Overslaan en naar de inhoud gaan

Scriptie

Wat is een scriptie?
Een scriptie, ook wel thesis genoemd, is een onderzoek waarin de student laat ziet wat hij/zij heeft geleerd tijdens de opleiding. Een scriptie is voor zowel een wo-opleiding als een hbo-opleiding verplicht. Dit is namelijk het laatste onderdeel van de opleiding waar de student aan werkt om de master of bachelor te behalen.

Een scriptie wordt geschreven over een bepaald onderwerp op basis van een eigen onderzoek. In de scriptie beschrijft de student hoe het onderzoek is uitgevoerd en wat de resultaten zijn op de centrale vraag. Op hbo- en wo-opleidingen is een scriptie vaak praktijkgericht en loopt de student een afstudeerstage. Op universitair niveau is dit optioneel. Tijdens het traject wordt de student begeleid door een docent of hoogleraar die de scriptie beoordeelt. Wanneer de scriptie is voltooid, zal de student zich moeten verdedigen tegenover de docenten of hoogleraren.

Waarom een scriptie?
Het schrijven van een scriptie heeft zowel een in- als externe functie. Op intern gebied wordt er gekeken naar de probleemstelling en op welke manier deze beantwoord is. Het gaat hier vooral om de vaardigheden van de student zelf. Op extern gebied kan de scriptie nieuwe wetenschappelijke informatie toevoegen aan de maatschappij of aan een bedrijf waar de scriptie voor geschreven wordt. Het belangrijkste doel is natuurlijk intern. Een scriptie is bedoeld om een beeld te krijgen van de aangeleerde vaardigheden van de student. Het aantal scripties dat wel een externe waarde heeft, is beperkt. Toch moet het je niet tegenhouden om uit te blinken. Er zijn bovendien riante scriptieprijzen te winnen.

Bij het schrijven van een scriptie wordt er veel verantwoordelijkheid neergelegd bij de student. Daarom heeft Scriptie.nl veel informatie om de student inzicht te geven in het gehele proces. Van informatie over een plan van aanpak, onderzoeksvoorstel/scriptievoorstel tot voorbeelden van hoogwaardige scripties.

Scriptieprijzen
Er zijn een aantal scriptieprijzen te winnen in Nederland. Studenten krijgen de kans om hun scriptie in te sturen en deze vervolgens te laten beoordelen door het desbetreffende bedrijf of instelling. De beste scriptie wordt meestal gepubliceerd en krijgt een scriptieprijs. Scriptieprijzen variëren van €500,- tot €10.000,- euro.

Wat na een scriptie?
Na het behalen van de bachelor of master, kan de student op zoek gaan naar een baan. Afgestudeerden kunnen opzoek gaan naar een starterfunctie. Hierbij is geen werkervaring vereist. Wanneer de afgestudeerde een afstudeerstage heeft gevolgd, is deze al klaargestoomd voor een fulltime baan. Een afstudeerstage vindt plaats in het laatste deel van de opleiding, gedurende deze periode wordt de student geholpen met een vraagstuk voor zijn scriptie. Daarnaast kan er tijdens een afstudeerstage georiënteerd worden op een toekomstige baan. Er bestaan ook mogelijkheden om na de opleiding een traineeship te volgen. Een traineeship is een gestructureerd werk- en opleidingsprogramma. De onlangs afgestudeerde student wordt zo opgeleid binnen een bepaalde richting.

 

Blog Categories: scriptie