Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een Inhousedag?

Wat is in Inhousedag?

Een inhousedag biedt jou een prima mogelijkheid om op een vrij laagdrempelige manier in één dag kennis te maken met een bedrijf. Je meldt je meestal online aan door middel van het achterlaten van jouw cv en een korte motivatie, of het invullen van een formulier dat deze twee onderdelen combineert. Vervolgens wordt je op basis hiervan geselecteerd. Bij sommige bedrijven vindt er ook nog een selectiegesprek plaats, maar in de regel blijft het bij het opsturen van jouw cv en motivatie.

Tijdens de inhousedag luister je met ongeveer 20 andere studenten naar verschillende presentaties, is er vaak een rondleiding, een kleine case of training en ter afsluiting een borrel. In één dag kun jij zo een aardig beeld krijgen van een bedrijf en bovendien jouw ‘ultieme visitekaartje’ achterlaten. Besef dat jij aanzienlijk meer uit een inhousedag of ander contactmoment haalt wanneer jij duidelijk weet wat jouw kwaliteiten, interesses en ambities zijn. Wanneer jij dit voor jezelf duidelijk hebt zal je niet alleen in staat zijn om een beter visitekaartje achter te laten, maar kun je bovendien tijdens een inhousedag veel beter kijken of de organisatie voor jouw gevoel bij jouw past; qua bedrijf an sich en specifiek qua startfuncties.
Wanneer jij op deze bewuste manier deelneemt aan een inhousedag kan deze dag, naast dat het leuk is, ook zeer nuttig zijn.

Wat is het verschil tussen een inhousedag en een business-course?

Het doel van een business-course en een inhousedag lijkt op elkaar, maar toch zijn het twee verschillende soorten evenementen. Zowel een business-course als een inhousedag zijn bedoeld om jou kennis te laten maken met een organisatie. Het belangrijkste en grootste verschil is dat een inhousedag veel laagdrempeliger is vergeleken een business-course. Bij een business-course bestaat namelijk vaak uit meerdere dagen en leidt vaak als directe wervingsmiddel.

Ook zijn de groepen bij de Inhousedagen vaak een stukje groter dan bij een business-course. Hierdoor is de kans om jezelf te onderscheiden ten op zichtte van een ander een stuk kleiner.

Wat voor vragen kun je stellen tijdens een inhousedag? 

Je kan tijdens een inhousedag met al je vragen terecht over het bedrijf, maar ook de functie die jij graag wilt uitoefenen. Verder kan je tijdens een Inhousedag ook zien wat de verschillende mogelijkheden zijn binnen de desbetreffende organisatie. Daarom kan je verschillende vragen stellen om erachter te komen of jij als deelnemer past bij de bedrijfscultuur. Hierbij kom je ook te weten of het werk bij je past. Is het een informele organisatie? Kan je alles aanpakken wat er op je pad komt? Wat zijn de kledingvoorschriften? Etc.

Aantal redenen waarom je een inhousedag zou moeten bezoeken.

Als eerst is het van belang om je netwerk te kunnen vergroten. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat meer dan de helft van de mensen die een baan hebben, deze hebben verkregen door gebruik te maken van hun netwerk. Een inhousedag is een ideale manier om je netwerk te vergroten.

Ten tweede is er de mogelijkheid om je visitekaartje achter te laten. Door positief op te vallen tijdens een Inhousedag kan je ervoor zorgen dat je sneller wordt aangenomen bij een bedrijf die jou al kent.

Ten derde is het handig om een inhousedag te bezoeken, omdat je als student nog een vaag beeld hebt van de werkzaamheden die je uitvoert. Door een inhousedag te bezoeken, krijg je dus een beter beeld.

Als laatst is het van belang om een Inhousedag te bezoeken, omdat je hiermee te weten komt of de bedrijfscultuur bij je past.

Ze staan hieronder kort op een rijtje voor je:

  • Vergroten van je netwerk
  • Visitekaartje achterlaten
  • Impressie van de verschillende werkzaamheden
  • Bedrijfscultuur proeven

MNG Scriptie articles