Overslaan en naar de inhoud gaan

IT manager

Na het afronden van je IT opleiding kun je gaan kijken naar de mogelijkheden als starter zijnde. Als IT manager ben je verantwoordelijk dat alle informatiesystemen goed blijven werken en je bent leidinggevende op het gebied van informatie technologieën. Je zoekt naar de perfecte manier om een systeem goed te laten lopen, je bedenkt dus oplossingen. Verder ben je een sociaal persoon met empathisch vermogen. Het is namelijk nodig dat je luistert naar wat de gebruiker vraagt en nodig heeft. Daarnaast moet je overtuigingsvermogen hebben om met de toeleveranciers de onderhandelen. Je kijkt veel naar alle trends die gaande zijn op de IT markt en je lost verschillende IT problemen in een bedrijf op.  

In een bedrijf werk je vaak samen met een team aan verschillende projecten en als IT manager zul je dit dan helemaal managen. Jij deelt de taken uit en houdt een strakke planning bij.

 

Salaris

Voor een IT manager ligt het salaris op minimaal 3.400 euro per maand en maximaal 4.900 euro per maand. Het gemiddelde salaris ligt rond de 4.200 euro per maand. De IT managers met 25 jaar werkervaring verdient gemiddeld het hoogste salaris.

 

Weetjes

Hieronder vind je verschillende weetjes over IT managers.

  • 90% van de IT managers is mannelijk. Dit betekent dat maar 10% vrouwelijk is.
  • De gemiddelde leeftijd van een IT manager is 41 jaar.
  • 73% van de IT managers heeft eerder al promotie gemaakt.
  • 9% van de IT managers heeft minder dan vijf jaar ervaring.
  • 18% van de IT managers heeft 5 tot 10 jaar werkervaring.
  • 47% van de IT managers heeft 10 tot 20 jaar werkervaring.
  • 20% van de IT managers heeft 20 tot 30 jaar werkervaring.
  • 6% van de IT managers heeft meer dan 30 jaar werkervaring.
  • 31% van de IT managers werkt bij een buitenlands bedrijf.
  • IT managers werken gemiddeld 39 uur per week.

 

Competenties

Het is natuurlijk erg belangrijk dat je als IT manager de technologieën erg interessant vindt en alle trends hiervan ook opvolgt. Je hebt overtuigingskracht en je bent goed in het krijgen van de beste prijs wanneer je een product of dienst koopt. Het is goed als je een sociaal persoon bent en dat je makkelijk contact kunt leggen met leveranciers. Luisteren doe je graag en ben je goed in en je zorgt er graag voor dat je problemen snel opgelost worden. Je bent creatief in het verzinnen van oplossingen voor de informatie systemen en beheert alles goed.

Zoals al eerder gezegd is moet je als IT manager een projectteam aansturen. Dit betekent dat jij uiteindelijk de verantwoordelijke bent voor het project en jij je projectteam taken geeft. Verder moet je als IT manager ze goed kunnen motiveren om hun taken goed af te ronden en houd je de planning bij. De vaardigheid ‘timemanagement’ moet je voor een functie als IT manager ontwikkeld hebben, dit kun je namelijk goed toepassen tijdens alle projecten en opdrachten. Als IT manager moet je weten dat jij ook de ondersteunende factor bent van je teamgenoten. Als zij iets niet weten of niet goed kunnen uitvoeren, dan zal jij ze moeten helpen.