Overslaan en naar de inhoud gaan

Kwantitatieve onderzoeksresultaten formuleren

Na het uitvoeren van het kwantitatieve onderzoek, dienen de resultaten alleen nog maar te worden aangegeven. Er moet rekening worden gehouden met eerder uitgevoerde onderzoeken die je al hebt aangegeven in het theoretisch kader. De gevonden resultaten moeten namelijk geïnterpreteerd worden op een manier die past in het onderzoeksgebied: wat heb je uitgevoerd en wat is het resultaat daarvan? Daarnaast dienen de resultaten helder en neutraal geformuleerd te worden.

De resultaten geef je in deze volgorde aan:

  1. Introductie resultaat
  2. Door middel van welke onderzoekmethode?
  3. De gevonden resultaten
  4. Discussie met betrekking tot het onderzoeksgebied

 

Beschrijving resultaten

Om de resultaten duidelijk en waardevol aan te geven, zal er rekening moeten worden gehouden met 2 punten:

  • Beschrijf de steekproef (Alleen als de gegevens over de proefpersonen nog niet in de methoden zijn genoemd. Anders geef je alleen maar de descriptives aan)
  • Beschrijf de resultaten



De resultaten worden altijd neutraal weergegeven. Dit houdt in dat er nog geen conclusies worden gesteld. Dit wordt in de discussie gedaan. Echter mogen er wel verwachtingen worden weergeven. Het hangt van je opleiding af of de vooraf gestelde hypotheses worden genoemd in de resultaten of pas in de discussie die voorkomt aan het einde van de scriptie. Indien ze in je onderzoeksresultaten moeten staan, worden ze op het begin vermeld. Indien ze in de discussie moeten staan, hoef je ze niet expliciet te noemen. 

Blog Categories: scriptie