000 per jaar ontvangt. Deze  indicaties wijzen er op dat het zal blijven groeien met de Nederlandse Startup Scene.  Door middel van het eerste kwartaal van 2015 hadden 33 Nederlandse bedrijven meer dan $ 88.000.000 – opgehaald. 

MNG Scriptie articles