Overslaan en naar de inhoud gaan

Engelse CV maken: Tips en Gratis Template | 2024

CV-maken-engels-moongro

Of je nu solliciteert voor een positie in het buitenland of bij een internationaal bedrijf dicht bij huis, een goed opgesteld Engels CV kan de sleutel zijn tot succes. In deze blog duiken we diep in het proces van het creëren van een overtuigend cv in het Engels, compleet met tips over alles van de juiste opbouw tot het perfectioneren van je Engelse sollicitatiebrief.


Wat is een CV?


CV staat voor Curriculum Vitae, wat in het Latijn "levensloop" betekent. Het is een document dat je educatieve en professionele prestaties opsomt, bedoeld om potentiële werkgevers te overtuigen van jouw geschiktheid voor een bepaalde functie. Terwijl een cv in het Nederlands vaak gedetailleerd is, neigt een Engels CV, of 'CV English', naar een meer beknopte vorm.


De opbouw van een Engels CV


Een Engelstalig cv, vaak aangeduid als een 'resume', is meestal bondiger dan de Nederlandse variant. Het richt zich op relevante werkervaring, vaardigheden en opleiding in een duidelijk en beknopt formaat. Zorg ervoor dat je cv niet langer is dan één tot twee A4-pagina's.

Persoonlijke gegevens (Personal Information)


Begin je cv met je persoonlijke gegevens: naam, adres (optioneel), telefoonnummer, en professioneel e-mailadres. Vermeld ook je LinkedIn-profiel als dat up-to-date is. Een foto is meestal niet nodig en kan in sommige landen zelfs afgeraden worden vanwege anti-discriminatiewetten.


Persoonlijk profiel (Personal profile)


Een kort persoonlijk profiel of samenvatting aan het begin van je cv is een goede manier om jezelf voor te stellen. In twee tot drie zinnen geef je een overzicht van je belangrijkste vaardigheden, ervaringen en wat je zoekt in je volgende rol. Wees specifiek en richt je op wat jou uniek maakt.

 

Werkervaring (Work experience)


Lijst je werkervaring in omgekeerde chronologische volgorde, beginnend met je meest recente baan. Vermeld de functietitel, de naam van het bedrijf, de locatie en de periode waarin je daar gewerkt hebt. Onder elke functie, beschrijf je verantwoordelijkheden en prestaties met actieve werkwoorden en kwantificeer waar mogelijk je resultaten. Voorbeeld: "Managed a team of 10 sales representatives, increasing team sales by 20% in the first year."


Opleiding (Education)


Vermeld je academische achtergrond, wederom in omgekeerde chronologische volgorde. Focus op relevante opleidingen voor de functie waarop je solliciteert. Naast de naam van de instelling, je studierichting en de periode van je studie, kun je ook belangrijke projecten of scripties noemen.

 

Vaardigheden (Skills)


Licht specifieke vaardigheden uit die relevant zijn voor de baan. Dit kunnen zowel technische vaardigheden (bijvoorbeeld kennis van bepaalde software) als soft skills (zoals leiderschap en communicatie) zijn. Vermeld ook talenkennis en eventuele certificaten.

 

Aanvullende Secties (Additional information)


Afhankelijk van je ervaring en de functie waarop je solliciteert, kun je extra secties toevoegen zoals vrijwilligerswerk, projecten, publicaties of hobby’s. Zorg ervoor dat wat je toevoegt, relevant is en meer inzicht geeft in wie je bent als professional.


Referenties (references)


Het is gebruikelijk om "References available upon request" te vermelden, tenzij specifiek gevraagd om referenties op te nemen. Indien opgenomen, vermeld dan de naam, functietitel, bedrijf en contactgegevens van de referent.

Wat is het verschil tussen een Nederlands CV en een Engels CV?


Wanneer je aan de slag gaat met het opstellen van een Engels curriculum vitae, is het belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat er verschillen zijn tussen een Engels CV en een Nederlands CV. Hieronder worden de belangrijkste verschillen benoemd:

  • Een Engels CV is vooral beknopt, meestal 1 tot maximaal 2 A4-pagina's. Een Nederlands CV kan uitgebreider zijn, soms langer dan 2 pagina's.
  • In de Engelse CV zijn de geboortedatum en burgerlijke staat vaak weggelaten. In een Nederlands CV zijn de geboortedatum en burgerlijke staat vaak vermeld
  • Engels CV heeft vooral druk op resultaatgerichte prestaties en impact; gebruik van actiegerichte werkwoorden en het kwantificeren van resultaten. In een Nederlands CV is er meer detail over de werkzaamheden en verantwoordelijkheden.
  • Met een Engels CVV moet je afkortingen en jargon dat niet internationaal bekend is vermijden. In een Nederlands CV kan er meer specifiek vakjargon bevatten, afgestemd op een Nederlandstalige context.
  • In een Engels CV worden foto's vaak afgeraden of ongebruikelijk, afhankelijk van het land. In Nederland is het juist gebruikelijk. 

Tips voor het schrijven van een Engelse CV 

 

Bij het vormgeven van je CV is de lay-out van vitaal belang. Het gebruik van een professioneel lettertype zoals Arial of Times New Roman, met een grootte tussen 10 en 12, kan je CV een professionele uitstraling geven. Witruimte is je vriend; het helpt bij het creëren van een overzichtelijke look die het lezen vergemakkelijkt. Het gebruik van bullet points voor het opsommen van je verantwoordelijkheden en prestaties helpt om de informatie toegankelijk en scanbaar te maken.

Een grondige controle op spelling en grammatica is onmisbaar. Fouten kunnen afbreuk doen aan je professionaliteit en zijn vaak een reden voor afwijzing. Als het mogelijk is, laat je CV dan nalezen door een native Engels speaker. Dit kan niet alleen helpen bij het opsporen van fouten, maar ook bij het verzekeren dat je taalgebruik natuurlijk en vloeiend overkomt.

Terwijl je persoonlijke details zoals je naam en contactinformatie moet opnemen, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met welke persoonlijke informatie je deelt. In veel Engelssprekende landen is het bijvoorbeeld niet gebruikelijk om een foto te includeren op je CV, tenzij dit specifiek gevraagd wordt.

 

Gratis online Engelse CV template


Als je iets moet opstellen waar je niet al te zeker over bent, is het altijd handig om even te kijken hoe anderen het doen. Om jou hierin te helpen hebben wij voor jou een CV Engels download gemaakt. Zo kun je al helemaal snel aan de slag!

Moongro_Voorbeeld_engelse_CV

DOWNLOAD ENGELSE CV


CV Voorbeelden in andere talen


Wil je eerst nog even checken of jouw Nederlandse CV wel helemaal tiptop in orde is? Lees dan hier hoe je een professioneel Nederlands curriculum vitae maakt. Een ander voorbeeld nodig van een buitenlands CV? Ook daar zijn we op voorbereid!
Klik hier voor een Spaans CV voorbeeld.
Klik hier voor een Frans CV voorbeeld.
Klik hier voor een Duits CV voorbeeld.

Ben jij hoogopgeleid talent, bijna afgestudeerd en op zoek naar een TraineeshipBusiness Course of Inhousedag? Of hulp nodig bij de zoektocht naar jou eerste droombaan? schrijf je dan in voor onze Talentpool!