Overslaan en naar de inhoud gaan

IT Starters Vacatures

Het blijft lastig, na je studie op zoek naar een baan. Gelukkig ben jij die IT’er die op zoek is naar een IT startersfunctie. Er is namelijk steeds meer vraag naar IT’ers. Tijdens de economische crisis daalde het aantal vacatures voor IT’ers enorm. Maar twee jaar geleden werd er voor gestemd dat er meer geld in de IT geïnvesteerd zou moeten worden. En dit is zeker gebeurd! Hierop volgend is het aantal vacatures gestegen met 20% ten opzichte van 2014. Het aantal vacatures voor een IT startersfunctie is dit jaar 34.000. Er wordt verwacht dat de komende jaren het aantal vacatures voor IT startersfuncties zullen toenemen naar 37.000 vacatures.

Meest gevraagde functie
Software ontwikkelaar is het meest gevraagde IT startersfunctietype. In de eerste twee kwartalen van 2014 was er ongeveer een aanbod van 27.000 IT vacatures in de functie ‘software ontwikkelaar’. De allergrootste procentuele groei is bij de functie ‘security offers’. Het wordt steeds belangrijker dat er goede beveiliging komt. Hierdoor is de procentuele groei dan ook 93,5%. Dit lijkt natuurlijk enorm veel! Maar helaas, het zijn maar 800 vacatures. Verder betekent het wel dat er genoeg aanbod is als je op zoek bent naar een IT startersfunctie.

Hoogopgeleid talent
De hoogopgeleiden maken een zeer goede kans op een IT startersfunctie. Bedrijven zijn steeds minder op zoek naar allrounders en mbo IT’ers, maar meer naar gespecialiseerde hoogopgeleiden die op zoek zijn naar een IT startersfunctie. De groei van vraag naar hoogopgeleiden en gespecialiseerden loopt parallel met de groei van het aantal hoogopgeleiden, wat uiteraard een pluspunt is! Vaak al binnen één maand gaan IT’ers aan de slag bij een bedrijf met een IT startersfunctie, terwijl 45% in het laatste jaar nog niet eens weet wat voor baan ze willen hebben na hun studie. Het gevolg hiervan is dat één op de drie IT starters van baan wisselen binnen ongeveer één jaar.

Beroemde beroepen binnen IT startersfuncties
Vooral Consultancy als IT startersfunctie is erg populair. Functies als business analist en projectleider zijn hiervan de opvolgers. Tester is de minst populaire functie binnen de IT starterfuncties

Agile
Wat is Agile? Ja, dit is alleen in de IT wereld bekend. In deze wereld betekent dit softwareontwikkeling in een korte periode, een klein project. Hier is ook steeds meer vraag naar. Bedrijven vinden het beter om in kleine projecten te werken in een korte periode. Dit resulteert uiteindelijk ook in een grotere vraag naar hoogopgeleiden die op zoek zijn naar een IT startersfunctie.

Wat vinden IT starters
Het belangrijkste aspect van een starter die solliciteert voor een IT startersfunctie is dat zij zich kunnen ontwikkelen van een IT startersfunctie naar een hogere functie. Hier kijkt een starter vooral naar bij het maken van een keuze van een baan. Naast ontwikkelingsmogelijkheden zullen starters de keuze voor een IT startersfunctie ook vooral baseren op een uitdagende baan en baanzekerheid. Verantwoordelijkheid dragen voor het werk van anderen vinden IT starters het minst belangrijk. Dit wordt dan ook vooral niet als een zwaar punt bij de beslissing voor een IT startersfunctie gerekend.
IT starters hechten minder waarde aan het hebben van vakinhoudelijke expertise. Zekerheid hebben over de woonplaats staat onderaan de lijst van wat IT starters belangrijk vinden.

Organisaties hebben jonge talenten zeker nodig. Zij hebben een schone blik op alles en kunnen veel toegevoegde waarde leveren. Veel organisaties denken dat zij starters die op zoek zijn naar een IT startersfunctie binnen kunnen halen door een goed beginsalaris en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te geven. Dit is dus niet waar zij naar kijken! Een uitdagende baan en ontwikkelingsmogelijkheden zijn veel aantrekkelijker. Om de fout in te gaan is het voor bedrijven dus ook erg belangrijk om goed te weten wat er bij de IT starters speelt. Op deze manier kan de organisatie de perfecte kandidaat voor de IT startersfunctie werven!

Blog Categories: scriptie