Overslaan en naar de inhoud gaan
wat doet een IT Specialist

Wat doet een IT specialist?

Een IT specialist (ook wel ICT specialist) houdt zich voornamelijk bezig met mogelijkheden tot verbeteringen binnen de ICT. Als IT specialist moet je problemen oplossen in de ICT-infrastructuur en de infrastructuuromgeving van de opdrachtgevers inrichten en herinrichten. Je speelt slim in op de technologische ontwikkelingen, toetst deze op relevantie en haalbaarheid en ondersteunt de functioneel beheerders zodat de ICT-diensten optimaal aansluiten bij de werkzaamheden van het bedrijf.

Werkzaamheden IT Specialist

Als IT specialist neem je opdrachten aan van opdrachtgevers, maar je geeft ook advies aan klanten over de te nemen stappen binnen de ICT. Je moet je kunnen vertalen op het niveau van de klant, je moet er dus rekening mee houden dat de klanten in jouw ogen waarschijnlijk weinig verstand hebben van ICT.

Omdat je steeds verschillende opdrachten krijgt, heb je als ICT-specialist veel variatie in je werk. Je moet hiervoor wel stressbestendig zijn, omdat de ene opdracht meer tijd vereist dan de andere. Taken die je als IT Specialist kunt verwachten zijn onder andere:

  • Netwerk management
  • Software development
  • Database administratie
  • Beoordelen van de effectiviteit van technologien
  • Ontwikkelen van nieuwe systemen

IT Specialist Opleiding

In de IT Specialist vacatures wordt over het algemeen gevraagd om afgestudeerden van een HBO- of WO IT of IT/ICT opleiding. In sommige gevallen kan ook een MBO opleiding met een specialisatie volstaan. Zo is de opleiding MBO ICT-beheerder de erkende beroepsopleiding voor de professionele ICT-specialist. Om ICT-specialist te worden, heb je over het algemeen minimaal 5 jaar werkervaring nodig. 

De opleiding HBO-ICT is een brede bachelor opleiding waarbij de opleidingen Informatica, Technische Informatica, Business IT & Management, Informatiedienstverlening en Management (IDM) gecombineerd worden. Deze HBO ICT opleiding duurt vier jaar, waarin in het eerste jaar het vakgebied wordt verkend en kennis wordt gemaakt met de verschillende richtingen die HBO-ICT biedt. Na het eerste jaar kan een richting worden gekozen om je te specialiseren. Uit welke specialisaties je kunt kiezen hangt af van de hogeschool. Voorbeelden van specialisaties zijn Web Development, Game Design of Software Development. Met een HBO ICT opleiding kun je in vrijwel alle branches van het bedrijfsleven terecht. Afhankelijk van het specialisme dat je kiest kun je functies gaan uitoefenen zoals IT Consultant, Software Engineer of Information Analyst. Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar andere functies zoals IT Specialist maar ook ICT-manager, ICT-projectleider of Technisch accountmanager.

Er zijn ook WO-opleidingen waarmee je in aanmerking kan komen voor vacatures IT Specialist. Naast Informatica en Bedrijfskundige Informatica worden opleidingen zoals Technische Bedrijfskunde, Wiskunde of Natuurkunde ook gevraagd. Hierbij is wel altijd kennis van en affiniteit met IT een vereiste.

Arbeidsmarktperspectief

Het arbeidsmarktperspectief ziet er erg goed uit voor IT specialisten. Met de geschikte opleiding, motivatie en ervaring zijn er genoeg bedrijven die interesse in je hebben. Op het moment is er zelfs een tekort aan gekwalificeerd IT-personeel, en de verwachting blijft dat het tekort aan IT-professionals de komende jaren weer snel oploopt. Onder andere door het tekort aan net afgestudeerde IT’ers en het vooruitzicht van een aantrekkende markt.

Hier vind je alle startersvacatures in de IT/ICT richting.