Het aflossen van je studieschuld – Hoe werkt dat? | Tips en advies
Tijdens je studententijd is het lenen van extra geld vaak verleidelijk. De studiefinanciering die je krijgt is meestal net niet genoeg om al je uitgaven te dekken, vooral als je op jezelf woont. Maar wanneer je eenmaal klaar bent met je studie, staat het terugbetalen van die schuld op je te wachten. Hoe werkt dat precies en hoe kun je je studieschuld zo snel mogelijk aflossen?
Wat is de studiefinanciering en hoe werkt je studieschuld?
Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen:
1. De basisbeurs: De basisbeurs is een gift van de overheid voor studenten. Deze beurs hoef je niet terug te betalen, mits je binnen 10 jaar je diploma behaalt. De hoogte van dit bedrag wordt elk jaar opnieuw berekend.
2. Aanvullende beurs: De aanvullende beurs is bedoeld voor studenten van wie de ouders niet genoeg verdienen om de studiekosten volledig te dekken. Dit bedrag is afhankelijk van het inkomen van je ouders en wordt door DUO bepaald. Net als de basisbeurs is de aanvullende beurs een gift, mits je binnen 10 jaar afstudeert.
3. Studentenreisproduct: Het studentenreisproduct biedt studenten de mogelijkheid om doordeweeks of in het weekend gratis te reizen met het openbaar vervoer binnen Nederland. Dit product wordt vaak gezien als een waardevolle toevoeging aan de studiefinanciering, omdat de reiskosten voor studenten vaak hoog kunnen oplopen. Dit moet wel stopgezet worden wanneer je klaar bent met studeren anders heb je kans op een boete.
4. Lening: Naast de basisbeurs en aanvullende beurs kun je als student ook een lening afsluiten om extra financiële ruimte te creëren. Dit bedrag bepaal je zelf, met een maximum dat door DUO wordt vastgesteld. Deze lening moet je na je studie altijd terugbetalen, ongeacht of je je diploma behaalt of niet.
5. Collegegeldkrediet: Het collegegeldkrediet is specifiek bedoeld om je collegegeld te dekken. Dit is een extra lening die je kunt aanvragen, bovenop de reguliere lening. Je kunt hiermee het wettelijke collegegeld betalen.
Van DUO krijg je de basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct vaak cadeau, mits je binnen 10 jaar je diploma behaalt. Lukt dat niet, dan moet je alles terugbetalen. Heb je daarnaast extra geld geleend? Dan is dat bedrag natuurlijk ook onderdeel van je totale studieschuld. Bekijk hier alle regels.
Het goede nieuws: tijdens de eerste twee jaar na je afstuderen hoef je nog niets terug te betalen. Deze periode wordt de ‘aanloopfase’ genoemd en geeft je de kans om een baan te vinden of misschien zelfs die lang geplande wereldreis te maken. Maar zodra deze fase voorbij is, begint de daadwerkelijke afbetaling van je studieschuld.
Hoe wordt je maandelijkse aflossing berekent?
Wanneer je aan het aflossen moet beginnen, berekent DUO het bedrag dat je maandelijks moet betalen. Dit bedrag is gebaseerd op twee factoren: de hoogte van je schuld en het rentepercentage dat op dat moment geldt. Het rentepercentage wordt voor vijf jaar vastgezet en kan verschillen afhankelijk van wanneer je je laatste recht op studiefinanciering had.
Daarnaast houdt DUO rekening met je draagkracht, wat betekent dat als je inkomen laag is, je mogelijk minder per maand hoeft af te lossen. DUO zorgt er echter wel voor dat je in totaal binnen 15 jaar je volledige schuld hebt afgelost. Het maandbedrag kan hierdoor variëren, maar je hoeft nooit meer te betalen dan het maximale maandbedrag dat vooraf wordt vastgesteld. Kijk hier voor meer uitleg.
Hoe snel kun je je studieschuld aflossen?
Hoewel je 15 jaar de tijd hebt om je studieschuld af te lossen als je onder het oude stelsel valt (en 35 jaar als je onder het nieuwe stelsel valt), kan het voordelig zijn om je schuld sneller af te lossen. Hoe sneller je aflost, hoe minder rente je betaalt, wat je op de lange termijn geld kan besparen. Zeker nu de rente op studieleningen historisch laag is of zelfs 0%, is dit een goed moment om extra aflossingen te doen. Het voordeel is dat je schuld sneller afneemt, waardoor je uiteindelijk minder lange tijd met die schuld zit.
Het is verstandig om regelmatig te checken hoeveel schuld je nog open hebt staan en of je het financieel aankan om versneld af te lossen. Je kunt altijd inloggen op je DUO-account om te zien wat de actuele stand van zaken is.
Tips voor het aflossen van je studieschuld
1. Maak een plan: Bekijk je financiële situatie en bepaal hoeveel je extra kunt aflossen naast de verplichte maandelijkse aflossingen. Zelfs een klein beetje extra elke maand kan op de lange termijn een groot verschil maken.
2. Wees bewust van de rente: Het rentepercentage op je lening kan om de vijf jaar veranderen. Blijf daarom op de hoogte van wat de actuele rente is, zodat je hierop kunt anticiperen. De rentepercentage is te vinden op Mijn Duo.
3. Verhoog je maandelijkse aflossing: Als je inkomen stijgt, overweeg dan om je maandelijkse aflossingen te verhogen. Je kunt dit altijd aanpassen in je DUO-account. Zo ben je sneller van je schuld af en betaal je minder rente.
4. Zorg dat je het reisproduct op tijd inlevert: Vergeet niet je studentenreisproduct op tijd stop te zetten als je bent afgestudeerd. Doe je dit niet, dan kunnen de boetes oplopen en wordt je studieschuld onnodig hoger.
Door je schuld sneller af te lossen en slimme financiële keuzes te maken, kun je voorkomen dat je jaren met een studieschuld blijft zitten. Het is misschien even slikken om elke maand een deel van je inkomen af te staan, maar het geeft wel rust om je studieschuld af te lossen.
Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een traineeship, business course of inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jouw eerste droombaan? Schrijf je dan in voor onze Talentpool!