Overslaan en naar de inhoud gaan

IT traineeship niet altijd een succes.

Een glansrijke loopbaan, een goed salaris en soms zelfs een auto van de zaak. ICT-bedrijven die IT traineeships aanbieden, beloven deelnemers vaak gouden bergen. Is het echt zo simpel?

Hét ICT-IT traineeship bestaat niet. Het is maar net welke invulling het bedrijf in kwestie eraan geeft. Wat wél vaststaat, is dat het de pas afgestudeerde hbo’er of academicus moet voorzien van een vliegende start in zijn carrière. 

Dat je een diploma behaald hebt aan een hogeschool of universiteit, wil niet zeggen dat er niets meer te leren valt. Daarom stappen sommige afgestudeerden niet direct in een vaste baan, maar doen ze nog wat kennis op via een IT traineeship. Het opleidingstraject wordt in veel gevallen door de werkgever betaald. 

Een zoektocht op internet leidt al snel tot een aardig lijstje met bedrijven dat IT traineeships aanbiedt. Zo zijn er bij vrijwel alle multinationals verschillende IT traineeships te volgen. De screening is echter wel zwaar omdat er in deze periode nou eenmaal veel van je wordt verwacht.

Praktijksimulatie
Steeds vaker komt het voor dat detacheringsbureaus het IT traineeship leiden en zorgen voor goede begeleiding en het plaatsen van de trainees binnen een bedrijf. Kandidaten worden dan getest op onder andere analytisch vermogen. Wie deze test en gesprekken goed doorloopt kan aan zon opleidingstraject beginnen.

Goede begeleiding tijdens een IT traineeship is van cruciaal belang. Gedurende de trainingsperiode, maar zeker ook erna. Een goed advies van iemand die verstand van zaken heeft, kan dan net een beetje extra motivatie geven. Via deze detacheringbureaus detachering bureaus staan trainees daarom continu onder begeleiding. 

Tegenvallers voorkomen
Het goed uitzoeken wat de trainingsperiode precies inhoudt is erg belangrijk om tegenvallers te voorkomen. Het is erg belangrijk om afspraken vast te leggen op papier. Als je dat niet doet, ‘dan heb je als trainee geen poot om op te staan met je lijstje van cursussen.’

Blog Categories: scriptie