Overslaan en naar de inhoud gaan

Is It Rocket Science?

Melissa Schaap werkt sinds 2013 bij Caclo en werkt momenteel als tester bij InTraffic. Melissa houdt zich bij Calco bezig met projecten voor onder andere ProRail en NS. Ze is in 2013 begonnen met de Calco Masterclass, per jaar hebben zij plek voor 240 trainees. De IT is een vak apart en staat erom bekend vrij complex te zijn. Mensen zonder IT achtergrond vragen vaak aan Melissa af of de IT moeilijk is. Dit zijn vaak de personen die interesse hebben in een carrière in de IT zonder een IT achtergrond. Hoe kun je als leek je beroep maken van IT? Melissa zal hier het een en ander over vertellen!

 

Het sollicitatieproces

Bij Calco wordt tijdens de sollicitatieprocedure een capaciteitentest afgenomen bij de sollicitanten. Op basis hiervan kunnen zij zien of je de stof binnen een korte periode eigen zou kunnen maken. De vraag of IT moeilijk is, is namelijk niet eenduidig te beantwoorden. Je zult namelijk een totaal andere wereld moeten leren kennen. Van jou vereist dit, als leek, inspanning, inzicht en een aanpassing in je denkwijze. Maar bovenal vraagt dit veel van jouw motivatie. Binnen twee maanden tijd wordt je bij Calco opgeleid tot IT’er en dat is niet niks. Je leert in die periode de basics en daarna leer je het meest in de praktijk bij een opdrachtgever gedurende een periode van 22 maanden.

 

Specialisatie

De basics leer je eerst van Calco, je specialisatie volgt daarna. Er wordt hierbij gekeken naar jouw persoonlijke interesses. Je zult dus altijd een richting opgaan waarin jij als persoon past. Dit maakt het namelijk makkelijker om de vaardigheden eigen te maken. Bij de opdrachtgevers is er tevens ruimte voor ontwikkeling. Zij weten dat je alleen de basics nog beheerst. Als je bij Calco bent aangenomen kun je er zeker van zijn dat je het werk aan kan. Je bent niet voor niks gekozen uit alle andere kandidaten. Als je gemotiveerd bent, dan is IT niet moeilijk.

 

Geniet van wat je doet

Momenteel zit Melissa bij InTraffic. InTraffic is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het adviseren, ontwikkelen, beheren en onderhouden van informatiesystemen voor mobiliteit. Het is een vrij technisch bedrijf. Projecten zijn hier soms zeer complex. De werkzaamheden van Melissa bestaan uit het testen onder de motorkap. Wat toch anders is, Volgens Melissa, dan door een gebruikersinterface van een website klikken. Desondanks weet ze haar weg aardig te vinden in het IT landschap. Melissa geniet van wat ze doet, waardoor het niet uit maakt om extra inspanning te moeten leveren. 

 

Kortom kan de IT volgens Melissa vrij pittig zijn, maar met genoeg motivatie is het juist een uitdaging. Zelf geïnteresseerd in een Calco Masterclass of wil je meer informatie? Klik dan hier

Blog Categories: scriptie