Overslaan en naar de inhoud gaan

Motivatiebrief schrijven in het Engels | Met voorbeeld

Motivatiebrief engels moongro

In een wereld waar grenzen vervagen en internationale kansen binnen handbereik liggen, is het vermogen om een overtuigende motivatiebrief in het Engels te schrijven essentieel. Of je nu solliciteert voor een baan, een studieprogramma of een vrijwilligerspositie, jouw motivatiebrief is vaak het eerste contact met de organisatie. Het is jouw kans om niet alleen je vaardigheden en ervaringen te delen, maar ook om je enthousiasme en unieke persoonlijkheid te laten zien. In deze blog nemen we je mee door het proces van het schrijven van een effectieve Engelse sollicitatiebrief, gebruikmakend van tips en een voorbeeld template die je zullen helpen op te vallen.

 

Aanhef Engelse brief


Begin je motivatiebrief met de juiste aanhef. Als je de naam van de contactpersoon weet, gebruik dan "Dear Mr./Ms. [Achternaam]". Is de naam onbekend? "Dear Sir / Madam" is een respectvolle en algemeen geaccepteerde optie. Deze aanhef toont direct respect voor de ontvanger en zet de toon voor een professionele brief.

 

Sollicitatiebrief: jouw introductie


De opening van je brief moet krachtig zijn. Vermeld duidelijk de positie waarvoor je solliciteert en introduceer kort wie je bent. Dit is ook het perfecte moment om je enthousiasme voor de rol van het bedrijf te uiten. Een persoonlijke connectie of een specifieke reden waarom je getrokken wordt tot de organisatie kan hier goed tot zijn recht komen.

 

Sollicitatiebrief Voorbeeld: Het Hoofdgedeelte


Het hart van je motivatiebrief is waar je jezelf echt verkoopt. Highlight relevante ervaring, vaardigheden en prestaties. Gebruik specifieke voorbeelden om te laten zien hoe je in het verleden succesvol bent geweest en hoe dat succes kan worden overgedragen naar de nieuwe rol. Zorg ervoor dat elk voorbeeld direct relevant is voor de baan waarvoor je solliciteert.

 

Afsluiting Sollicitatiebrief


Je afsluiting is je laatste kans om indruk te maken. Bevestig je enthousiasme voor de positie en uit je hoop op een vervolggesprek. Een sterke afsluiting kan zijn: "I am eager to bring my expertise to [Bedrijfsnaam] and am looking forward to the opportunity to discuss how I can contribute to your team in more detail." De manier waarop je je brief afsluit, moet weerspiegelen hoe formeel je brief is. Gebruikelijke afsluitingen zijn "Yours sincerely," als je de naam van de ontvanger kent, en "Yours faithfully," als je de naam niet kent. Sluit altijd af met je volledige naam.

 

Tips voor een Succesvolle Motivatiebrief

 

  • Maatwerk: Pas je motivatiebrief aan voor elke sollicitatie. Onderzoek het bedrijf of de instelling grondig en laat zien dat je begrijpt wat ze zoeken in een kandidaat.
  • Correct Engels: Zorg ervoor dat je brief grammaticaal correct is en geen spelfouten bevat. Gebruik tools of vraag iemand om je brief te controleren.
  • Wees concreet: Vermijd vage uitspraken. Wees specifiek in wat je hebt bereikt en hoe je vaardigheden aansluiten op de eisen van de positie.
  • Persoonlijkheid: Laat je persoonlijkheid doorschijnen. Een motivatiebrief is niet alleen een opsomming van je cv, maar ook een kans om te laten zien wie je bent.

 

Voorbeeld Engelse motivatiebrief

Een voorbeeld van een Engelse motivatiebrief. Om je alvast op de goede weg te helpen kun je hier een voorbeeld downloaden.


Voorbeeld-Engelse-motivatiebrief

Door deze stappen en tips te volgen, kun je een motivatiebrief in het Engels schrijven die niet alleen voldoet aan de formele criteria, maar die ook echt laat zien wie je bent en wat je te bieden hebt. Het is jouw moment om te schitteren, dus maak er het beste van!

Dit gaat gekoppeld met het maken van een Engels CV. Wil je weten hoe je een Engelse CV moet opstellen? Klik dan hier!

Kies je er toch voor om in Nederland te blijven? Bekijk dan een voorbeeld van een Nederlandse motivatiebrief.

Toch naar het buitenland? bekijk dan een voorbeeld van een Duitse, Franse of Spaanse motivatiebrief!